Sănătate 

10 mituri despre diete, care pot dăuna sănătății tale

Dietele pentru pierderea rapidă în greutate sunt foarte populare. Dar nu te grăbi să faci alegerea ta, multe dintre ele conțin recomandări, care pot dăuna sănătății tale.

Mitul 1. Ouăle numai ridică nivelul de colesterol, de aceea ar trebui evitate

De fapt, oul – este unul dintre cele mai bune produse de origine animală, care pot aduce multe beneficii, dacă știi măsura. Este recomandat să mănânci un ou pe zi, acesta conține astfel de substanțe nutritive, cum ar fi zinc, proteine, vitaminele A, B, D, calciu, fier, fosfor și alte substanțe nutritive esențiale.

Conținutul de colesterol dintr-un ou nu depășește rata zilnică a unui corp sănătos. Apropo, dacă renunți la colesterol – asta este, de asemenea, rău pentru sănătatea ta, corpul nostru are nevoie de o anumită cantitate de acest nutrient.

Mitul 2. Alimentația sănătoasă și cafenelele/restaurantele/bistro – sunt lucruri incompatibile

Marea majoritate a dietelor pentru pierderea rapidă în greutate înseamnă, că îți vei găti singur mâncare. Nici nu poate fi vorba despre vreun restaurant.

Dar, de fapt, poți mânca mâncăruri dietetice și în restaurante sau cafenele. Acolo, de asemenea, gătesc salate din legume proaspete și alte feluri de mâncare sănătoase. În caz extrem, poți cere chelnerului să adauge în salată ulei de măsline în loc de maioneza dăunătoare.

Cea mai frecventă greșeală, pe care o facem în restaurante și cafenele – este consumul unei cantități mici de lichide sau amestecarea băuturilor. Pentru o alimentație sănătoasă și completă nutriție ai nevoie de a consuma suficientă apă, iar daca ai comandat deja ceva dăunător, cum ar fi vin sau bere, atunci oprește-te la această băutură. Evită cocktail-urile. Și ține minte – trebuie să bei apă sau alt lichid înainte de a mânca sau după, dar nu și în timpul

Mitul 3. Consumul de alimente înainte și după antrenament anulează toate eforturile tale

Un alt mit răspândit despre dietele populare.

De fapt – mâncarea înainte și după antrenament este foarte necesară pentru organismul nostru. Înainte de exercițiile fizice, mâncarea va „aprinde“ organismul tău, iar după – va ajuta la restabilirea echilibrului necesar. În timpul exercițiilor fizice în mușchii noștri apar mii de leziuni mici, iar procesul de refacere a acestor leziuni și este adăugarea masei musculare. În cazul în care rezervele organismului nu vor conține o cantitate suficientă de proteine, putem obține o leziune gravă.

În asta și constă efectul negativ enorm al dietelor – mulți oameni combină o dietă populară cu exercițiile în sala de fitness. Organismul face un efort enorm, muncește greu, dar nu obține nutrienții necesari. Ca rezultat, suntem obosiți, ne îmbolnăvim foarte des și, în cele din urmă, uităm și de dietă, și de exercițiile fizice.

Mitul 4. Ar trebui să mănânci doar produse alimentare moi, dacă suferi de hipertensiune arterială

De fapt, dacă ai tensiune arterială ridicată – te poți bucura de mai multe produse alimentare delicioase, trebuie doar să controleze conținutul de sare, să eviți produsele prea dăunătoare (cum ar fi cele fumate), să ai un stil de viață sănătos și să eviți situațiile de stres.

Mitul 5. Combinația alimentelor și băuturilor ajută la digestie

De fapt, lichidul pătrunde în intestin mai repede decât alimentele solide, luând asupra sa toate enzimele digestive. Acest lucru are un efect negativ asupra procesului digestiei.

Ceaiul, cafeaua, sucurile, apa dulce – toate aceste lichide contribuie la limitarea secreției gastrice, iar sucurile de citric, în genere, pot schimba întregul proces de fermentare și pot duce la o eliberare mare de gaze. Da, trebuie să bei multă apă, dar trebuie să o faci fie înainte de a lua masa, fie după.

Mitul 6. Pentru a pierde în greutate, trebuie să mănânci atât de puțin, încât să simți permanent foame

De fapt, un regim alimentar sănătos sau foamea terapeutică ajută mult mai mult, decât oricare dintre dietele pentru pierderea în greutate.

În timpul foamei terapeutice, atunci când organismul nu primește hrană, el se mută în regimul de cheltuială și începe să ardă rezervele de grăsime. Dacă urmezi un regim alimentar corect, sănătos și echilibrat, astfel restabilești procesul de metabolism normal și greutate revine la normă. Dar, și prima, și a doua – sunt niște procese foarte îndelungate, care necesită o voință enormă.

Iar dacă vei urma o dietă, timp în care vei simți o foame puternică și permanentă, organismul tău va încetini metabolismul, va începe să salveze fiecare calorie și să acumuleze grăsimea „în rezervă“. Aceste diete sunt foarte dăunătoare și din cauza faptului că persoana, odată ce nu ajunge la rezultatul dorit, obosește să trăiască cu o senzație constantă de foame și începe să compenseze asta, mâncând mai multă mâncare.

Mitul 7. Cerealele albe – orezul rafinat, făina, sunt nesănătoase pentru organismul uman

Mulți oameni încearcă să evite produsele alimentare făcute din făină albă și felurile de mâncare din orez alb, deoarece se tem să adauge în greutate.

De fapt, aceste alimente sunt bogate în carbohidrați, deci contribuie la creșterea în greutate. Dar nu este neapărat să le excluzi complet din regimul tău alimentar. Aceste mâncăruri cu o cantitate mare de carbohidrați este mai bine să le mănânci la masa de prânz, dar nu și dimineața sau seara. O chiflă albă, împreună cu câteva fructe, se va potrivi foarte bine pentru masa de prânz la birou – ea va compensa lipsa de calorii dietei cu fructe.

Mitul 8. Uleiul de măsline este sănătos și se potrivește pentru prepararea oricărui fel de mâncare

De fapt, anume uleiul de măsline are cea mai mică temperatură de ardere. Prin urmare, nu se potrivește deloc pentru prăjit. Mâncarea prăjită și așa este deosebit de dăunătoare, dar dacă vei turna în tigaie ulei de măsline, cantitatea de agenți cancerigeni și alte substanțe nocive în mâncarea preparată va fi ridicată la maximum.

Uleiul de măsline se potrivește perfect numai pentru tocane și salate. Și da, uleiul de măsline reduce pofta de mâncare.

Mitul 9. Dietele vechi sunt deosebit de eficiente

Mulți oameni sunt dependenți de tot felul de diete „Kremlin“, „dietele reginelor franceze“ sau chiar studiază niște tradiții gastronomice mai străvechi.

De fapt, știința nu stă pe loc, ci este în curs de dezvoltare într-un ritm incredibil. Cele mai multe dintre medicamentele, care erau folosite pentru vindecarea secretarilor generali bătrâni în clinici private, sunt deja interzise în multe țări dezvoltate, deoarece a fost dovedit, că acestea sunt dăunătoare sau a fost pus sub semnul întrebării beneficiile lor. Același lucru este valabil și pentru dietele de pe timpurile vechi. Nici nu mai este nevoie să vorbim despre antichitate – în Evul Mediu, pentru tratamentul oamenilor, se folosea pe scară largă mercurul și plumbul! Doar imaginează-ți, ce diete au putut inventa acești oameni.

Mitul 10. Dietele cu un conținut ridicat de proteine se potrivesc tuturor

De fapt, o astfel de dietă trebuie să fie combinată cu un antrenament extrem de intens în sala de fitness. În caz contrar, aceasta va avea o mulțime de efecte negative asupra rinichilor și altor sisteme ale organismului. Chiar și sportivii profesioniști nu pot consuma prea multe proteine pentru o lungă perioadă de timp.

Pentru organismul nostru este important echilibrul corect, dar nu și reducerea unuia sau a mai multor elemente nutritive esențiale.

 

Related posts

Leave a Comment