Sănătate 

Cum și când se „topește” într-adevăr grăsimea. Nu transpira în zadar

Materialul este dedicat tuturor celor, care alerg până la aritmie, fac genuflexiuni până la a șaptea transpirație, înotă până la arsuri pe spate, este abonat la toți bloggerii de fitness și totuși nu pierd în greutate. Dacă Dante ar fi văzut antrenamentul tău circular, ar fi transferat acțiunea „Comediei Divine” în sala de fitness. Dar calea către o siluetă subțire devine mult mai plăcută, dacă ai o simplă cunoaștere a modului în care și când anume „arzi” grăsimea de fapt. Punctul tău principal de referință este pulsul.

Există doar două zone de antrenament – aerobă și anaerobă, – despre care trebuie să știi și trei de puls – încălzire, arderea grăsimilor și maximă – despre care este important să reținem, că sportul nu este o activitate de epuizare, ci de transformare.

Formula sfântă: 220 – vârsta ta = frecvența cardiacă maximă 

Odată cu începerea oricărei activități fizice, îți „miști” corpul muritor din zona pulsului de odihnă în zona de încălzire (frecvența pulsului este de 50-60% din valoarea maximum). În acest moment, organismul tău normalizează tensiunea arterială și reduce cantitatea de colesterol sau, de exemplu, restabilește resursele după un stres intens. Deci, nu neglija niciodată încălzirea – alocă-i cel puțin 20 de minute înainte și 15 după fiecare antrenament.

În zona următoare – arderea grăsimilor – nu poți „sări” brusc. Grăsimea de pe părțile laterale ale abdomenului încep să „ardă” numai după 20-30 de minute de activitate, așa că nu începe brusc antrenamentul intens, economisește energie și petrece acest timp pe mers pe jos, pe jogging ușor sau pe înot lent.

Când arzi cel mai bine grăsimea

Apoi vine zona de ardere a grasimilor (frecvența pulsului 60-70% din maximum). Acesta este paradisul tău. Aici organismul încetează să mai consume cele consumate în timpul zilei și se ia de depozitele de grăsimi. 85% dintre caloriile arse în timpul unui astfel de antrenament, sunt anume acele părți laterale, burta și obrajii. În plus, zona cu un asemenea de puls este confortabilă în ceea ce privește încărcăturile fizice. Tu „arzi“ grăsimea atunci și numai atunci, când oxigenul se oxidează, de aceea tu nu te înroșești și nu te înăduși, ci alergi ușor, dar cu tensiune în mușchi, faci box în sparring, înoți într-un ritm bun, dar nu rapid, faci patinaj sau dansezi energic.

Dacă vei exagera puțin – nu e nimic strașnic. Vei intra într-o zonă nu mai puțin magică, numită cardiozonă aerobică (70-80% din maximum), când plămânii funcționează bine și organismul consumă mult oxigen. Această activitate este mai mult pentru rezistență și creșterea forței, decât pentru scăderea în greutate, dar totuși organismul consumă energie  aici din carbohidrați și grăsimi. Merge vorba de jogging și înot pentru distanțe lungi și ciclism îndelungate.

Cea mai bună perioadă de antrenamentul de formare a reliefului

Când respirația se întrerupe și îți vne în cap gândul „De ce fac asta?” – asta înseamnă că a venit zona anaerobă (80-90% din maximum). Aici organismul nu are suficient oxigen, iar grăsimea nu este atât de oxidată – se consumă carbohidrații consumați cu puțin înainte de antrenament. Vorbim despre sprint, înot rapid, exerciții statice și circulare, exerciții de forță cu greutăți.

Zona anaerobă este pentru cei, care nu doresc să piardă în greutate, ci să-și schimbe silueta și să crească mușchii. Aici regulile se schimbă: în cursul antrenamentului, grăsimea nu se topește, ca în zona anterioară, dar, în schimb, în următoarele ore, tu pur și simplu stai șungit pe canapea, în timp ce orgaismul tău începe procesul când grăsimea de pe burtă se transformă încet într-un abdomen plat.

Zona periculoasă

Zona maximă (frecvența pulsului 90-100% din maximum) – este limita. Dacă dintr-un motiv oarecare te antrenezi în această zonă, încetează. Inima este un mușchi, de care încă vei mai avea nevoie.

Zonele sunt aceleași pentru toate persoanele, dar pulsul este individual.

De exemplu, ești frumoasă și ai 30 de ani,

atunci ritmul tău cardiac maxim este de 190. 

190 х 0,6 = 114

190 х 0,7 = 133 

Zona de ardere a grăsimilor pentru tine este în intervalul pulsului de la 114 până la 133.

Pulsul este ajutorul tău în pierderea în greutate

Cere în clubul de fitness unde umbli un dispozitiv de măsurat oulsul sau cumpără-ți unul.

Acesta nu te va lăsa să nu știi nimic despre ceea, ce se petrece în organismul tău în timpul antrenamentului, teva ajuta să urmărești dinamica antrenamentelor anterioare și numărul de calorii consumate.

Tu îți măsori pulsul în timpul antrenamentului?

Loading ... Loading ...

Related posts

Leave a Comment