Sănătate 

Ce nu poți mânca pe stomacul gol?

 

Cu toții știm faptul, că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Ca rezultat, dimineața mâncăm conștiincios, dar nu întotdeauna ceea, ce trebuie.

De exemplu, știai că, produse de patiserie pot provoca apatie, citricele – gastrită, iar cafeaua cu lapte – pietre la rinichi?

Și toate acestea se întâmplă din cauza, că noi nu știm să consumăm corect aceste produse alimentare.

DROJDIA. Acestea contribuie la producerea gazelor în stomac, stomacul se umflă, ceea ce este, după cum înțelegi, nu prea plăcut. De aceea, orice produs de patiserie cu drojdie consumat pe stomacul gol – este rău.

IAURTUL. În ce constă sensul acestuia? Cu ajutorul bacteriilor benefice, pe care le conține, iaurtul ajută la digestia alimentelor. Iar dacă toți acești ”ajutori” mici pătrund în organism înainte de consumul de produse alimentare, acestea vor fi pur și simplu absorbite de sucul gastric agresiv și nu va fi niciun folos de la ele. Iaurtul pe stomacul gol este inutil. Acesta este mai bine să fie consumat după ce ai luat masa.

CAFEAUA. Cofeina, odată ce nimerește pe mucoasa stomacului, începe să o irite. Se produce sucul gastric, iar dacă îl mai hrănești cu alte alimente, el devine „furios”, se comportă agresiv și începe să mănânce membrana mucoasă și, de aceea, după ceva timp, poți aștepta gastrită. Mai mult decât atât, cofeina irită și vezica biliară. Aceasta se contractă, aruncă o porție de bilă, care este necesară stomacului pentru a ajuta la digestia alimentelor.

Iar în cazul în care nu are nimic de a digera, ea începe să rătăcească trist prin organism fără treabă. Din păcate, avem o veste proastă și pentru cei, care cred că efectul cofeinei poate fi redus cu ajutorul laptelui. Chestia este că substanțele, care se află în cafea și în ceai, se leagă cu proteinele din lapte și formează niște compuși aproape insolubile, care se depun sub formă de pietre la rinichi.

ZAHĂRUL, dulciurile, fructele dulci, cum ar fi bananele. Zahăr este absorbit instantaneu de organism și irita pancreasul. Acesta începe să producă insulină. Nivelul de zahăr din sânge scade brusc, iar din cauza acesta noi începem să ne confruntăm cu apatie și oboseală, în loc să fim veseli și plini de energie.

CITRICELE. Acestea conțin mulți acizi, care atacă cu entuziasm mucoasa stomacului și o ”mănâncă” încetul cu încetul. În cazul în care nu ai probleme cu stomacul, nu suferi de arsuri la stomac după ce mănânci ceva acru, poți ignora acest sfat. Însă, dacă ai gastrită cu aciditate ridicată, ulcer gastric și alte probleme cu tractul gastro-intestinal, ar fi mai bine pentru sănătatea ta să renunți la fructele citrice și sucurile proaspăt stoarse din acestea.

PRĂSADELE. Strămoșii noștri spuneau: „Para pentru organism dimineața este otravă, iar seara – trandafir”. Chestia este că perele conțin o mulțime de fibre, care provoacă leziuni la nivelul membranelor mucoase delicate ale sistemului digestiv. Deosebit de periculoase sunt perele cu o textură foarte densă: acestea conțin încă mai multe fibre, decât cele obișnuite.

CURMALUL JAPONEZ (KAKI). Acest fruct este plin de fibre, care se digeră greu și care, respectiv, încetinesc funcționarea normală a stomacului și a intestinelor, Acesta este cazul, când se spune că „stomacul nu lucrează”. În special, curmalul japonez cu un efect astringent puternic, conține foarte multe fibre de acest gen.

USTUROIUL. El, precum și alte mirodenii iuți, acționează ca cofeina, adică irită membranele mucoase și vezica biliară.

BĂUTURILE RECI. Acestea îngustează vasele de sânge ale stomacului. Din acest motiv se încep probleme cu circulația sângelui, iar întregul proces de digestie este afectat. Prin urmare, nu este de dorit să consumi orice băutură rece nici pe stomacul gol, nici imediat după masă – cel mai bine va fi să aștepți câteva ore după.

MICUL DEJUN PERFECT

Varianta 1

Fulgi de ovăz cu lapte, cu bucăți de fructe nu prea dulci și cu nuci. Ultimele – numai 2-3 bucăți, ca să nu fie prea gras. Terciul este o sursă excelentă de glucide lente, care îmbunătățesc procesul digestiv. Iar zahărul din astfel de glucide complexe se eliberează lent, menținând în același timp nivelul necesar de energie timp de câteva ore.

Varianta 2

Proteine + legume (în mod ideal cele de sezon, desigur, dar în timpul iernii, vor merge și cele congelate). Proteinele din ouă, carne albă și pește sunt absorbite complet, oferind o senzație de satietate pentru o lungă perioadă de timp și îmbunătățește metabolismul.

Varianta 3

Toasturile de pâine din făină integrală cu brânză de vacă și verdeață. Brânza de vacă este o sursă de proteine, iar făina integrală este sănătoasă pentru organism, deoarece semințele rămân cu coaja întreagă, ceea ce păstraează vitaminele și mineralele.

 

Dacă chiar vrei cu adevărat să mananci, am pregătit o mulțime de lifehack-uri, cum să amăgești foamea 

 

 

 

Related posts

Leave a Comment