Sănătate 

Cum să tratezi candidoza și să nu te  îmbolnăvești din nou

Candidoza apare aproape de nicăieri și apare ca  adevărată tortură: furnică acolo unde este imposibil să te scarpini . Și ea are o proprietate mîrșavă de a se reîntoarce. Am aflat care sunt cauzele apariției , se merită să aștepți  pînă cînd analizele for fi gata, și cum să reduci  riscul de a te  îmbolnăvi din nou.

Ce este candidoza și de unde apare

Candidoza – este o infecție fungică determinată de Regnul Fungi, în special de fungul Candida Albicans care se manifestă prin înmulțirea exagerată a acestor ciuperci la nivelul altor organe. De multe ori acestea împiedică femeilor, dezvoltîndu-se  pe mucoasa vaginală, și copiilor mici,atunci cînd  afectează cavitatea bucală, datorită faptului că copiii duc totul  în gură.

Dar, uneori, candidoza afectează organele interne, în cazul în care sistemul imunitar nu poate face față ciupercii. Acest lucru se întâmplă în infecția cu HIV, post-chimioterapie, în timpul tratamentului cu medicamente care deprimă sistemul imunitar (de exemplu, transplantul de organe).

Fungii Candida – o parte a microflorei naturale a omului. În mod normal, ei trăiesc pe membranele mucoase și nu interferează, pentru că sistemele  de apărare ale organismului nu permit  creșterea lor. Dar, uneori, încep să se înmulțeasca cu viteză mare.

Așa  se întâmplă dacă sunteți:

 1. O femeie 20-40 ani. Conform statisticilor, candidoza la această vîrstă este mai frecventă.
 2. Dacă sunteți însărcinată. Modificări în fond hormonal și schimbările corpului și a mediului în care traiește microflora.
 3. Faceți sex atunci cînd nu aveți suficient lubrifiant natural sau artificial: microtrauma contribuie la apariția candidozei.
 4. Atunci cînd primiți antibiotice .Medicamente antibacteriene ucide nu numai bacteriile dăunătoare, dar, de asemenea, și cele utile. Locul lor este luat de Candida.
 5. Sunteți bolnav de diabet zaharat. Nivelurile crescute de zahăr din sînge creează mediu propice pentru ciuperci.
 6. O persoană cu sistem imunitar slăbit. Atunci ciupercile sunt activate și în cazul unor boli grave și în timpul infecțiilor virale respiratorii

Candidoza  se tratează bine cu antibiotice antifungice speciale, dar are o proprietate neplacută de a se întoarce  din nou și din nou, pentru a elimina complet aceste microorganisme este practic imposibil.

Simptomele candidozei

Simptomele depind de organele afectate. Atunci cînd este o infecție generală , apare febră mare, frisoane, greață și dureri de cap. În cazul în care candidoza se dezvoltă în cavitatea bucală: v-a fi dureros să mănînci, să înghiți, se înroșesc gingiile, apar pete albe rotunde pe mucoasă- focarul  infecției.

Candidoza la femei se manifesta cu simptome caracteristice:

 1. Mîncărime intensă și disconfort în zona organelor genitale.
 2. Eliminări albe și gălbui în cantități mari. S-ar putea să fie dense și se aseamănă cu caș
 3. Dureri în timpul actului sexual.
 4. Uneori – arsuri și durere în timpul urinării.
 5. Roșeață și umflarea organelor genitale externe.

Cum să  tratezi candidoza

Candidoza  se tratează cu antibiotice speciale, active  impotriva infecțiilor fungice. Clotrimazol, fluconazol, natamicina se administrează pe cale orală sau se  folosesc supozitoare și creme, uneori,are loc combinarea acestor terapii.

În funcție de tipul de medicamente  și reacția la acestea ,tratamentul durează de la cîteva zile până la două săptămîni. În cazul în care infecția fungică adesea se  repetă, medicul prescrie un tratament de lungă durată.

Dacă vorbim de candidoză a cavității bucale, aici ajută clătitul cu bicarbonat de sodiu,care oprește  reproducerea ciupercilor.

Este posibil de a vindeca candidoza , fără o vizită la medic

Atunci cînd persistă simptomele de infecției generală și stomatită la copii  trebuie să vizitezi obligatoriu medicul.

Femeile care deja cunosc cauzele apariției și cauza agravării  candidozei, care au deja un tratament care le ajută , pot   începe tratamentul și înainte de a vizita un medic. Rezultatele analizei de candidoză vor fi nu mai devreme de o săptămînă, iar așteptarea este de nesuportat.

Dar, în cazul în care simptomele te fac să ai  dubii asupra diagnosticului (eliminări care miros urît, simțiți durere în abdomen, au apărut simptome neobișnuite), cel mai bine este să da-ți analize. Posibil candida – nu sunt singurii  microbi care au cauzat  inflamațiile.

Dacă nu ați avut  candidoza  și a-ți pus diagnosticul cu ajutorul internetului, uită imediat despre el și du-te la medic

Consultați-vă obligatoriu cu medicul despre tratament ,dacă:

 1.  Sunteți  însărcinată sau dacă alăptați.
 2. Candidoza a început de două ori în ultimele șase luni
 3. Mai înainte, la tine sau la partenerul tău a fost diagnosticată o boală cu transmitere sexuală.
 4. Siptomele nu trec după 7–10 zile de la începutul tratamentului.

În toate aceste situații ,medicul trebuie să se clarifice cu diagnosticul  și să prescrie un tratament mai bun.

Cum să nu te îmbolnăvești de candidoză

 1. Folosiți lengeria din materiale naturale, care nu te strînge. Pielea iritată, căldură și umiditate – condiții ideale pentru dezvoltarea ciupercilor.
 2. Spălați mai des forma sportivă.
 3. Pentru igiena organelor genitale folosiți doar apa sau un săpun special (folosiți săpunul nu mai des de o dată pe zi)
 4. Utilizați produse de igienă, fără coloranți și parfumuri.
 5. Dacă sunteți bolnav cu diabet zaharat, monitorizați nivelul zaharului  din sînge
 6. Uneori ciupercile reacționează  chiar și la schimbul alimentației  și la alcool. Mănîncă mai puțin dulce și picant.
 7. Încearcă să fii atent ca copilul tău să nu ducă mîinile și obiectele murdare în gură: astfel, sunt mai puține șanse de îmbolnăvire cu stomatită

Și o recomandare  generală : menține sistemul imunitar cu ajutorul alimentației sănătoate și plimbări active, la aer curat.

Ce fel de subiecte despre sănătatea femeilor  ai dori să  discutăm în blog-ul nostru?

Loading ... Loading ...

Related posts

Leave a Comment