Lifestyle 

5 pași spre armonia cu tine însuți

Blogul nostru vă sfătuie, cum să-ți menții psihicul în normă, chiar dacă în jurul tău este un haos total.

Noi știm, ce trebuie de făcut, pentru a rămâne sănătoși fizic: trebuie să ai o alimentație sănătoasă, să faci exerciții fizice, să nu te obosești prea mult și să ieși mai des la plimbare. S-a dovedit, că unele dintre acestea funcționează și pentru sănătatea mintală. Dacă nu ești bolnav, câteva obiceiuri utile te vor ajuta să îți îmbunătățești starea de spirit.

De ce ai nevoie pentru un psihic sănătos

O persoană trebuie să știe, că poate face ceea ce vrea. Sentimentul de încredere, satisfacția de viață, bucuria și ocuparea de ceva, un sentiment de unitate cu lumea sunt, de asemenea, foarte importante pentru starea psihică, precum și stima de sine. O persoană are nevoie de relații bune, care aduc satisfacție.

Fericirea face parte din sănătatea psihică. Dar fericirea nu este totul.

Sarah Stewart-Brown, profesor de medicină de la Universitatea Warwick

Cum să obții o sănătate psihică

Vrei să trăiești în armonie cu tine însuți? Serviciul Național de Sănătate al Marii Britanii consideră că pentru a obține acest lucru ai nevoie doar de cinci pași.

1. Comunică cu oamenii

Cu familia ta, prietenii sau colegii, vecinii. Nu este nevoie să vorbești cu toată lumea la rând, mai ales dacă numai gândul de a suna rudele este îngrozitoare pentru tine. 

Într-o relație puternică cu familia și prietenii, noi împărtășim sentimentele, suntem înțeleși, primim sprijin și susținem pe ceilalți, iar posibilitatea de a da este la fel de importantă pentru noi, precum și posibilitatea de a obține. Și un alt detaliu important: dacă oamenii din jurul tău sunt prosperi și știu cum să fie fericiți, tu înveți de la ei cum să fii fericit.

2. Continuă întotdeauna să înveți

Învățarea ajută la menținerea creierului tonificat și reduce riscul apariției bolii Alzheimer. De asemenea, ea îți oferă o ocazie de a te iubi, precum și sportul. Dacă învățăm, asta înseamnă că suntem oameni buni. Asta este foarte important pentru a te simți confortabil.

Nu este obligatoriu să înveți limbi străine sau să obții un alt studiu superior. Procesul în sine este important: citește literatură profesională pentru a-ți dezvolta abilitățile. Mergi la cursuri de gătit. Citește cărți de ficțiune și artistice. Află modele noi de tricotat sau fă standuri originale pentru păstrarea bicicletelor.

3. Mișcă-te

Pentru a te mișca, nu este obligatoriu să mergi la sala de fitness sau să alergi kilometri întregi. Este important ca organismul să funcționeze, iar cum anume va avea loc acest proces este o chestiune de alegere. Unii oameni preferă jocuri de echipă, cum ar fi volei, cineva preferă să danseze și cineva – să se plimbe cu câinele. Activitatea este necesară nu numai pentru corp, ci și pentru creier.

Problemele cu psihicul, chiar și cele mai nesemnificative, reprezintă aceeași chimie, ca și toate procesele din organism. Cultura fizică este o modalitate de a reglementa aceste procese chimice prin producerea de hormoni, care sunt eliberați ca răspuns la acțiuni.

Un alt plus – când facem sport, noi credem, că este un lucru minunat. Sportul este o ocazie de a fi mândru de tine, un alt motiv, pentru care ar trebui să te iubești.

  • Alege sportul, care îți place.
  • Începe să te ocpupi în mod regulat.
  • Înregistrează numaidecât modul în care te schimbi.

 

4. Fă bine

E mai ușor decât pare. Nici măcar nu trebuie să cauți bătrânele pentru a le trece peste drum sau să donezi o parte din salariu în diverse fonduri.

Spune „mulțumesc” șoferului de autobuz, care te-a dus dimineața la muncă, dorește o bună dimineață paznicului, zâmbește casierului din supermarket. Nu este atât de dificil, iar creierul include astfel de acțiuni în „pungulița cu fapte bune”, iar acest lucru acționează asupra aceleiași chimii ca și sportul.

Al doilea nivel este simplul ajutor. Explică-i unui nou-venit la serviciu, cum să rezolve mai ușor sarcinile puse înaintea lui, ajută comitetul de părinți la școală, ajută vecinii mai în vârstă să ducă pachetele cu produse până la ușă, ajută părinții cu căruciorul să intre în transportul public.

Dacă ai dorința de a face mai mult, poți să te alături activităților de voluntariat, dar înainte de a începe, ar fi bine să-ți evaluezi puterile.

5. Nu te desprinde de realitate

Pentru sănătatea mintală este important să trăim în prezent, fără să ne gândim la trecut și la ceea ce nu s-a întâmplat (și poate nu se va întâmpla niciodată).Trebuie să trăiești în prezent, să te simți pe tine însuți și corpul tău. Unii numesc această stare conștientizare.

Aceasta este o stare, în care știi exact, ce se întâmplă în jurul tău și cu tine. Se pare că este simplu, dar, de fapt, necesită atenție față de tine însuți și o onestitate fără compromisuri. De exemplu, să înțelegi, de ce ești supărat: nu pentru că cei de acasă nu au spălat vasele din nou, ci pentru că ești iritat chiar de dimineață din cauza eșecului la locul de muncă și acum cauți doar o scuză pentru a descărca aceste emoții negative.

Datorită conștientizării, noi luăm decizii corecte, deoarece înțelegem toate circumstanțele și știm ce vrem. Conștientizarea nu este doar un cuvânt frumos, ci o modalitate de a percepe viața. Această stare de conștientizare este necesară pentru sănătatea noastră mintală.

Concluzii

Acestea sunt câteva modalități eficiente pentru a-ți face mai bine ție însuți. Chiar dacă se pare că nu-ți convine ceva, nu respinge aceste sfaturi. Gândește-te, poate în viața ta există vreo modalitate de a le aplica cumva. Iar dacă faci toate astea, dar nu simți acea fericire și bunăstare, pe care ar trebui să le simți, atunci analizează – oare faci totul așa cum trebuie?

Related posts

Leave a Comment