Sănătate 

Cum singurătatea influențează asupra organismului

Faptul că omul – un animal social, a spus încă Aristotel. Psihologii cred că anume această proprietate este cauza succesului speciei noastre. Cu toate acestea, nevoia constantă în comunitate are și un dezavantaj: izolarea și singurătatea ne aduc daune. Omul de știință, geneticianul Steve Cole a spus exact cum singuratatea daunează organismului.

Ce este singurătatea

Steve Cole – profesor de medicină la Universitatea din California din Los Angeles. Se ocupă cu cercetarea genomului și bioinformatica de calcul. Unul dintre fondatorii genomicii sociale.

Să fii singur și să te simți singuratic – nu este același lucru. Singurătatea  – sentimentul că avem relații sociale mai puțin semnificative decît ne-am dori. Desigur, totul  în mod individual. Cineva pentru o existență confortabilă este suficient pentru a avea o persoană apropiată , pentru alții sunt puțini și zece. Cu toate acestea, oamenii de știință au observat că, în ultimii ani, tot mai mulți oameni se simt singuratici.

Conform studiilor, singurătatea este legată cu creșterea tensiunii arteriale și problemele cardiace.

Rezultă că, singuratatea frînge inimile noastre într-un sens foarte propriu.

În plus, meta-analiza realizată în 2015  a 70 de studii au arătat că singurătatea crește probabilitatea riscului de deces cu 26%. Și, de exemplu, depresia și tulburările de anxietate crește riscul de deces cu doar 21%.

Singurătatea este mult mai mult decît durere de suflet. Această este o rană biologică care cauzează distrugerea celulelor organismului. Steve Cole

Cum singurătatea este reflectată la nivel celular

În 2007, Cole, împreună cu alți oameni de stiință de la Universitatea din California a făcut o descoperire interesantă. Sa constatat că celulele celor care suferă de singurătate cronică, arată diferit. Oamenii de știință au observat două diferențe genetice majore între oamenii singuratici  și nesinguratici.

  1. La oamenii singuratici, genele responsabile pentru reacțiile inflamatorii ale organismului, manifestă o activitate mult mai activă. Și este destul de periculos. Da, inflamația este necesară pentru ca organismul să facă față cu trauma. Însă, în cazul în care procesele inflamatorii apar în mod continuu, aceasta creează un mediu perfect pentru dezvoltarea aterosclerozei, a bolilor cardiovasculare și neurodegenerative, precum și a cancerului metastatic. „Acesta este unul dintre motivele pentru care persoanele singuratice  sunt mai predispuse la aceasta boala“, – spune omul de știință.
  2. În același timp, activitatea grupului de gene responsabile pentru combaterea infecțiilor virale este suprimată. Aceste gene sunt responsabile pentru producerea unor proteine speciale – primul tip de interferon, care împiedică reproducerea virușilor în organism.

Amplificarea reacțiilor  inflamatorii în timpul stresului  este destul de logic. Dar de ce organismul nu vrea să lupte cu virușiii?

Acesta este un compromis biologic. Cu ajutorul  inflamație organismul în mod normal, luptă impotriva bacteriilor. Dar o reacție tipică la viruși creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor. Prin urmare, organismul face o alegere care dintre cele două reacții să intensifice.

În general, Cole consideră că reacția  la singurătate cronică nu este cu mult diferită de reacția  la alte surse ale stresului cronic – statutul socio-economic scăzut sau sindromul post-traumatic.

Concluziile omului de știință, confirmate de alți cercetători, sugerează că persoanele singuratice  sunt mai predispuse la boli cronice și mai rău fac față bolilor . Acest lucru explică în mare  parte mortalitatea ridicată în rîndul singuraticilor.

Desigur, acest lucru nu este singurul motiv. Și  este mult mai ușor să trăiești, atunci cînd există cineva care te poate duce la medic sau te poate  sprijini într-o situație dificilă.

Singurătatea – este un cerc închis. Cu cît ne simțim  mai mult izolați, cu atît mai mult ne simțim amenințați. Și cu cît mai mult  simțim că suntem amenințați, cu atît mai mult avem tendința  să ne izolăm.

Cum să previi efectele singurătății

Potrivit unor studii, simptomele celulelor slăbesc, atunci cînd trece sentimentul  de singurătate. Cu toate acestea, Cole consideră că dovezile precum că încercările de a face un om mai puțin singuratic  într-adevăr  ajută, încă nu sunt  suficiente.

Mult mai eficiente sunt eforturile de a reîntoarce  oamenilor sensul vieții. De exemplu,o  organizație de caritate din Los Angeles, reunește persoanele în vîrstă singuratice și elevii de la școala primară. Persoanele în vîrstă ajută școlarii  cu temele și  au grijă de ei, acest lucru  le dă un scop și îi fac să se simtă mai sănătoși.

Ieșirea din  situației

Desigur, din cînd în cînd organismul are nevoie de stres. Și de singurătatea avem nevoie. Perioadele singuratice în  timpul vieții  sunt destul de  normale.

Dar, în opinia lui  Cole acum singurătatea se transformă într-o epidemie care trebuie combătută. La urma urmei, pentru sănătate  este chiar mai periculoasă  decît anxietatea și depresia, de  care ne temem de obicei.

 

Cît de des te simți singuratic?

Loading ... Loading ...

 

Related posts

Leave a Comment