Sănătate 

12 obiceiuri, care îți distrug ochii și duc la pierderea vederii 

1 Citești cărți pe telefonul mobil

Literele mici, strălucirea de pe ecran, lumina de fundal, care este îndreptată direct în ochi – smartphone-urile dăunează foarte mult vederii noastre. Ochiul uman nu este adaptat la astfel de condiții. Producătorii de diferite dispozitive își îmbunătățesc permanent rezoluția, reduc dimensiunea pixelilor, măresc iluminarea. Toate astea fac ecranul mai frumos, iar cifrele caracteristicilor – mai bune, decât la concurentul lor, dar au un efect negativ asupra ochilor noștri.

Mărește fontul și mărimea literelor pe telefon și alege o luminozitate și contrastul confortabil pentru ochii tăi. Ia o pauza la fiecare 20 de minute de lectură sau vizionarea videoclipurilor pe ecranul smartphone-ului.

2 Vizionarea televizorului pe timp de noapte, de asemenea, dăunează vederii

Vizionarea televizorului, citirea cărților electronice, folosirea smartphone-ului sau laptopului în pat, în întuneric – toate aceste activități au un efect foarte negativ asupra sănătății ochilor noștri. Ca rezultat – dureri de cap, uscăciune și înroșirea ochilor, și, în cele din urmă, pierderea vederii. Și, încă o veste proastă: toate aceste lucruri influențează și programul de somn.

Cel puțin aprinde lampa de podea sau lampa de pe noptiera de lângă pat, dacă vrei atât de mult să vezi finalul filmului sau să termini de citit un capitol înainte de culcare.

3 Dormi fără a scoate lentilele de contact – este dăunător pentru vedere

În ziua de astăzi nu mai este la modă să porți ochelari, de aceea tot mai mulți oameni preferă să cumpere lentile de contact. Și uită să le scoată înainte de a merge la culcare. Astfel ochii nu se odihnesc pe timp de noapte, ceea ce dăunează foarte mult sănătății lor.

Medicii au observat, că persoanele, care poartă lentile de contact suferă de infecții oculare mai des decât cei, care poartă ochelari. Motivul este simplu – ei le scot sau le pun cu mâinile murdare, sau uită să le scoată pe timp de noapte și să le spele cu o soluție specială.

4 Freci ochii

Atunci când ne frecăm ochii cu mâna, putem deteriora sistemul complex al vaselor de sânge de sub pleoape. Ce să mai vorbim de acea cantitate enormă de bacterii, care pătrunde pe membrana mucoasă a ochiului prin intermediul mâinilor murdare.

Pentru a calma iritarea ochilor, încearcă să pui deasupra o compresă rece. Și gândește-te de două ori înainte de a-ți freca ochii cu mâinile.

5 Abuzul de picături pentru ochi

Să cumperi de la farmacie cele mai reclamate picături pentru ochi – nu este cea mai bună soluție, dacă ai probleme cu ochii. Cele mai multe dintre aceste medicamente pur și simplu reduc puțin uscăciunea și înroșirea ochilor, dar nu și cauza apariției problemelor. În spatele efectului cosmetic de multe ori se ascunde un pericol grav pentru sănătate.

Dacă ai probleme cu ochii – adresează-te unui oftalmolog. Cumpără numai acele picături de ochi, pe care ți le va prescrie medicul și urmează cu strictețe instrucțiunile lui.

6 Alimentația nesănătoasă este o cale sigură spre pierderea vederii

Ochii noștri reprezintă un mecanism foarte complex, pentru funcționarea sa normală este nevoie de o mulțime de vitamine și minerale. Dacă mănânci prost la locul de muncă, preferi gustări mici, în loc de o masă completă, consumi deseori fast-food, atunci nu fi surprins atunci, când nivelul vederii tale va cădea.

Încearcă să mănânci alimente bogate în vitaminele C și E, zinc și acizi grași omega-3. Echilibrează-ți regimul alimentar astfel, încât organismul să obțină toate substanțele nutritive necesare.

Și nu uita de apă – ochii sunt primii, care suferă de lipsa de lichid în organism. Ei au nevoie permanentă de apă pentru a produce lacrimi – un lubrifiant și curățitor natural.

7 Lucrezi fără ochelari de protecție

45% dintre leziunile oculare se întâmplă acasă. Contactul ochilor cu detergenți sau alte substanțe chimice, grăsime fierbinte din tigaie, praf și murdărie în timpul reparațiilor sau curățeniei – toate acestea duc la înrăutățirea și la pierderea vederii. Barbaților le place să lucreze cu polizorul sau cu alte instrumente, fără a purta ochelari de protecție. Iar femeile în genere nu știu despre existența unui astfel de lucru.

Ține minte – ai doar doi ochi. Te pregătești pentru reparații în apartament sau la țară? Cumpără cei mai simpli și modești ochelari de protecție, aceștia te vor ajuta să-ți păstrezi vederea.

8 Lipsa permanentă de somn

Lipsa de somn duce la o varietate de probleme – depresie, creștere în greutate, scăderea imunității și a vederii.

Trebuie să dormi cel puțin 7 ore pe zi, fără întreruperi. Un somn bun – este cheia pentru o sănătate bună, o dispoziție bună și o vedere excelentă.

9 Machiajul

Aproape fiecare a doua femeie în țara noastră, nu iese nici chiar până la brutărie fără machiaj. Rimel, dermatograf, luciu de buze, farduri de ochi – industria cosmetică produce tone de produse cosmetice și nu le pasă deloc, ce efect are această chimie asupra vederii. Chiar și cel mai bun rimel blochează glandele sebacee de pe pleoape. Produsele cosmetice iritează ochii, chiar și în cele mai mici cantități.

Dacă nu poți refuza nicicum la machiaj, cel puțin schimbă-ți produsele cosmetice nu mai rara decât o dată la trei luni. Astfel de locuri întunecate și umede, cum ar fi geanta de cosmetice sau tubul de rimel – sunt un loc excelent pentru înmulțirea bacteriilor patogene, care vor pătrunde în curând în ochii tăi.

10 Refuzul la ochelari și încordarea constantă a ochilor

Desigur, foarte rar poți reuși să-ți restabilești vederea cu ajutorul ochelarilor. Dar dacă medicul ți-a prescris să porți ochelari și mai ales dacă nu poți face nimic fără ei în munca de zi cu zi, pur și simplu acceptă acest lucru și poartă-i întotdeauna. Încordarea permanentă a ochilor, un obicei al oamenilor cu vedere redusă, reduce și mai mult claritatea acesteia.

Poartă ochelari, cel puțin în acele cazuri, în care ești nevoit să lucrezi cu obiecte sau imagini mici.

11 Refuzul la ochelari de soare sau abuzul de ei

Ochelarii de soare sunt folosiți pentru a proteja ochii de razele UV, care sunt nocive și periculoase. Asta-i tot, doar aceasta este funcția lor. Unii oameni chiar și în ziua cea mai însorită ies din casă fără protecție pentru ochi, în timp ce alții poartă ochelari de soare chiar și pe timp de noapte, gândindu-se că este elegant și la modă.

Soarele luminează puternic? Ia cu tine ochelarii de soare. Orice ochelari – fie din sticlă sau din plastic, la fel nu lasă lumina ultravioletă să afecteze ochii, iar suprafața întunecată protejează ochii de lumina puternică. Dar, de îndată ce ochelarii de soare încep să te deranjeze – scoate-i de pe ochi și ascunde-i într-o cutie.

12 Nu mergi regulat la medicul oftalmolog

Ei bine, ce putem face – nu ne plac nouă medicii ăștia. Dar, între timp, vizitele la un medic oftalmolog ar trebui să fie la fel de regulate precum și la medicul dentist. Cel puțin o dată la fiecare șase luni. Cu cât mai devreme medicul va găsi problema, cu atât mai ușor va fi de a înlătura această problemă.

Mergi la un medic oftalmolog bun, cel puțin o dată la 6 luni. Adresează-te unui medic de îndată ce vei găsi orice, chiar și cel mai mic simptom. Ai observat înroșirea ochilor? Simți durere sau iritație? Ți s-a înrăutățit vederea? Fugi mai repede la doctor.

Related posts

Leave a Comment