Sănătate 

10 cele mai grave lucruri, pe care le faci cu dinții tăi

Un zâmbet frumos și dinți sănătoși – iată, care este cheia atractivității tale. Este mai bine să ai grijă din timp de dinții tăi, decât să cheltui apoi sume mari de bani pentru tratamentul lor. Dar, din păcate, fiecare dintre noi face în fiecare zi greșeli.

Nu acorzi atenție la sângerările gingivale

Dacă de fiecare dată după periajul dinților tu scuipi puțin sânge – acesta este un semn clar de alarmă și un motiv pentru a merge la doctor! Anume așa începe o astfel de boală, cum este parodontoza, boala gingiilor, care duce la pierderea dinților, deși de la început nu simți deloc durere. Gingiile pot sângera puțin de-a lungul anilor, dar apoi aceasta va duce la consecințe dezastruoase. Este posibil ca medicul te va sfătui să-ți schimbi periuța de dinți pe una mai moale sau să achiziționezi o pastă de dinți specială pentru a întări gingiile.

Te speli pe dinți cu mișcări haotice

Cu tehnica corectă de periaj dentar îți poate face cunoștință orice dentist. Din păcate, majoritatea dintre noi se spală pe dinți incorect, ceea ce înseamnă, că nu înlăturăm complet placa bacteriană de pe dinți și astfel putem provoca eroziunea rapidă a smalțului. Mișcările tale ar trebui să fie de parcă „mături” dinții, pe traiectoria „în sus-în jos” – acesta este singurul mod de a peria corect dinții pe partea din față și din spate. Iar dinții de mestecat pot fi periați din partea de sus cu mișcări circulare.

Efectuezi prea des albirea dinților

Din păcate, dar chiar și cele mai moderne și blânde metode de albire – sunt un adevărat stres pentru smalțul tău. Pastele de dinți de restabilire pot compensa doar o parte din daunele, pe care le provoacă albirea dinților – smalțul devine mai subțire și mai fragil, și, prin urmare, riscul apariției cariilor crește de mai multe ori. Fii atentă!!

Alegi o periuță de duritate prea mare

Dacă crezi, că periuța de dinți dură îți va permite să cureți mai eficient dinții, te înșeli. Această perie trebuie să fie aleasă numai în prezența medicului stomatolog și ai nevoie de ea numai dacă pe dinții tăi se formează prea repede placa bacteriană sau dacă fumezi prea mult. În toate celelalte cazuri, chiar dacă ești o iubitoare înfocată de ceai și cafea, îți va suficient doar o periuță obișnuită de duritate medie – astfel smalțul tău va rămâne întreg pentru o mai lungă perioadă de timp!

Nu alegi corect periuța de dinți

O periuță bună este cea, care are cât mai mulți peri, adică cu o densitate mai mare. Producătorii ne oferă o varietate de periuțe electrice, cu diverse tăieturi și fibre rare – însă, de fapt, toate acestea sunt doar o mișcare de marketing, care este creată numai pentru a economisi materiale. Prin urmare, atunci când alegi o periuță de dinți, acordă o atenție deosebită la acele periuțe, care au o densitate cât de mare posibil – anume ea îți va permite să-ți cureți calitativ dinții de placa microbiană.

Nu vindeci cariile dentare mici, care nu dor

Dacă observi pe dinți primele simptome ale apariției cariilor dentare, aceasta poate însemna doar un singur lucru – este timpul să mergi la un medic! Cariile mici pot să nu doară încă câțiva ani, dar pot distruge dinții din interior – nici nu vei observa cum îl vei pierde.

Nu eviți diferențele bruște între temperaturile calde și reci

Cel mai rău lucru, pe care îl poți face cu dinții tăi – mănânci înghețată și bei imediat ceai sau cafea. Diferențele de temperatură bruște sunt dăunătoare pentru smalțul tău – acolo apar mici crăpături, care pot duce apoi la dezvoltarea cariilor. Așa că fii atentă!

Folosești prea des periuța electrică

Periuțele electrice curăță perfect dinții de placa bacteriană – după folosirea lor suprafața smalțului pare a fi perfect netedă! Însă, oare este bine asta? Astfel de periuțe nu îți permit să controlezi traiectoria mișcărilor și, pe lângă asta, perii lor sunt de obicei destul de duri. Așadar, dacă totuși vei hotărî să folosești acest dispozitiv, atunci fă acest lucru nu mai des de 1-2 ori pe săptămână, iar tot restul timpului ar fi mai bine să dai preferință unei periuțe de dinți obișnuite, de duritate medie.

Nu mergi la curățarea profesională a dinților

Curățarea profesională a dinților este o procedură, care nu numai îți va face dinții mai albi (vei vedea în cele din urmă culoarea adevărată a smalțului tău!), te va scăpa de tartru, dar și îți va întări dinții. În timpul acestei proceduri, medicul stomatolog aplică pe smalțul dinților o compoziție minerală specială, care restabiește suprafața smalțului și astupă micile crăpături.

Nu folosești ața dentară

Amintește-ți, de câte ori medicul stomatolog te sfătuia să cumperi ața dentară? Și de câte ori într-adevăr ai cumpărat-o? Am ghicit – zero. Nu neglija acest lucru atât de simplu, dar totodată atât de eficient, fiindcă numai ața dentară poate curăța în mod eficient spațiile dintre dinți. Apropo, cariile, de cele mai multe ori, începe anume acolo! Folosește-o cel puțin o dată pe zi – nu e greu, dar dinții îți vor mulțumi.

Dacă întâlnim ceva dificultăți în alegerea unei periuțe de dinți sau în tehnica corectă de periaj, putem cere oricând ajutorul unui specialist în igiena orodentară.

Related posts

Leave a Comment