Nutriție Sănătate 

Cum să amăgești senzația de foame

Te-ai obișnuit să te alinți prea des cu batoane de ciocolată la prânz, să mănânci câteva pachete de chipsuri vizionând serialul favorit și nu refuzi niciodată, dacă cineva îți propune o bucată de tort.

Simți mereu senzația de foame în aceste momente? Poate că e doar un obicei „de a mesteca și a mesteca”? Dacă este așa, atunci ți-ar prinde bine să înveți o nouă abilitate – controlează-ți senzația de foame. Reține, că organismul tău are nevoie de energie, care apare datorită unui regim alimentar regulat. Dacă ți se pare, că senzația de foame nu te părăsește niciodată, probabil, problema constă în dependența ta emoțională pe produsele alimentare. Este posibil să-ți amăgești senzația falsă de foame și astăzi îți vom spune cum anume!

Bea apă

Acesta este unul dintre cele mai simple moduri de a rămâne sănătos și de a urma o dietă echilibrată. Apa potabilă elimină toxinele din organism și umple stomacul. Cu toate acestea, nu exagera, un consum excesiv de apă poate duce la probleme cu rinichii. Opt pahare pe zi, plus încă unul înainte de fiecare masă – norma, la care vei putea controla foamea și însănătoși organismul.

Trage un pui de somn

Nu te poți opri să te gândești la conținutul frigiderului? Încearcă să tragi un pui de somn și te vei trezi mai plin de energie și mai satisfăcut. Cei mai mulți oameni nu simt senzația de foame dimineața, pentru că în starea de repaus de noapte stomacul se învăluie cu un mucus special, care îl protejează de efectele sucului gastric. De îndată ce ne trezim și luăm prima înghițitură de apă sau ceai, sucul gastric se activează din nou, iar organismul începe să lucreze.

Alimentația „fragmentară”

Mănâcă porții mici pe tot parcursul zilei. Una dintre cele mai bune metode de a controla senzația de foame este de mânca permanent! S-a dovedit faptul că un astfel de regim contribuie la pierderea în greutate, dacă mănânci alimente sănătoase pentru organism. Datorită meselor frecvente se accelerează metabolismul, stomacul este mereu ocupat. Încearcă cinci mese mici la fiecare 3 ore, în loc de 3 mese copioase, ai grijă și numără caloriile din fiecare porție.

Mănâncă cât mai multe legume

Dacă simți într-adevăr, că trebuie să iei o gustare, trebuie să mănânci acele alimente, după consumul cărora nu vei avea regrete. Legumele sunt o alternativă excelentă la paste. Țelina, de exemplu, este numită leguma cu calorii negative, în timp ce cartoful nu va aduce prea mult beneficiu, deoarece conține o mulțime de amidon.

Reduce consumul de glucide

Carbohidrații se transformă în zahăr, stimulează senzația de foame și se acumulează sub formă de grăsime. Pentru a rupe acest cerc vicios, consumă mai puțini carbohidrați „rapizi”, care se găsesc în dulciuri, și mai multe glucide „lente”, care dau energie, de exemplu, terciul. Acestea conțin, de asemenea, o cantitate suficientă de fibre, care are efecte benefice asupra sistemului digestiv.

Consumă proteine

Proteinele sunt întotdeauna complet absorbite de către organism. La aportul suficient de proteine pe zi (50-60 g), te vei simți mai rar înfometat, iar dacă vei combina o alimentație sănătoasă cu exerciții fizice – proteinele vor contribui la creșterea masei musculare. Cele mai bune surse de proteine – ouăle, brânza de vaci, carnea de pui și de vită (nu grasă!), lintea, nucile, verdeața, somonul.

Micul dejun

Atunci când sari peste micul dejun în speranța, că astfel vei reuși să reduci cantitatea de alimente consumate pe zi, faci o greșeală teribilă. Toate caloriile, care lipsesc pentru funcționarea energică a organismului și pentru starea generală de sănătate, vor fi neapărat completate spre seară, și nu cu cea mai sănătoasă mâncare. Micul dejun trebuie să fie în mod obligatoriu: în primul rând, acesta te va ajuta să „supraviețuiești” fără durere până la prânz, iar înal doilea rând, acesta stabilește primul impuls metabolismului pentru buna funcționare a organismului pe tot parcursul zilei.

Spală-te pe dinți

Dacă foamea s-a strecurat brusc, spală-te pe dinți. Gustul de mentă în gură reduce pofta de mâncare și, pe lângă asta, va trebui să te gândești de două ori înainte de a mușca următoarea bomboană cu dinții, pe care numai i-ai curățit, doar nu degeaba te-ai străduit!

Exercițiile fizice

O plimbare lungă sau jogging-ul cresc nivelul de adrenalină în sânge. În ciuda faptului că în timpul exercițiilor fizice caloriile se ard în mod activ, senzația de foame nu apare după asta, ci din contra, numai este atât de puternică. Și chiar dacă vei dori să-ți restabilești puterile, este puțin probabil, căvei întinde mâna la o bucată de tort, mai degrabă, la legume sau fructe. Organismul tău știe singur, de ce are nevoie, așa că ascultă-l.

Sarea și zahărul

Cantitatea excesivă de sare nu va avea niciodată un efect pozitiv asupra organismului și stării corpului în genere. Sare duce la deshidratare, iar mulți oameni nu sunt capabili să recunoască diferența dintre foame și sete. Aceeași situație este și cu zahărul. Foarte mlți oameni adoră produsele alimentare cu un conținut bogat de zahăr, dar nu toți sunt conștienți de faptul, că acestea provoacă apariția senzației de foame mai repede, decât alte produse.

Ocupația

Mulți oameni se conving, că le este foame, atunci când, de fapt, ei sunt doar plictisiți. Ocupă-te de ceva și vei vedea, că nu-ți mai este foame. Deseori, aceste atacuri de foame necontrolată se dovedesc a fi false. Se recomandă să te ocupi de treburi mai departe de frigider și de locurile, în care se simte mirosul de mâncare.

Mănâncă lent

Dacă vei reduce ritmul obișnuit de luare a mesei, vei fi surprins, de cât de puțină hrană ai nevoie pentru a te sătura. Cu cât mai repede mănânci, cu atât mai greu îi este organismului tău să realizeze ceea ce se întâmplă. Realizarea vine prea târziu, atunci când ai mâncat deja tot ce era pe masă. Încearcă să pui furculița pe farfurie după fiecare „mușcătură”. Nu o ține în mână, în timp mesteci. Această practică te va ajuta să încetinești procesul de luarea mesei.

Related posts

Leave a Comment