Sănătate 

Cum să faci corect dușul alternativ cald-rece 

Există o concepție greșită, că pentru a avea o sănătate puternică, este necasar să faci antrenamente extenuante, să urmezi o dietă strictă, diverse restricții și, în general, să-ți chinui complet trupul și sufletul.

Acest joc are versiuni diferite, dar poartă aceeași denumire – „Eu sunt bolnav și mă lecuiesc“. Orice violență asupra sa nu duce la sănătate, ci la recorduri în sport, dar și asta nu întotdeauna.

Dacă nu ai nevoie de recorduri, toate acțiunile tale ar trebui să fie rezultatul unei intenții libere. Cu alte cuvinte, trebuie să acționezi nu deoarece așa ți s-a spus sau ți s-a impus, ci deoarece așa ai dorit tu. Dacă îți spuiTrebuie!“, atunci asta este o forțare. Dacă spuiVreau!“, atunci asta este o convingere, o credință în ceea, ce vrei. Toate acțiunile de însănătoșire ar trebui să fie nu numai utile și sănătoase, dar și plăcute. Nu lupta pentru propria sănătate. Las-o să pătrundă singură în tine.

Dușul alternativ cald-rece este cea mai simplă și eficientă procedură preventivă și de însănătoșire. Această procedură constă în alternarea apei calde și rece. De la început, câteva minute de apă caldă, apoi un minut sau chiar mai puțin de apă rece, și așa mai departe de cel puțin trei ori. Apoi urmează frecarea cu un prosop aspru.

Cu toate că această metodă pare foarte simplă, eficacitatea unei astfel de acțiuni este foarte mare. S-ar părea, că să alergi și să ridici greutăți – este un antrenament mai evident. Și ce poate da un simplu duș? Chestia este, că dușul are un efect intensiv practic asupra tuturor organelor din corpul nostru.

Ca rezultat obținem un efect extraordinar:

 • Se activează toate procesele biologice.
 • Se elimină congestiile din organism.
 • Se curăță și se îmbunătățește sistemul circulator.
 • Toate organele interne și pielea obțin un boost de sănătate.
 • Dispare aritmia cardiacă.
 • Crește numărul de celule albe și celule roșii din sânge.
 • Crește masa musculară.
 • Se restabilește puterea de muncă.
 • Se întărește sistemul nervos.
 • Se îmbunătățește metabolismul.
 • Întregul organism se curăță intensiv și întinerește.
 • Se normalizează sarcina electrică a organismului.
 • Crește energia.
 • Se antrenează inima, ca atunci când practici jogging.

Nu este nevoie să faci niciun efort special asupra ta. Aceasta nu numai că nu este o povară, ci e chiar și plăcut. Tu chiar vrei să refuzi toate astea?

Secretul eficienței dușului alternativ cald-rece este foarte simplu: cel mai mare organ al corpului – adică pielea – este supus acțiunii directe. Pielea constituie 20% din greutatea totală a omului. Te poți ghida cu intenția interioară, te poți încorda sau poți încorda numai anumiți mușchi, îți poți testa organismul pentru a afla cât de puternic este. Și mai este posibil, fără niciun fel de încordare a voinței, să-ți lași organismul să aibă grijă singur de sine. Nu te antrenezi, ci pur și simplu urmărești, cum organismul se antrenează singur.

Ce se întâmplă în timpul acestui tip de duș? Mai întâi apa caldă dilată vasele de sânge, iar apoi apa rece le îngustează. Ca rezultat, sângele este expus la o circulație intensivă, astfel se elimină congestiile și organismul se umple cu energie și sănătate.

Mișcarea sângelui în organism joacă cel mai important rol. Dacă inima se oprește, omul pur și simplu moare. În starea normală circulația sângelui este asigurată de inimă. Dar sângele curge repede numai prin vasele de sânge mari. În celelalte vase el se mișcă foarte încet. În capilare, cât de ciudat nu ar suna, se află 80% din sângele care circulă în întregul organism. Lungimea totală a capilarelor – circa 100 mii de kilometri. Orice proces patogen – este în primul rând o încălcare a microcirculației sângelui. Dușul alternativ cald-rece activează microcirculația sângelui și, în consecință, toate procesele vitale.

Iar acum câteva sfaturi.

 1. Nu este obligatoriu să-ți torni apa pe cap, dar întotdeauna trebuie să pornești de la partea de sus a corpului. Dacă vei turna apa de jos în sus, atunci sângele se va grăbi într-un val spre cap, ceea ce poate provoca o diferență de presiune nedorită.
 1. Mulți oameni cred (greșit!), că dușul alternativ cald-rece – înseamnă pur și simplu să alternezi apa caldă și rece, să mori de frig și să te forțezi cu necesitatea de ate căli sau ceva de genul ăsta. Pentru început, trebuie să te încălzești bine sub apa fierbinte (sau nu prea). Apoi, pentru o timp scurt, torni peste tine apă rece.

Expunerea la apă caldă trebuie să dureze câteva minute, iar la cea rece – o jumătate de minut sau cel mult un minut. Trebuie să pornești apa rece numai atunci când simți, că organismul este bine încălzit. Nici într-un caz nu aștepta până ce îți va fi foarte frig. Procedura ar trebui să aducă plăcere și nu ar trebui să fie ca o încercare. Nu este obligatoriu să faci o duzină de câteva alternanțe – va fi suficient doar de trei ori, iar mai departe, depinde de starea ta – dacă te simți bine, mai poți face 1-2. Nu îți ordona, ci acordă atenție senzațiilor tale – corpul îți va spune singur „destul“, dacă îl vei asculta, desigur.

 1. Dacă până acum nu ai făcut niciodată astfel de proceduri, trebuie să începi moderat, treptat, mărind în fiecare diferența de temperatură între apa caldă și rece. Dacă dorești să țipi, e bine, e normal, dar ține minte, că nu ar trebui să simți un disconfort brusc și senzații evident neplăcute. În acest caz, diferența de temperatură ar trebui să fie mai moderată.
 1. Cel mai bun timp pentru a lua un duș este în fiecare dimineață, după gimnastică. Apa fierbinte nu ar trebui să fie foarte fierbinte, deoarece vei avea frisoane ca de la apa rece. În timp de o lună, poți aduce temperatura apei reci la un nivel minim – care curge de la robinet. Cu această diferență de temperaturi, vei obține senzații plăcute, de parcă milioane de ace mici înțeapă plăcut pielea.
 1. Trebuie remarcat faptul, că poți turna apă rece peste tine numai după exerciții fizice sau după câteva minute de duș fierbinte. Dacă și fără asta îți este frig, iar tu îți mai torni apă rece peste cap, vei obține o răceală elementară.
 1. Sub duș nu trebuie pur și simplu să stai, ci să ridici pe loc picioarele mai des, astfel încât tălpile să contacteze mai mult cu apa.
 1. Atunci când efectuezi procedura, trebuie să te gândești la ceea, ce dorești tu să realizezi cu ajutorul acestui lucru. Poți învârti în gând un audio-slide aproximativ de acest conținut: „Toxinele se elimină din organism. Organsimul meu se curăță. Eu las energia să pătrundă în mine. Canalele de energie se curăță și se extid. Potențialul meu energetic crește”. Nu uita, că trebuie să îți imaginezi tot ceea ce spui (așa cum poți) și să însoțești cuvintele cu senzații. Întregul complex de senzații pot fi integrate într-un cadru și îl poți întitula: „Energie și Sănătate“.
 1. Dacă după dușul alternativ cald-rece simți frisoane, aceasta înseamnă că trebuie să reduci durata de aflare sub apă rece sau că apa nu a fost suficient de rece. În ultimul caz, reacția de apărare a organismului nu se activează și, prin urmare, tu pur și simplu începi să îngheți, iar în acest lucru nu este nimic util și sănătos. O expunere de scurtă durată la apă foarte rece încălzește corpul, iar expunerea pe termen lung la apă nu prea rece – răcește corpul.

Mai bună decât dușul alternativ cald-rece poate fi numai alternanța de scăldare într-o piscină fierbinte și în zăpadă. Dacă vei depăși prejudecățile și frica de a îngheța sau de a te îmbolnăvi, vei obține o plăcere incomparabilă. Dacă nu vei sta culcat prea mult timp în zăpadă, nu vei îngheța și asta nu este deloc periculos.

După duș, este foarte bine să freci întregul corp cu un prosop aspru. Acesta este în același timp și un masaj bun și activarea microcirculației.

De asemenea, este de dorit să faci gimnastică energetică – să-i reamintești corpului despre fântânile de energie și să le fixezi în domeniul de aplicare. Ca rezultat, vei experimenta o căldură plăcută, voioșie și energie, care indică la o creștere a tonusului de energie.

Efectul de la această procedură poate fi vizibil și va rămâne întotdeauna numai dacă o vei face permanent. Dacă vei opri această activitate, totul va reveni înapoi și efectele vor dispărea. Aceasta nu este o însănătoșire temporară, ci un obicei, o ocupație, concepută pentru toată viață, un mod de viață.

Fiți sănătoși și plini energie împreună cu noi.

Dușul de contrast este unul dintre obiceiurile de frumusețe a femeii moderne. Nu-l neglija!

 

 

Related posts

Leave a Comment