Sex/Relații 

Cum să înveți să ai încredere din nou 

Încrederea este fundamentul relațiilor, cleiul, care formează o apropiere profundă și intimitate.

Sufletul fiecărui om tinde spre iubire și încredere. Construind relații cu oamenii, este important nu doar să știi, dar și să faci tot posibilul pentru ca încrederea să crească și să devină tot mai puternică. Pentru a construi încrederea este nevoie de mai mulți ani, dar pentru a o distruge este de ajuns doar câteva minute.

De ce dispare încrederea?

Există multe și diverse cauze ale pierderii încrederii:

  • neîncrederea inițială, precauție, gelozie;
  • amăgirea sub orice formă a ei, deoarece minciuna ascunsă tot se simte;
  • infidelitatea, fizică sau emoțională;
  • promisiuni și așteptări nejustificate.

Cum întorci înapoi încrederea: 10 recomandări ale psihologului

1. Ia o pauză, permite-ți ție și partenerului tău să supraviețuiți această stare de șoc după ceea ce s-a întâmplat. Uneori, pentru a înțelege, cât de apropiați sunteți unul de altul și cât de dragi vă sunteți unul pentru celălalt, este necesar să vă despărțiți pentru un timp oarecare.

2. Răspunde la întrebarea: cât de importantă este această persoană pentru tine, ești gata de a începe calea de restabilire a încrederii pierdute?
Într-o zi vorbeam cu prietena mea și iată ce spunea ea despre bărbatul ei: „Uneori îmi este cam dificil cu el, eu nu-l înțeleg întotdeauna. Dar eu sunt gata să-l ascult și să învăț să-l înțeleg, eu sunt gata să fiu blândă cu el … Asdta este important pentru mine, el este important pentru mine. Îl iubesc”.

3. Analizează situația: ce s-a întâmplat, ce comportament sau acțiune a provocat o crăpătură în relația voastră, din punctul tău de vedere.

4. După ce vei fi în măsură să vorbești liniștit, cere iertare. Fără o justificare a comportamentului și acțiunilor tale și fără să faci reproșuri partenerului tău. Este mai bine să-ți descrii sentimentele tale, decât să enumeri cauzele, care au creat această situație neplăcută.
De exemplu: în loc de a spune: „Iartă-mă, dar eu am fost rănit și jignit de faptul că tu te-ai purtat în așa mod cu mine“, pur și simplu spune: „Iartă-mă, îmi era teamă, că tu nu vei putea să mă înțelegi și să mă accepți pe mine în această situație“. Vorbiți despre sentimentele viastre, fiți deschiși unul pentru celălalt. Arată, că ești gata să înțelegi cu adevărat participarea ta în situația dată, să îți asumi partea ta de responsabilitate, să-ți ceri iertare, și nu să te aperi cu orice preț.

5. Ascultă-ți partenerul, încearcă să-l asculți atent și să înțelegi, ce se află în spatele reproșurilor și acuzațiilor sale în adresa ta. La urma urmei, indiferent de ceea ce strigă el, în interiorul lui, precum și în tine, fierbe durerea și teama de a fi cel rău, vinovat, de a pierde intimitatea și relația bună dintre voi doi. De aceea, trebuie să te sprijini pe sentimentele, care stau la baza îngrijorărilor tale și ale partenerului tău.

6. După ce v-ați ascultat unul pe altul și v-ați iertat, ar fi bine sî vorbiți despre modulîn care veți acționa în continuare, pentru a construi o relație de încredere în viitor. Noi de multe ori ne grăbim să trăim și nu acordăm suficientă atenție conversațiilor, dar anume în dialoguri, față în față, noi suntem capabili de a crea propriile noastre reguli.

7. Trebuie numaidecât să vă gândiți împreună ce este încrederea pentru tine, ce dorești tu să restabilești în relația voastră, în ce constă baza construirii unei relații de încredere? Precum președinții țărilor creează un regulament special de cooperare între părți, a cărui încălcare conduce, printre altele și inclusiv, și la acțiuni militare, astfel și în orice relație sunt foarte importante acordurile între două persoane. Create, spuse în glas și ”semnate” de ambele părți.

8. Ia-ți pentru tine o decizie internă: dacă am de gâmd să construiesc în continuare o relație cu această persoană, atunci pur și simplu voi avea încredere în el fără să am ceva îndoieli. Dacă îți vei aminti mereu ție și partenerului tău despre greșeala făcută în trecut, atunci poți să nu mai aștepți un rezultat pozitiv în viitor. Și, desigur, respectă regulile stabilite. Reține, că orice acțiune a omului sau întărește încrederea, sau duce la distrugerea ei finală și, prin urmare, – la prăbușirea completă și fără întoarcere a relațiilor dintre două persoane.

9. Începe să cultivezi o cultură a emoțiilor și să restabilești încrederea față de tine, de sentimentele și senzațiile tale prin practicile corporale și prin conștientizarea sentimentelor și stărilor în diferite situații. Anume propriile emoții care au devenit mai puternice vor deveni un suport de încredere pentru tine în construirea oricărei relații.Aceasta este o muncă interioară foarte dificilă, dar foarte recunoscătoare și extrem de importantă, care îți va aduce roada sa de bucurie. Pune-ți întrebări: ce vrei tu cu adevărat la momentul dat, ce simți tu de fapt în această situație. Și „flutură din pumni după ce lupta s-a sfârşit“ – analizează experiența nereușită, găsește alte căi de ieșire din situații diferite, creează noi algoritmi de comportament.

10 Iar dacă simți, că sămânța de neîncredere se află undeva în adâncul tău și te chinuie, va fi mai bine să mergi la un specialist și să rezolvi această problemă dificilă, simțind susținerea unei persoane. Pentru că de multe ori cauzele geloziei chinuitoare și a neîncrederii totale sau ascunse în coridoarele întunecate ale experiențelor noastre din trecut.

Dacă aveți încredere în partenerul dvs. – sunteți fericită. La urma urmei, încrederea este unul dintre semnele iubirii adevărate. 

Related posts

Leave a Comment