Lifestyle 

Adevăr și mituri despre beneficiile uleiului de cocos

Proprietățile miraculoase ale uleiului de cocos sunt legendare. Se spune, că acesta îmbunătățește sănătatea, ajută la scăderea în greutate și face dintr-o femeie obișnuită o zeiță antică grecească. Blogul nostru a încercat să afle, care dintre aceste proprietăți sunt aproape de adevăr și care sunt doar o strategie de marketing.

Adevărul despre uleiul de cocos

  1. Este benefic pentru piele

Un studiu a demonstrat, că uleiul de cocos hidratează pielea. Un alt studiu confirmă că acesta are un efect de protecție împotriva soarelui. Uleiul de cocos blochează aproximativ 20% din razele ultraviolete. Cu toate acestea, uleiul de susan a arătat un rezultat și mai bun – de 30%.

  1. Protejează părul împotriva deteriorării

De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit, că uleiul de cocos poate pătrunde în interiorul părului și-l poate întări. Iar uleiurile de floarea soarelui și cele minerale nu și-au confirmat eficiența în acest caz.

  1. Îmbunătățește sănătatea cavității bucale

Un alt studiu recent a arătat, că utilizarea uleiului de cocos ajută la combaterea plăcii și tartului bacterian dentar și îmbunătățește starea gingiilor. Efectul a fost observat după o săptămână de utilizare.

Mituri despre uleiul de cocos

  1. Reduce riscul bolilor cardiovasculare

Fanii uleiului de cocos se referă la studiile, care indică faptul, că grăsimile saturate conținute în uleiul de cocos ridică nivelul colesterolului  „bun”. Iar acest lucru, la rândul său, reduce nivelul celui „rău” și reduce riscul bolilor cardiovasculare.

De fapt, uleiul de cocos, în cel mai bun caz, nu influențează nici într-un fel sănătatea inimii.

Potrivit datelor Berkeley Wellness, o publicație a Universității din California de la Berkeley, totul depinde de ce anume înlocuiește uleiul de cocos în alimetația omului. Dacă vorbim despre unt sau slănină de porc, uleiul de cocos poate avea fie un efect neutru, fie o ușoară creștere a nivelului de colesterol „rău”. Iar dacă uleiul de cocos înlocuiește uleiurile vegetale, în care există grăsimi polinesaturate, atunci nivelul colesterolului „rău” va crește semnificativ.

  1. Ajută la pierderea în greutate

Legenda din categoria „Mănâncă și slăbește”. Argumentul principal în sprijinul ei: uleiul de cocos conține trigliceride cu lanț mediu, pentru asimilarea cărora organismul cheltuiește mai multe calorii.

Care este capcana aici? În primul rând, diferența dintre caloriile arse este minimă. În al doilea rând, nu este de ajuns pur și simplu să adaugi uleiul de cocos în regimul tău alimentar: trebuie să înlocuiești alte grăsimi. În caz contrar, în loc de a pierde în greutate, tu veți obține calorii suplimentare, care sunt în abundență în uleiul de cocos.

  1. Este un tratament pentru boala Alzheimer

Teoria se bazează pe faptul că cetonele produse în organism datorită uleiului de cocos, pot asigura o sursă alternativă de energie pentru celulele creierului. Și, în consecință, pot îmbunătăți starea pacientului.

Chiar dacă beneficiile uleiului vor fi dovedite, este puțin probabil ca cetonele miraculoase să aibă un efect semnificativ. În orice caz, acestea nu pot preveni boala Alzheimer.

Adevărul, care nu dovedește nimic

Cei mai sănătoși oameni de pe planetă mănâncă mult ulei de cocos

Locuitorii din Polinezia și Sri Lanka, care consumă în fiecare zi ulei de nucă de cocos, au o stare bună de sănătate și un nivel relativ scăzut de boli cardiovasculare. Dar chestia este că, pe lângă ulei, dieta acestor oameni este bogată și în alte produse utile, cum ar fi peștele. În plus, un rol foarte important îl joacă activitatea fizică zilnică și caracteristicile genetice.

Concluzii

Uleiul de cocos nu face miracole, dar nu face nici rău, dacă este consumat în cantități rezonabile. Principalul lucru este să ne amintim, că acest lucru nu este un panaceu: nu îți poate dărui suplitate și nu te poate vindeca de boli grave. Dar poate deveni un bun substitut pentru uleiurile de origine animală sau pentru anumite produse cosmetice.

În ce scop folosești uleiul de cocos?

Loading ... Loading ...

Related posts

Leave a Comment