Sănătate 

Adevărul și miturile despre yoga

Yoga este foarte populară în întreaga lume, dar există prea puține date științifice exacte cu privire la influența acesteia asupra organismului. Iar unele dintre ideile noastre despre ea sunt cu totul greșite.

Yoga include combinații de diferite poziții (posturi), exerciții de respirație (pranayama), meditație și relaxare (samyama). Dar mulți instructori adaugă și alte elemente (de exemplu, cântatul sau muzica). Diferite tipuri de yoga se diferă foarte mult unele de altele. Hatha Yoga și Iyengar Yoga constă în principal din întindere și poziții de recuperare, în timp ce Ashtanga Vinyasa Yoga implică exercitii mai energice. În timp ce faci yin yoga este puțin probabil să transpiri, iar „yoga fierbinte“ (Yoga Bikram), dimpotrivă, se petrec în încăperi încălzite până la 38-40° C.

Problema este că cercetătorilor le este dificil să determine exact modul în care yoga înfluențează starea organsmului. Dar hai să vorbim despre toate la timpul lor.

Yoga poate dăuna?

Probabil că nu, după cum spun oamenii de știință. Deși unele studii au descoperit probleme cu articulațiile,  inclusiv ale genunchilor, la persoanele, care practică yoga pentru o lungă perioadă de timp, totuși nu există încă un răspuns clar.

Dar merită să fim mai atenți cu unele poziții. Problemele pot apărea atunci când efectuezi poziițile, în care trebuie să stai cu picioarele în sus, pe cap, pe umeri și atunci când încerci să duci unul sau ambele picioare după cap. De asemenea, nu mai puțin periculoasă este considerată poziția de lotus. Pentru începători ar fi mai bine să nu încerce să repete asane avansate, iar persoanele cu boli cronice, este necesar să se consulte în prealabil cu un medic.

Putem compara yoga cu alte tipuri de antrenament?

Totul depinde de tipul concret de yoga. Dacă pur și simplu stai culcat și efectuezi practici de respirație, este puțin probabil să-ți lucrezi în acest mod mușchii. Dar, de exemplu, Ashtanga Vinyasa este foarte similară cu alte forme de efort fizic intens.

Deci, alege singur, ce este mai bine pentru tie: dacă vrei mai întâi să-ți dezvolți rezistența aerobică, atunci în loc de yoga (sau împreună cu ea) fă jogging sau înot.

Este adevărat, că yoga reduce stresul și anxietatea?

Cu toate că se vorbește multe despre asta, cercetătorii încă nu au ajuns la o concluzie concretă. Potrivit Karen Pilkington de la Universitatea Westminster, până acum au fost efectuate prea puține cercetări, deci nu putem alcătui încă o anumită opinie.

În plus, atunci când este vorba de boli grave, cum ar fi tulburarea de anxietate sau depresia, este dificil de înțeles, ce anume are un efect pozitiv asupra pacientului: yoga sau vizitele regulate în grup și comunicarea cu alte persoane. Chiar dacă ameliorarea acestor boli are loc datorită ocupațiilor de yoga, acesta nu este singurul tip de exerciții, care ajută la ameliorarea simptomelor de depresie – în acest scop se potrivește la fel de bine orice fel de sport.

În ceea ce privește reducerea stresului, testele au confirmat faptul că din punct de vedere al eficienței, yoga este la același nivel ca și relaxarea obișnuită, dar mai puțin eficientă decât stretching-ul (întinderea mușchilor). În general, rezultatele sunt neclare.

Există vreun beneficiu pe termen lung de la yoga?

Probabil. Cu toate acestea, nu există încă nicio dovadă directă, că yoga are un efect pozitiv asupra sănătății pe termen lung. Cercetătorii pur și simplu nu au efectuat un studiu atât de amplu și îndelungat, la care să participe persoane, care practică yoga, și nu au verificat dacă aceste persoane se îmbolnăvesc mai rar, decât cei, care nu fac deloc yoga.

Cu toate acestea, potrivit datelor obținute în urma unor teste, yoga poate avea un impact pozitiv asupra calității vieții pacienților cu diabet zaharat, poate reduce factorii de risc de aparișie a bolilor cardiovasculare și chiar ajută persoanele cu tensiune arterială crescută. Acest lucru se datorează faptului că yoga ajută la reducerea proceselor inflamatorii în organism.

Inflamatia poate fi „utilă“ și „dăunătoare“. Cea utilă apare ca răspuns la intrarea în organism a unor bacterii dăunătoare – este o parte a sistemului imunitar al organismului. Dar când suntem într-o stare de stres, reacția inflamatorie a organismului se activează, de asemenea, și asta inhibă capacitatea noastră de a rezista la diferite boli. Organismul persoanelor, care duc un stil de viață sedentar, suferă de greutate excesivă sau consumă alimente nesănătoase, au un nivel crescut de astfel de inflamație dăunătoare. Yoga (precum și taijiquan și meditația) ajută la reducerea acestei inflamații.

„Pentru a reduce inflamația în organism, de exemplu, cu ajutorul aerobic, trebuie să ai un antrenament foarte activ. Cu yoga totul este diferit, – spune Michael Irwin de la Universitatea din California în Los Angeles. – Chiar dacă cheltui un minim de energie (de exemplu, făcând yoga Iyengar), poți obține rezultate semnificative”.

Ajută oare yoga împotriva durerilor de spate?

Da. Yoga într-adevăr ameliorează durerile de spate, și această activitate are un efect pozitiv, care se menține pentru o lungă perioadă de timp. Dar există unele limitări. Karen Sherman, unul dintre cei mai importanți cercetători ai acestei întrebări, spune că până în prezent nu este clar, dacă yoga ajută mai bine, decât alte tipuri de activități fizice, concepute pentru sănătatea spatelui.

Ajută oare yoga în dezvoltarea flexibilității și a echilibrului?

În această întrebare, de asemene, nu există atât de multe cercetări. Unele studii clinice controlate au confirmat, că yoga îmbunătățește flexibilitatea atât la tineri, cât și la persoanele mai în vârstă. Un alt studiu efectuat în rândul pacienților după unm accident vascular cerebral, a dovedit că yoga are un efect pozitiv asupra normalizării echilibrului.

Influențează oare yoga digestia și eliminarea toxinelor din organism?

Mulți instructori vorbesc despre acest lucru, dar nu există nicio dovadă științifică, care ar dovedi un astfel de efect.

Facem concluzii

Mai jos sunt câteva constatări importante ale observațiilor noastre.

Ce știm noi

Cel mai probabil, yoga este la fel de utilă pentru sănătate, precum și multe alte tipuri de activități fizice. Ea este potrivită în special pentru ameliorarea durerilor de spate și pentru reducerea proceselor inflamatorii în organism. Aceasta din urmă într-adevăr poate ajuta la prevenirea dezvoltării diferitelor boli. pe lângă acestea yoga dezvoltă „conștientizarea propriului corp“ – o senzație a ceea, ce se întâmplă în interiorul organismului nostru (în acest scop se potrivesc excelent meditația și taijiquan).

Ce nu știm noi

Care tipuri de yoga sunt cele mai bune, putem prescrie yoga persoanelor cu diferite boli, dacă yoga este comparabilă cu alte tipuri de activitate fizică. De asemenea, nu sunt dovedite astfel de avantaje presupuse, precum eliminarea toxinelor din organism și îmbunătățirea digestiei.

Ce înseamnă toate astea

Dacă îți place yoga, continuă să faci yoga. Cu siguranță nu vei face mai rău organismului, ba chiar mai mult, vei putea obține unele beneficii pentru sănătate. Alege acel tip de yoga, care îți place: de la yoga mai dinamică Ashtanga Vinyasa, până la cea mai liniștită Hatha Yoga. Iar dacă înțelegi, că nu-ți place yoga, ei bine, atunci nu-ți fă griji – ocupă-te de altceva.

Ce atitudine ai tu față de yoga?

Loading ... Loading ...

 

Related posts

Leave a Comment