Sănătate 

Ce se întâmplă în organism atunci când turnăm apă rece pe corp?

Calirea este o măsură de igienă, datorită căreia organismul uman devine mai rezistent la efectele negative ale mediului înconjurător și, în general, devine mai puternic. S-a observat faptul că, dacă o persoană se călește regulat, în acest caz se reduce de 4 ori probabilitatea de a se îmbolnăvi de gripă și răceală. Iar în unele cazuri, răceala nu vine niciodată, iată cât de puternic devine organismul.

Deci, ce se întâmplă în organism atunci când turnăm apă rece pe corp?

În primul rând, are loc îngustarea bruscă a vaselor de sânge. Lumenul lor se îngustează și sângele este forțat să circule cu o viteză mai mare. Se îmbunătățește considerabil circulația sângelui în întregul organismul. Se întăresc pereții venelor și arterelor, crește eficiența și se normalizează funcționarea aparatului cardiovascular în întregime.
În al doilea rând, un duș rece face ca organismul nostru să producă mai multă energie pentru propria sa încălzire.

În al treilea rând, apa rece influențează cortexul cerebral, îmbunătățind funcționarea tuturor părților sale. Se activează gândirea, începem să ne gândim mai eficient și să luăm mai repede decizii importante!

În al patrulea rând, se contractă brusc fibrele musculare, iar acest lucru conduce, la rândul său, la accelerarea circulației limfatice, ceea ce influențează procesele metabolice, care se petrec în organismul nostru.

În al cincilea rând, dușul rece este ca un mini-stres pentru organism, ceea ce înseamnă, că are loc o eliberare activă de hormoni în sânge, ceea ce accelerează în mod semnificativ procesele metabolice din organism. Iar noi obținem o rezistență mini-stres!

În al șaselea rând, noi începem să respirăm mai profund, iar organismul nostru se saturează astfel cu oxigen, iar asta înseamnă, că noi scăpăm astfel de senzația de oboseală și somnolență, crește eficiența și poductivitatea noastră.

În al șaptelea rând, când se accelerează procesele metabolice, începe să funcționeze mai bine și apărarea noastră – sistemul imunitar. Crește rezistența organismului nostru la viruși, bacterii și alte contagiuni. Iar acest lucru înseamnă, că noi ne vom îmbolnăvi mai rar, sau poate deloc, și nu vom mai hrăni farmaciile cu banii din buzunarul nostru.

Ce efecte are asupra noastră?

Energie și bună dispoziție în fiecare zi – unul dintre efectele ”secundare” ale unui duș rece. Niciun fel de moleșeală și somnolență.

Pielea devine parcă mai întinsă, mai tânără, mai sănătoasă și elastică, părul obține un aspect sănătos, devine strălucitor și mătăsos, iar noi ne simțim și arătăm extraordinar de bine!

Nu pot exprima prin cuvinte această stare de plăcere, de fericire, un sentiment de stele magice, care aleargă pe întreaga piele a corpului tău. Vrei să trăiești, să cânți, să creezi… vrei să zbori …

Eu am început să iau dușuri reci toamna (sunt o persoană foarte friguroasă) și, atunci, fiind sănătoasă și energică, nu așteptam prea mari efecte pentru mine (cu excepția senzațiilor interesnate). Cu toate acestea, efectele au apărut totuși, și eu nu pot să nu le împărtășesc cu voi. La fel ca toți oamenii normali, eu, pentru a dormi suficient și pentru a-mi împlini somnul, aveam nevoie de 8 ore de somn. Somnul este ceva sfânt! N-am căutat niciodată modalități de genul: cum să-ți împlinești somnul timp de 6 ore. Două săptămâni mai târziu, după ce am început să iau dușuri reci, am observat, că obțin suficient somn în doar 7 ore! Fără violență împotriva persoanei! Numai duș! Asta-i tot.

Cum începi să iei un duș rece?

Primul pas. Înainte de a începe să iei un duș rece, răspunde la întrebarea: de ce ai nevoie de asta? Sper că toate cele scrise mai sus te vor ajuta în acest sens. Personal, am început de la faptul că mi-am amintit senzațiile mele după ce m-am scăldat în lacul Baikal. Temperatura apei era plus 9 grade. Dar corpul meu, după ce m-am scăldat, era parcă acoperit de furnicături și ciupituri – de parcă sarcini electrice slabe săreau în interior și în afara! Am vrut să aduc înapoi aceste senzații…

Al doilea pas. Poți, desigur, să intri deodată în baie, să pornești apa rece și să o îndrepți direct spre tine (o abordare cu voință puternică, admir așa ceva!) … Dar mă tem că, după asta, în cel mai bun caz, vei pierde pentru totdeauna dorința de a lua un duș rece. Iar în cel mai rău caz – vei răci…

Așa că această întrebarea necesită o abordare atentă, inteligentă și cu dragoste … Pentru un timp, trebuie să-ți setezi și să-ți pregătești creierul și corpul pentru procedura care te așteaptă. Mai întâi, vizualizează mental senzațiile tale, pe care le vei avea deja după duș… Adu-ți aminte despre toate beneficiile, pe care le vei obține datorită dușului rece, ține minte pentru ce faci tot asta.

Următorul pas (dacă gândul, că trebuie să intri acum sub un jet de apă rece, încă îți inspiră groază) este rostirea afirmațiilor: „Mă voi bucura cu ușurință de apa rece”, „Apa rece face corpul meu să fie tânăr, sănătos și suplu”!. Cea de-a doua afirmație poți și va trebui să o repeți atunci, când vei sta într-adevăr sub duș! Și chiar dacă acest proces va dura aproximativ o săptămână – mai bine nu lăsa pe mâine, ce poți face azi!

Al treilea pas. Înainte de a trece direct la procesul de scăldare cu apă rece, va fi mai bine la început (aproximativ o săptămână), să iei un prosop umezit cu apă rece și să-ți ștergi pielea cu el … Fă acest lucru numai după ce ți-ai încălzit corpul cu apă foarte caldă! O dată, două, trei … Cel mai important lucru – nu trebuie să-ți fie frig! Adică, înainte să închid robinetul de apă caldă și să-l deschid pe cel cu apă rece, eu mă stropesc bine cu apă fierbinte, încălzindu-mi corpul.

Al patrulea pas. Poți începe să iei un duș, numai cu apă nu prea rece. Treptat, fă apa din ce în ce mai rece și mai rece. Iar atunci când ești gata, trece la apa rece de tot.

Rece sau alternativ cald-rece?

Nu există un răspunsul categoric. Și unul și celălalt prezintă un mare beneficiu pentru organismul nostru. Alege conform senzațiilor proprii. Încearcă și unul și pe celălalt. Personal, sunt prea leneșă să stau și să răsucesc robinetele înainte și înapoi, mie îmi este de ajuns doar rece.

Cât timp trebuie să-ți torni apă rece peste tine?

Unii spun că trebuie să stai sub apă rece un minut. Și există o versiune că pentru un efect maxim trebuie să o faci de două ori pe zi, timp de 10 minute. Ultima variantă este prea mult pentru mine – eu mă stropesc cu apă rece timp de aproximativ trei minute în fiecare dimineață. Trec cu dușul peste corp aproximativ de două, trei ori. Trebuie să faci așa cum simți, să fii atent la senzațiile tale – apa te poate arde, dar, în general, nu ar trebui să-ți fie frig! Oricât de paradoxal ar putea suna asta!

Dupa un duș rece, există două variante: fie te ștergi imediat cu prosopul; sau mai întâi stai așa și te bucuri de senzațiile din corp, și doar apoi iei un prosop și te ștergi. Eu prefer a doua opțiune.

Ce îmi ajută mie în acest proces?

La momentul de răsucire a robinetelor în direcțiile de care am nevoie, eu pur și simplu îmi deconectez creierul – doar două secunde: unu – ai închis apa caldă, doi – ai deschis-o pe cea rece … și apoi încep să expir puternic și profund. Respirația are loc în mod automat. Apropo, dacă în acest moment vei avea o dorință să țipi – țipă! Și lasă vecinii doar să ghicească, ce faci tu acolo în baie! Anume așa am ”intrat” eu în apele sfinte ale lacului Baikal – mă retrăgeam mai departe de mal, îmi luam viteza și cu strigăte puternice mă aruncam în apă rece! Mie, personal, îmi era mai ușor să fac așa…

Cum îmi deconectez creierul? La început, capul meu grijuliu îmi șoptea cu blândețe: „Astăzi este foarte frig! Hai să nu ne scăldăm azi cu apă rece. Iată mâine o vom face numaidecât!” La fel de grijuliu, cu blândețe și cu dragoste în voce, eu îi răspundeam: „Taci” și răsuceam robinetul. Uraaaaaa!

Fixarea

Când ai ajuns prima dată să torni apă rece peste tine, procedura trebuie repetată în fiecare zi. Cel puțin 21 de zile. Anume atâta timp este necesar, pentru ca în capul nostru luminos să se formeze noi conexiuni neuronale. Și încă trei luni, pentru ca aceste conexiuni să se ”înrădăcineze”. Cel puțin pentru tot restul vieții tale.

Poți, desigur, să-ți promiți vreo recompensă. Pentru asta că vei lua duș rece în timpul, de exemplu, unei săptămâni, îți vei cumpăra… o lenjerie frumoasă! Dar… tu îți poți cumpăra lenjerie frumoasă și fără a lua un duș rece! Dar o recompensă adevărată pentru tine trebuie să devină senzațiile, starea ta și sănătatea ta!

Japonezii știu meștesugul hidro-procedurilor. Cititi mai multe despre secretele de spălare japoneză.

Related posts

Leave a Comment