Sănătate 

6 motive – de ce se întoarce greutatea excesivă

Nu contează, cum anume ai scăpat de excesul de greutate – cu ajutorul unor diete dificile, foamei terapeutice sau cu ajutorul unor antrenamente istovitoare. Kilogramele pierdute pot reveni foarte repede înapoi, dacă vei face cel puțin una dintre aceste simple greșeli.

1 Metabolismul tău s-a încetinit, iar tu nici n-ai observat

Cu cât mai mică este cifra de pe cântarul tău – cu atât mai puține calorii îi trebuie organismului nostru. O situație obișnuită – un om grăsuț arde cantități uriașe de calorii în timpul exercițiilor fizice și chiar și în viața de zi cu zi. Deoarece el are nevoie să-și miște corpul său greu.

După pierderea în greutate metabolismul încetinește, numărul de calorii arse scade brusc. Dacă atunci, când aveai greutatea de 90 kg, îți era suficient să alergi vreo 5 km, pentru a preveni transformarea unei felii de tort în grăsime, apoi la 70 kg, va fi necesar să alergi de două ori mai mult. Omului îi est mai ușor să sufere o dietă strictă, decât să-și reconstruiască mentalitatea sa și să treacă la porții mai mici, și la antrenamente mai intense.

Cu cât mai mult pierzi în greutate – cu atât mai mult trebuie să te antrenezi și să consumi mai puține calorii.

2 Dormi prea puțin

A doua cauză, pentru care greutatea excesivă se întoarce – lipsa de somn. Vrei să ai o siluetă subțire și o talie îngustă? Atunci trebuie să dormi 7-8 ore pe zi, du-te la culcare cât se poate mai devreme și trezește-te cu primii cocoși.

Atunci, când organismul nu obține o cantitate suficientă de somn, el produce mai mult hormon Gerlin, care răspunde de creșterea poftei de mâncare, și mai puțină leptină, care este responsabilă pentru senzația de satietate. Energia, pe care corpul nu a reușit să o păstreze în timpul somnului, organismul încearcă să o compenseze cu calorii în plus.

Totul este foarte simplu: dacă dormi mai puțin, atunci este logic, că vei obosi mai mult. Metabolismul încetinește, iar apetitul crește. Acesta este motivul pentru care greutatea excesivă vine înapoi după ce ai slăbit.

3 Pierderea în greutate este un proces îndelungat

O lună întreagă aproape ai murit de foame și ai scăpat în sfârșit de kilogramele râvnite. Dieta s-a sfârșit și acum poți sărbători, de exemplu, permițându-ți o găleată de înghețată. Acum înțelegi, de ce revine greutatea, de care abia ai scăpat cu așa mari eforturi și sacrificii?

După orice proceduri îndreptate spre pierderea în greutate, trebuie să se fixeze rezultatul. Însă, dacă vei reveni la dieta ta obișnuită, kilogramele în plus se vor întoarce din nou și toate eforturile tale de până acum vor fi în zadar.

După foamea terapeutică – o perioadă de ieșire treptată și un nou meniu.

După o cură de slăbire – o ieșire lină și un meniu nou.

După antrenamente de rezistență – un nou meniu.

Un nou meniu constă în porții mai mici și un regim alimentar sănătos. Ei bine, cred că știi și singură toate astea – mai multe fructe și legume, fără dulciuri, mai atent cu alimentele grase, carnea și carbohidrații. Și, desigur, toate fast-foodurile, apa carbogazoasă și înghețata va fi mai bine să le excluzi din regimul tău alimentar.

4 Pierdem voința

Orice nu s-ar spune despre voință, mai multe studii arată – această resursă a noastră nu este infinită. Fiecare persoană are o limită condiționată de autodisciplină, care se actualizează în fiecare zi. Cu cât mai dificile sunt condițiile, pe care le alegi pentru tine, cu atât mai devreme vei renunța.

Trebuie să ții minte, că culmea voinței noastre este cea mai înaltă dimineața. Prin urmare, dacă ai un antrenament intens, va fi cel mai bine să-l planifici anume în acest timp. Dar nu ar trebui să te antrenezi până vei pierde pulsul – lasă-ți un pic de autodisciplină pentru seară. La urma urmei, dacă nu vei avea suficientă voință să renunți la o porție adăugătoare la cină, antrenamentul tău de dimineață va fi inutil.

La fel treburile stau cu dietele și cu foamea terapeutică. Nu este necesar să-ți pui înaintea ta scopuri maxime dintr-o dată, cum ar fi „să pierd 20 kg într-o singură lună“. Începe cu ceva mai mic, uită-te cum reușești, apoi ridică ”bara” mai sus.

Nu este nimic mai rău, decât să te torturezi cu o dietă strictă timp de o săptămână, iar apoi să renunți brusc. În acest caz, greutatea excesivă revine timp de 2-3 zile.

Lasă un pic de voință pentru procesul de ieșire.

5 Obiceiurile vechi

Mulți oameni sunt capabili să-și schimbe obiceiurile sale alimentare, dar apoi le este dificil să facă față obiceiurilor însoțitoare. Petreceri prietenoase, prânzuri de afaceri la restaurante, picnicuri cu o companie zgomotoasă, pauzele de cafea la birou cu colegii – toate astea ne reprezintă pe fiecare dintre noi.

O persoană poate pierde tot excesul de greutate, poate schimba meniul de acasă și poate uita complet despre produsele alimentare dăunătoare. Dar apoi el merge la ziua de naștere a unui prieten și, el nu renunță, ci pur și simplu uită despre controlul caloriilor și despre regimul alimentar sănătos. Și greutatea vine înapoi.

Cel mai bun fel de mâncare, care este servit în orice restaurant este… apa minerală.

La o masă de sărbătoare pune-ți în farfurie cea mai mică porție și toată lumea va uita despre ”vinovatul” sărbătorii – tema principală va deveni voința ta de oțel și figura ta atletică.

6 Pierderea motivației

Ai depus un efort imens, ai manifestat voința ta de fier, perseverența și determinarea. În cele din urmă, ai reușit să pierzi câteva kilograme în plus. Ce urmează după asta? După un timp oarecare te vei obișnui cu noua ta greutate și motivația va începe să scadă. Vei începe să simți, că totul ce ai făcut a fost în zadar. Mare lucru, că te încape din nou costumul de mire și ai înlocuit bretelele curelei.

Nu dispera! Trebuie să înțelegi, că fiecare kilogram pierdut a adăugat un an în plus la viața ta. Revenind la greutatea ta normală, vei reduce brusc riscul dezvoltării bolilor de inimă, vei îmbunătăți calitatea vieții tale și, fără îndoială, vei avea mereu o stare de sănătate și de spirit excelentă.

Cititi aici despre secretele siluetei femeilor din Japonia 

 

Related posts

Leave a Comment