Lifestyle 

Cum să cureți cuptorul: 6 mijloace eficiente de curățare

Dacă pereții cuptorului s-au acoperit cu grăsime, care de fiecare dată când pornești cuptorul arde și miroase neplăcut, iar pe ușă s-a format o placă maro, nu intra în panică. Noi te vom ajuta să întorci rapid și ușor puritatea neatinsă  a cuptorului.

Cei mai mulți utilizatori preferă cuptorul cu curățare obișnuită de hidroliză. Asta este atunci când în cuptorul încălzit se pune o tavă cu apă și aștepți până când aburul va topi grăsimea.

Dar, de cele mai multe ori, numai apa nu este suficientă. În cazul în care petele „s-au înrădăcinat” și sunt vechi, atunci sunt necesare produse de curățat. Despre aceste produse vom discuta mai jos, dar până atunci, iată câteva reguli de bază.

Regulile de bază de îngrijire a cuptorului

 1. Cu cât mai des, cu atât mai bine. Dacă vei șterge suprafața interioară a cuptorului după fiecare dată ce gătești, iar o dată pe săptămână vei aburi cuptorul bine cu apă și detergent, practic, nu vei mai avea nevoie să efectuezi curățări la nivel mondial.
 2. Pentru ca murdăria să fie mai moale și să șteargă apoi mai bine, încălzește mai întâi cuptorul, pornindu-l la 50° C timp de 15-20 minute.
 3. Chiar înainte de curățare, scoate tăvile de coacere, grilaje, rotișoare, aparate de masurat temperatura etc. Dacă construcția îți permite, poți scoate și ușa, și ferestrele. Toate acestea se spală mai ușor separat.
 4. Nu folosi bureți abrazivi sau spatule metalice. Ștergând grăsimea cu ajutorul lor, poți deteriora smalțul cuptorului. Este mai bine să lucrezi cu un burete sau o cârpă moale.
 5. Nu aplica niciodată detergent, în special unul chimic, pe ventilator și elementele de încălzire ale cuptorului.
 6. După curățare, lasă ușa cuptorului deschisă timp de câteva ore, astfel încât acesta să se usuce, iar mirosurile străine să se evapore.
 7. A rămas vreun miros? Dizolvă într-un pahar cu apă 10-15 tablete de cărbune activat și lasă această soluție timp de câteva ore în cuptor. Cărbunele absoarbe mirosurile străine.

Cum să cureți cuptorul cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonat de sodiu se descurcă excelent cu murdăria proaspătă și îndepărtează placa maro de pe sticla rezistentă la căldură.

Pe baza acestui ingredient poți prepara o pastă pentru curățarea cuptorului.

Pentru asta amestecă 150 de grame de bicarbonat de sodiu cu câteva linguri de apă. Alege cantitatea fiecăruia dintre ingrediente pentru a obține o pastă omogenă. Aproximativ 3-4 linguri de apă sunt suficiente pentru a obtine consistența necesară.

După o oră spală cuptorul cu un burete îmbibat cu apă și săpun și uscă suprafața cu prosoape de hârtie.

Pentru a scăpa de petele mai vechi, folosește bicarbonat de sodiu amestecat cu oțet.

Cum să cureți cuptorul cu oțet și bicarbonat de sodiu

Amestecul de oțet și bicarbonat de sodiu produce dioxid de carbon. Acesta distruge chiar și cele mai uscate și vechi pete de grăsime.

Acoperă toată suprafața interioară a cuptorului mai întâi cu oțet, apoi aplică bicarbonatul de sodiu cu un burete umed. Lasă așa cuptorul pentru câteva ore și apoi clătește-l cu apă caldă.

Dacă au mai rămas pete pe undeva, freacă-le cu un burete înmuiat în oțet.

Cum să cureți cuptorul cu lămâie

Există două metode pentru curățarea cuptorului cu ajutorul lămâii: folosind suc proaspăt de lămâie și pudră de acid citric.

 1. Prima metodă este mai potrivită pentru murdăriile proaspete. Se amestecă în proporții egale suc de lămâie si apă. Cu ajutorul unui burete spală pereții cuptorului cu soluția obținută. Lasă să stea timp de 40-60 minute, apoi șterge totul cu o cârpă curată și umedă.
 2. A doua metodă face față cu petele abundente degrăsime și este potrivită pentru curățarea cuptoarelor cu microunde. Se umple o tavă adâncă sau alte recipiente rezistente la căldură cu apă și acid citric. Pentru ½ litri de apă vei avea nevoie de un pachet de acid citric. Trimite tava în cuptorul încălzit la 200° C, timp de 30-40 minute. Apoi lasă să se răcească cuptorul și spală cu atenție toată suprafa acestuia. Petele care nu dispar imediat, le poți spăla folosind felii de lămâie proaspătă.

Cum să cureți cuptorul cu praf de copt

Praful de copt poate fi utilizat nu numai pentru copturi, dar și pentru a curăța tăvile de copt și cuptorul după ce gătești ceva bunișor. La urma urmei, de fapt, este același bicarbomat de sodiu în combinație cu acid citric.

Pur și simplu șterge pereții cuptorului cu o cârpă umedă și apoi cu praf de copt diluat în apă. La un pachet praf de copt este nevoie de aproximativ 2-3 linguri de apă, pentru a obține consistența unei paste dense.

Lasă amestecul obținut pe suprafața cuptorului timp de 2-3 ore. Grăsimea se va aduna în bucăți mici și va fi mai ușor de îndepărtat.

Cum să cureți cuptorul cu sare de masă

Sarea este un ingredient accesibil, care este cel mai bine de folosit imediat după gătit. Clorura de sodiu, la încălzire, face grăsimea mai moale, ceea ce înseamnă că va fi mai ușor să se spele murdăria.

Se presară sare pe suprafațele orizontale (tave, fund), în timp ce cuptorul este încă fierbinte și se lasă timp de o jumătate de oră.

În cazul în care cuptorul s-a răcit deja, atunci pornește-l din nou, încălzindu-l până la ≈100°C. Când sarea va dobândi o nuanță aurie, deconectează cuptorul.

Când temperatura scade, spală toate suprafețele cu apă caldă cu săpun. La sfârșit, șterge totul cu prosoape de hârtie.

Cum să cureți cuptorul cu amoniac

Multe gospodine consideră că această metodă este cea mai eficientă. Amoniacul într-adevăr „mănâncă” excelent și îndepărtează grăsimea proaspătăt sau arsă deja, care apare în timp în cuptor.

Cu ajutorul amoniacului poți curăți cuporul în două moduri.

 1. Metoda rece. Pur și simplu aplică amoniac pe suprafața cuptorului cu un burete sau pulverizează dintr-o sticlă de tip spray. Lasă peste noapte și dimineața spală cuptorul cu detergent.
 2. Metoda fierbinte. Încălzește cuptorul la 60°C. Apoi oprește-l. Pune pe raftul de sus un pahar cu amoniac lichid. Pe partea de jos – un bol de apă clocotită. Închide ușa și lasă cuptorul așa timp de opt ore. Această metodă de curățare este convenabilă de folosit pe timp de noapte sau ziua, dar ai grijă să deschizi ferestrile și să-i alungi pe toți de acasă. După ce trece timpul necesar, adaugă la amoniacul din cuptor detergent și spală toate suprafețele cu această soluție.

După amoniac este obligatoriu să aerisești foarte bine cuptorul.

Un cuptor curat – este atât de simplu

Cuptoarele moderne, în special cele electrice, sunt adesea echipate cu sisteme de autocurățare. Dar funcțiile de piroliză și de cataliză crește foarte mult costul cuptoarelor. Așa că, dacă vrei să economisești banii, folosește aceste metode simple de curățare.

Cât de des îți cureți cuptorul?

Loading ... Loading ...

Related posts

Leave a Comment