Sănătate 

6 Lucruri Nebune, Care Se întâmplă Cu Tine În Timpul Somnului

Astăzi îți vom povesti despre 6 procese incredibile, care se pot întâmpla cu o persoană în timpul somnului.

Primul proces incredibil este senzația de cădere în gol

La fiecare persoană, cel puțin o dată în viață, s-a întâmplat așa ceva – se pare că a adormit deja, dar apoi brusc se trezește cu o senzație de parcă zboară în abis. Acest fenomen este denumit medical „mioclonii hipnagogice” și apare în momentul, în care creierul nostru, pe drumul spre un somn adânc, se oprește un pic mai înainte decât corpul nostru.

Acest efect este resimțit în mai multe variante. Uneori, oamenii simt o cădere lentă, iar uneori, din contra – o cădere bruscă undeva în adâncurile universului (conform opiniei W. Christopher Winter, un somnolog, director al Centrului de somn, amplasat la Spitalul Martha Jefferson (SUA)). Cel mai adesea, acest lucru se întâmplă atunci, când o persoană nu a dormit pentru o lungă perioadă de timp, este obosit, epuizat sau se află într-o stare de stres. Creierul, în aceste cazuri, tinde să intre cât mai repede într-o stare de somn profund, iar corpul în acest timp nu reușește după el, fiindcă are nevoie de mai mult timp.

Efectul de paralizie în timpul somnului

Există cazuri, în care o persoană se trezește, dar nu se poate mișca și nu poate vorbi, după ce începe să intre în panică. Această stare poate dura de la câteva secunde la câteva minute teribile. Acest fenomen se numește „paralizie în somn”. El acționează în conformitate cu principiul complet opus fenomenului anterior: creierul revine la o stare de veghe mai devreme decât corpul. Potrivit cuvintelor lui Winter, omul își dă seama, că el nu se poate mișca sau respira. Dar, în același timp, nu trebuie să intri în panică sau să-ți faci griji, deoarece această „groază” nu va provoacă nici un rău.

Monolog în timpul somnului

Academia Americană de Medicină și Societatea de Cercetare a Somnului susțin, că mai mult de 5% dintre persoanele, care au atins vârsta majoratului, vorbesc în timpul somnului. Practic, toate aceste monoloage nu sunt importante, nu conduc prea multă informație și au o durată de până la 30 de secunde. Potrivit lui Winter, acest efect se manifestă, în general, în primele câteva ore după ce omul a adormit, atunci când organismul se află în etapa de somn ușor și încă mai are puterea de a reacționa la factorii iritanți externi.

Somnambulismul

Singurul lucru din această listă de stări umane incredibile, care poate fi într-adevăr periculos este somnambulismul. Boala este numită de asemenea și „mersul în somn”. Există dovezi cu privire la astfel de cazuri, când oamenii nu numai că mergeau în somn, dar și vorbeau, conduceau automobilul (destul de adecvat) și chiar făceau dragoste. După cum explică Winter, în această stare creierul se află în procesul de veghe astfel, încât să poată acționa conform reflexelor bine cunoscute și lucrate, dar nu atât de mult, încât să fie conștient de tot ceea, ce se întâmplă în jur.

Visele, care se repetă

Visele, care se repetă nu sunt un fenomen paranormal. Potrivit opiniei dr. Winter, atunci când o persoană doarme, creierul acesteia se află în procesul de sortare a impresiilor, pe baza cărora se creează apoi amintirile. Iar în cazul în care o persoană vede același vis de mai multe ori, aceasta înseamnă, că el pur și simplu nu poate face față unelor griji, care îl frământă de ceva vreme. La acel moment, când creierul va găsi o cale de ieșire din această situație, nu vei mai visa acest vis.

Sindromul „capului care explodează”

Desigur, că sindromul capului care explodează nu implică un cap care explodează. Cu toate că are o denumire puternică, acest fenomen este, de obicei, inofensiv. Însă efectul acestui sindrom este la fel de ciudat ca și denumirea sa: acesta este caracterizat printr-o senzație foarte neobișnuită, care este însoțită de un bliț luminos și un zgomot puternic, care durează doar câteva secunde, dar lasă după sine nu cele mai plăcute impresii. Dr. Winter spune, că prin natura sa, sindromul, despre care merge vorba este foarte asemănător cu efectul de cădere în gol. Acest fenomen se întâmplă în timpul adormirii, atunci când creierul adoarme mai repede, decât adoarme întregul organism. Acest bliț este un semnal de primejdie, care are ca scop să trezească persoana. Cu toate că se socoate, că sindromul capului care explodează nu este dăunător, totuși pentru unii el conduce la anxietate, la o calitate scăzută a somnului, la oboseală şi chiar la frica de nebunie. Specialiștii ne recomandă tehnici de relaxare, dar şi o informare mai bună, care pot ajuta în cazul acestui sindrom.

Concluzie: somnul este o stare magică, când granițele conștiinței noastre pot dispărea, putem simți și face lucruri incredibile. Nu merită să–ți fie frică de aceste stări, dar trebuie să le iei în serios.

Related posts

Leave a Comment