Sănătate 

3 cauze psihologice ale greutății în exces

Greutatea în exces nu este întotdeauna rezultatul lenei banale sau al supraalimetării fără motiv. Uneori, rădăcinile acestei probleme sunt mult mai profunde. Blogul nostru a colectat trei cauze psihologice dovedite științific, care duc la excesul de greutate și la obezitate.

Mâncatul emoțional – cauza excesului de greutate

Cu toții am auzit expresia „mâncatul emoțional”. Acest fenomen se manifestă diferit la fuecare persoană, și poate apărea sub mai multe forme, printre care po t fi: mâncatul din tristețe, plictiseală, îngrijorare, anxietate, depresie.

Acest proces se numește supraalimentare emoțională sau alimentație emoțională și implică alimentarea deficitului de bună dispoziție cu ajutorul unei resurse dovedite și ușor accesibile – mâncarea.

Știința confirmă acest lucru. În special, studiul cercetătorilor elvețieni dovedește că persoanele predispuse la neuroticism, în timp ce simt emoții negative, încep să mănânce dulciuri și snacks-uri sărate.

De asemenea, a fost confirmată în mod repetat și legătura dintre obezitate și depresie. Și în acest caz se observă o interdependență: persoanele, care suferă de excesul de greutate sunt mai predispuse la depresie, iar acele persoane, care cad în depresie sunt mai predispuse la creșterea excesivă a greutății.

Psihiatrul american James Gordon dezvăluie unul dintre mecanismele acestui cerc vicios. Produsele cu conținut ridicat de zahăr și grăsimi, spune el, sunt capabile să ne îmbunătățească pentru un scurt timp starea noastră emoțională. Dar cu cât mai multe astfel de produse absoarbe o persoană, cu atât mai grasă devine ea și cu atât mai rău începe să se gândească despre sine. Acest lucru agravează depresia, ceea ce duce la o cantitate mai mare de alimente și, în același timp, la kilograme în plus.

Stima de sine scăzută și problemele cu responsabilitatea conduc la excesul de greutate

Pentru o lungă perioadă de timp se credea, că stima de sine scăzută este una din consecințele greutății în exces. Dar cercetătorii de la Royal College din Londra, în anul 2009, au ajuns la concluzia, că totul poate fi invers.

Oamenii de știință au colectat informatii despre parametrii fizici și stima de sine a 6500 de copii cu vârsta de 10 ani. După 20 de ani, cercetătorii i-au contactat din nou și au constatat, că copiii cu stima de sine scăzută au suferit mai des de excesul de greutate la vârstă adultă.

De asemenea, a fost descoperită o legătură între obezitate și nivelul scăzut de responsabilitate. Oamenii de știință au descoperit, că persoanele, care au tendința de a-și atribui succesele și eșecurile sale la circumstanțele externe, suferă mai deseori de excesul de greutate.

Aceste dependențe se pot manifesta în viață în diferite scenarii. De exemplu, dacă o persoană nu se simte responsabilă pentru ceea ce se întâmplă, ea poate trăi în convingerea, că nu-și controlează propriul corp. Sau această persoană consideră că nu are suficientă voință pentru a renunța la încă o porție adăugătoare. Rezultatul devine excesul de greutate, care pentru o persoană cu stima de sine scăzută doar confirmă teoria sa de autodepreciere.

Violența este o altă cauză a excesului de greutate

Studiile au arătat, că traumatismul din copilărie, rezultat din violența sexuală, fizică sau verbală, crește în mod semnificativ riscul creșterii în greutate în viitor.

Psihoterapeutul american Mary Jo Rapini explică faptul, că în acest caz depozitele de grăsime devin un fel de armură. De exemplu, pentru femeile, care au suferit abuz sexual, greutatea în plus este o modalitate de a-și face corpul nesexual și de a se proteja astfel de atenția din partea reprezentanților sexului masculin.

O altă cauză este legată de alimentația emoțională. Persoanele cu traume din copilărie sunt mai predispuse la depresie, iar acest lucru, așa cum am menționat deja, mărește riscul de creștere a greutății.

Și, în cele din urmă, supraalimentarea poate fi o reacție la stresul cronic, pe care o persoană cu experiență de violență în copilărie îl experimentează conștient sau inconștient. Evolutiv, s-a dovedit că în situațiile stresante organismul încearcă să acumuleze mai multă grăsime pentru a supraviețui. În consecință, oamenii, care se află în mod constant în stări de stres, sunt nevoiți să acumuleze în mod continuu calorii „pentru zilele grele”.

Ce să faci, dacă ai greutate în exces

  1. Să înțelegi cauza creșterii în greutate

În primul rând, trebuie să înțelegi cât de grav este aspectul psihologic în acest caz. Este probabil, că principala cauzaă a excesului de greutate este de natură medicală sau se ascunde într-o cultură alimentară incorectă și un stil de viață nesănătos.

Cu toate acestea, oamenii, care se luptă cu greutatea excesivă mult timp și fără succes, de regulă, se gândesc la asta mai întâi de toate. Pentru ei, încercarea de a găsi rădăcina psihologică a problemei este un pas necesar spre recuperare.

  1. Să lupți cu alimentația emoțională

Un bun ajutor aici va deveni un regim alimentar conștient, care constă în consumul lent și bine gândit al alimentelor. Nimeni nu a anulat încă sfaturile vechi și bune despre faptul, că trebuie să mesteci bine mâncarea (și ar fi ideal una sănătoasă), trebuie să mănânci doar atunci când simți o foame reală și să o faci mai departe de televizor și computer.

Pe lângă acestea, în loc să începi să mănânci de fiecare dată când simți unele emoții, ar fi mai bine să începi să le exprimi. De exemplu, să ai un jurnal sau să încerci alte practici scrise, să discuți cu un prieten despre problemele tale sau, în cele din urmă, să-ți exprimi emoțiile în creativitate.

  1. Să rezolvi problemele psihologice

Pentru persoanele cu un nivel scăzut de responsabilitate, primul pas pentru a pierde în greutate poate fi recunoașterea unui fapt simplu: doar ele decid ce și când mănâncă. Pentru persoanele cu traume din copilărie, o schimbare importantă va fi înțelegerea avantajelor, pe care le oferă excesul de greutate în contextul acestei traume.

Dar, din moment ce vorbim anume despre probleme psihologice, fără ajutorul unui specialist, cel mai probabil, nu vei reuși să faci ceva schimbări.

Adresarea la un psihoterapeut profesionist sau aderarea la un grup de ajutor reciproc (pentru persoanele, care suferă de supraalimentare) pot fi cheia principală către vindecare.

O notiță pentru cei, care suferă de excesul de greutate

Greutatea se consideră a fi în exces în cazul, în care indicele de masă corporală (IMC) al unei persoane depășește 25. Obezitatea începe de la 30.

Te-ai confruntat vreodată cu alimentația emoțională?

Loading ... Loading ...

 

Related posts

Leave a Comment