Sănătate 

37 mituri despre sănătate în care trebuie să încetăm să mai credem cît mai repede posibil

În viața de zi cu zi, suntem ghidați de un număr foarte mare de reguli referitoare la sănătate. Cu toate acestea, nici măcar nu bănuim că multe  dintre ele sunt o ficțiune pură.

1. Trebuie să bei 8 pahare de apă pe zi

Omul primește  cea mai mare parte a apei, împreună cu mîncarea. Dacă nu  simțiți sete, nu este necesar să suferiți și forțat să turnați în voi  lichid.

2.Toxinele sunt eliminate prin transpirație

Glandele sudoripare nu sunt conectate la alte sisteme din organism, astfel și toxinele nu pot fi eliminate . Eliminarea sudorii  – este doar un mod de a răci corpul. Sudoarea este compusă din apă, săruri și electroliți.

3. Zahărul face copiii  hiperactivi

Studiile au dovedit că această afirmație este falsă. Aici vedem efectul de             auto-sugestie. Copiii aproape întotdeauna sunt hiperactivi. Iar  zahărul în acest sens, nu le va dăuna .

4. Părul și unghiile cresc după  moarte

Probabil toată lumea a auzit despre acest mit amuzant. Din fericire, aceasta este doar o speculație. Motivul pentru speculații fiind în faptul că, după moartea  pielea pierde lichide,  motiv pentru care noi credem că părul și unghiile continuuă să crească.

5. Dacă un om va înota timp de 30 de minute după masă, va începe o crampă

Oare mama niciodată nu ți-a interzis să înoți după ce ai mîncat? Era îngrijorată degeaba. Nu există dovezi științifice că există o legătură între un spasm și alimente recent consumate. Însă-și acest mit a apărut  din îndrumări pentru cercetași în 1911

6. Guma de mestecat înghițită rămâne în stomac și nu este digerată timp de 7 ani

Un alt mit impus cu privire la sănătate. Guma de mestecat constituie  din îndulcitori, arome, emolienți și baze nedigerabile. Dar acest lucru nu înseamnă că o perioadă lungă de timp nu va părăsi corpul. El pur și simplu nu o  prelucrează. Și va ieși aproximativ la fel ca și cum a intrat.

7. Nu e voie să trezești somnambulii

Se spune că dacă trezești un somnambul în timpul  plimbării sale, este probabil un atac de cord. Dar aceasta este o altă legendă urbană. Cu toate acestea, nu este necesar să  trezești somnambulii, deoarece aceștia sunt într-o stare de somn profund. Este mai bine să îi  duceți  în pat. Dimineața vă vor mulțumi.

8. Bărbieritul  mărește rata de creștere a părului și a grosimii firelor

Aceasta este doar o iluzie. Cînd părul crește, capetele lor sunt îngustate. După ras ele sunt tocite , de  aceea par și mai dense. Grosimea părului este determinată de rădăcină, situată sub piele, astfel  nu permiteți acestui mit să vă abțină de la bărbierit.

9. Șamponul  și balsamul  poate  îmbunătăți vârfurile părului

Tija de păr este formată din celule moarte de proteine. Din această cauză părul nu poate fi  recuperat deloc. Șampoanele și balsamurile le poate face puțin mai netede, dar aceasta este doar o îmbunătățire temporară a stării de sănătate a părului. Pentru a rezolva definitiv problema, acestea ar trebui să fie tăiate.

10. Bărbații se gîndesc la sex fiecare 7 secunde

Am auzit cu toții despre asta, dar dacă te gîndești , falsitatea declarației nu poate fi pusă la îndoială. Dacă aceasta ar fi adevărată, cum s-ar face ceva in jur ? Acest mit se bazează pe cercetările institutului  Kinsey, care prevede că 54% dintre bărbați se gîndesc la sex în fiecare zi. Acestă afirmație este mult mai puțin șocantă.

11. Diferite părți ale limbii sunt responsabile pentru receptarea diferitor   gusturi

Pentru a contrazice  acest mit este destul de simplu: pune sare pe diferite părți a limbii. O veți simți  peste tot.

Acest mit a apărut după publicarea psihologului de la Harvard, Edwin Boring, care a tradus în mod greșit un articol al  autorului german D.P Hunig „Spre psihofizica  percepției olfactive.“ În articol întradevăr era vorba că diferite părți ale limbii au diferite praguri de percepție a gustului.

12. Oamenii folosesc doar 10% ale creierului

Funcțiile  unor componente ale creierului nostru într-adevăr sunt încă necunoscute. Cu toate acestea, fiecare regiune îndeplinește propria  sarcină – orice neurolog va confirma acest lucru. Deci, lăsați visele de a dezvolta abilități telekinetice.

13.Oamenii  preiau negii de la broaștele rîioase

De fapt, broaștele rîioase nu au negi – iar neregularitățile pielii lor sunt glandele cervicale. Negii apar din cauza virușilor. Deci, acest mit nu se bazează pe nimic. Dar dacă atingeți pielea unu om care are negi, aici nu vă putem  promite.

14. Sîngele în vene este albastru

Culoarea sîngelui depinde de saturarea cu oxigen. Are culoare de roșu aprins atunci cînd este mult oxigen, și roșu închis atunci cînd nu este. Despre un oarecare albastru nici nu merge vorba.

15. Omul  poate dezvolta rezistența la antibiotice

În acest caz, formularea este greșită. Omul nu poate dezvolta rezistența la antibiotice, dar asta o pot face bacteriile. Din această cauză, antibioticele nu mai sunt eficiente, dacă utilizarea lor este pe termen îndelungat.

16. Alcoolul încălzește sângele

De fapt, nu. Alcoolul dilată vasele de sînge, din această cauză sîngele curge aproape de nivelul pielii. Din acest motiv, se pare că simțim căldură. De fapt, corpul, dimpotrivă, își pierde căldura mult mai repede. Deci, nu vă sfătuim să beți  alcool în frig.

17. Alcoolul ucide celulele creierului

Dacă bei suficient alcool, ți se pare că omori creierul. De fapt, activitatea sa încetineșste un pic, dar nimic mai mult. Alcoolul perturbă conexiunile de cuplare dintre neuroni, dar, spre deosebire de părul și unghiile, creierul regenerează, astfel încît daunele băuturilor  alcoolice  nu pot fi  luate  în considerare.

18. Trosnitul degetelor  cauzează artrita

Cînd trosniți încheieturile degetelor , nu faceți nimic rău. Auzi  trosnituri, deoarece în acest punct al articulațiilor  este eliberat azotul. Deci, trosniți cît doriți. Informații interesante despre artrită aici.

19. Vitamina C reduce riscul de răceală

Vitamina C  îmbunătățește sistemul imunitar. Dar acest lucru nu înseamnă că te protejează de frig și ameliorează simptomele sale. Cînd vă îmbolnăviți , sistemul imunitar incepe să lupte cu boala, deci de aceea te simți rău.

20. Stînd pe o toaletă publică, puteți prinde boli

Povestea de groază clasică a părinților. Ea nu are nici un  grăunte de adevăr: cu infecțiile genitale te poți îmbolnăvi  ca urmare a contactului sexual, transfuzii de sînge sau prin moștenire.

21. Antibioticele vindecă  răceala

Acest lucru pare evident, dar antibioticele  vindecă doar boli bacteriene, nu virusul. Dar  răceală – o boală virală.

22. Dormitul într-o cameră cu ventilatorul inclus este periculos pentru viață

Acest mit este întîlnit adesea  în Coreea de Sud. Cauza morții, în opinia coreenilor, este lipsa de oxigen, sau răceli, dar să nu le povestiți prietenilor coreeni despre  aceasta.

23 După baie, apar ridurile  deoarece apa este absorbită în piele

Motivul de apariție a  ridurilor este altul. Ca răspuns la hidratarea pielii, sistemul nervos vegetativ  declanșează mecanismul de vasoconstricție(contractarea vaselor). De ce? Nu  are un raspuns clar , dar există speculații că acest lucru se întâmplă pentru a ne oferi o aderență mai bună în medii umede.

24 Gena responsabilă de păr roșcat, aproape a dispărut

Nu este chiar  așa, această gena este recesivă. Pentru  ca o oarecare genă să dispară, toată lumea cu această genă trebuie să moară și să nu lase urmași. Iar din cauza că gena este recesiva, poți fi un purtător de acest gen, chiar dacă nu ai  păr roșcat .

25. Sexul înainte de meciurile sportive înrăutățește  eficacitatea

Dacă nu faci sex timp de cîteva minute înainte de meci, aceasta nu va afecta rezultatele. Sexul nu folosește prea multă energie. Iar ce ține de  bărbați, în timpul actului sexual este eliberat testosteron, așa că aceasta poate fi chiar de ajutor.

26. Stresul provoacă hipertensiune

Stresul crește puțin  tensiunea arterială și agravează starea sănătății. Dar numai pentru o perioadă scurtă de timp. Un somn prost,  consumarea de alcool  și supraalimentarea în acest sens sunt mult mai periculoase.

27. În cazul în care mucusul unei persoane este verde, atunci este bolnav cu o infecție

Culoarea mucusului nu este un indicator al prezenței infecției și a unu indiciu de  sănătate precară. Ea depinde de proteinele  din celulele sanguine.

28. Ciocolata și alimentele prăjite provoacă  acnee

Dacă acest lucru ar fi adevărat, toată lumea ar fi  fără acnee, pur și simplu renunțînd  la acel aliment. Din păcate nu este așa. Acneea apare din cauza mai multor  motive diferite, inclusiv transpirație, cosmetică și umiditate ridicată.

29. Citirea în condiții de iluminare slabă afectează vederea

Ochii pot fi încordați și obosiți, dar să obțineți un efect negativ permanent din cauza iluminării slabe nu este posibil. Un alt lucru, dacă te uiți la soare sau la un laser. În acest caz, sunteți în pericol.

30. Cafeaua este capabilă să te facă treaz

Este un mit destul de periculos. Te trezești cînd alcoolul părăsește corpul. Cafeaua nu are nimic dea face cu aceasta.   Cu toate acestea, cofeina este capabilă de a păcăli creierul, făcîndu-l să creadă că este treaz, și te vei așeza cu încredere  la volan. Fii atent!

31. A linge rănile este sigur

Probabil, pare o prostie. Cine s-ar gîndi vreodată să-și lingă rănile lor? Dar, amintiți-vă: atunci cînd tai accidental degetul, cu siguranță îl puneți repede  în gura, nu? Această nu are deloc sens.Doar transportați microbii din gură pe  rană.

32. Cancerul – unica boala incurabilă

Acest lucru este greșit, deoarece cancerul – este mai mult de 200 de boli diferite, care au un efect similar asupra organismului uman. Cu toate acestea, fiecare dintre ele necesită o abordare specială a tratamentului. Deci, unicul remediu pentru cancer nu va fi inventat.

33. Atunci cînd strănutați inima se oprește pentru un moment

Strănutul – răspuns al creierului  la gîdilat în nas. Nervii trimit semnale la creier, și el răspunde. Inima nu are nimic de a face cu aceasta.

34.  Pentru a opri  sîngerarea nasului lași capul pe spate

Nu. Lasînd  capul  pe spate,astfel  redirecționați doar sîngele  la gât, cauzînd vomit. Este mai bine să țineți nasul, să te așezi  jos și să te apleci înainte.

35. Un duș rece te face treaz

Așa cum am menționat deja, alcoolul reduce temperatura corpului, în ciuda faptului că  simți efectul opus. Prin urmare, un duș nu va ajuta. Mai mult decît atît, puteți obține hipotermie sau să leșinați. Apa rece nu te face treaz. Singurul remediu – timpul.

36. În timpul unui atac de cord omul simte  durere

Ați văzut, probabil, aceasta imagine a unui om cu suferință  țînîndu-se de inimă în timpul atacului de cord. De fapt, 40-60% dintre atacurile de cord au loc neobservat. Și chiar dacă provoacă durere, nu este o astfel de durere ascuțită, așa cum vedem în filme. Este mai mult asemănătoare cu o durere de dinți, arsuri la stomac, sau doar un sentiment ciudat, care dureri în braț.

37. Dacă ai înghițit otravă  trebuie să provoci vomit

Pare logic. Cu toate acestea, în cazul în care medicul nu vă oferă indicația corespunzătoare, nu o faceți. Gîndește-te: cele mai multe otrave sunt de natură acidă sau alcalină. Stomacul , și așa este plin de acizi. Deci, va fi mai ușor pentru el să facă față cu otrava. Dar gîtul și plămînii – mai puțin probabil.

Cîteva cuvinte la sfîrșit

Sănătatea noastră necesită tratare atentă și înțeleaptă. Ai grija de tine și  nu da atenție la prejudecăți.

De  obicei voi  infirmați sau confirmați  prejudecățile?

Loading ... Loading ...

 

Related posts

Leave a Comment