Lifestyle 

Ce se întâmplă dacă împărțim ziua în 100 de blocuri – învățăm să ne gestionăm timpul

Tim Urban, autorul blogului popular Wait But Why, ne propune să ne gândim la modul, în care ne gestionăm timpul. Fiecare dintre noi are câte 1000 de minute pe zi pentru toate treburile. Și fiecare le cheltuie așa cum dorește. Pentru ce ești gata tu să-ți cheltui cele 1000 de minute?

Cei mai mulți oameni dorm 7-8 ore în fiecare noapte. Prin urmare, rămân 16 sau 17 de ore de veghe. Sau aproximativ 1000 de minute.

Să ne imaginăm 1000 de minute în formă de o sută de blocuri a câte 10 minute. Cu această cantitate de timp te trezești în fiecare zi.

Organizează-ți timpul cu înțelepciune

De-a lungul zilei tu cheltui câte 10 minute de viață în fiecare bloc, până ce acestea se termină și vine timpul pentru a merge la culcare.

Și acum uită-te înapoi și gândește-te la modul în care folosești tu aceste 100 de blocuri, pe care le obții în fiecare zi. Cât de multe dintre ele cheltui pentru a-ți face viitorul mai bun, și câte doar pentru distracție? Câte blocuri sunt cheltuite pentru comunicarea cu alte persoane, și cât de multe cheltui în singurătate? Cât de mult timp tu creezi ceva nou, și cât doar consumi fără niciun scop? Câte blocuri de timp îi dai corpului tău, minții tale și cât de mult timp nu faci absolut nimic? Care blocuri din zi sunt preferatele tale și care – cele mai neplăcute?

Împărțind ziua în 100 de blocuri, poți face descoperiri uimitoare

Să ne imaginăm aceste blocuri de timp sub forma de o plasă. Dacă ai putea planifica toate treburile la voia ta, cum anume ți-ai organiza fiecare dintre ochiurile acestei plase?

Amintește-ți toate ocupațiile și activitățile, pentru care poți cheltui timp și evaluează-le sub formă de blocuri. Pentru a pregăti cina, ai nevoie de trei blocuri, iar pentru a comanda mâncare de la o cafenea din apropiere – zero. Ești gata să renunți la blocurile tale pentru gătit?

10 de minute de meditație pe zi este un lucru destul de important pentru tine, astfel încât să-i dedici un bloc? Dacă înainte de culcare vei lăsa câte 20 de minute pentru lectură, vei putea citi astfel încă 15 cărți adăugătoare pe an. Acest lucru merită două blocuri?

Dacă îți plac foarte mult jocurile video, determină valoarea plăcerii obținute de la ele și decide, cât de multe blocuri (de timp) poți cheltui pentru ele.

Un pahar de băutură cu prietenii după serviciu – aproximativ 10 blocuri. Cât de des ești gata să-ți cheltui 10 blocuri pentru această ocupație? Cât de mult timp lașă pentru prietenii tăi?

Ce activități ar trebui să rămână în programul tău și care pot fi eliminate, dacă este necesar? Ce blocuri pot fi lăsate goale, fără sarcini atribuite?

Învățăm să ne gestionăm timpul cu înțelepciune

Acum, imaginează-ți aceeași plasă, dar în acest caz fiecare bloc este marcat în modul, în care l-ai petrecut ieri. Întreabă-te: cu ce se deosebesc aceste două plase și de ce?

Cum îți organizezi, de obicei, timpul tău?

Loading ... Loading ...

 

Related posts

Leave a Comment