Lifestyle 

Curățenie timp de 5 minute – aproape că e magie

Pentru mulți dintre noi curățenia nu este o mare plăcere. Deoarece ocupația în sine nu este plăcută, mai ales că ai nevoie pentru asta de o mulțime de timp în fiecare zi. Dar există o metodă de a face curățeni prin casă numită „Flylady“, care te va ajuta să-ți faci casa mai curată și mai confortabilă, cheltuind pentru asta doar aproximativ o oră pe zi.

Acest sistem a fost inventat de Marla Scilly, o femei din America, și astăzi, în toată limea sunt o mulțime de fani ai metodei „Flylady“.

Odată ce achiziționezi un apartament nou, gata, curat și cu mobilier, poți nici să nu te mai gândești la reparații. Dar dacă vrei să afli cum să-ți economisești timpul și să nu cheltui prea mult timp pentru curățarea apartamentului, poți căuta informație pe internet sau poți cumpăra o carte.

Dacă deschideți cartea cu aceeași denumire, primul lucru pe care îl vei citi – este rugămintea de a lustrui fiecare zi chiuveta de bucătărie până la luciu. De fapt, nu este neapărat să alegi anume acest obiect. Sensul este că noi învățăm și ne obișnuim să păstrăm chiuveta curată întotdeauna, iar acest obicei ar trebui să se transfere treptat la alte lucruri și treburi. Un obicei, că există astfel de locuri în casă, pe care trebuie să le ții curate în fiecare zi, fără excepții.

Aceste sarcini zilnice obligatorii autorul le numește rutine. De exemplu, spălarea podelei de 3 ori pe săptămână, spălatul farfuriilor în fiecare zi, gătitul, ștersul prafului de pe suprafețele orizontale. Apropo, Marla ne sfătuie să facem curățenie „curat“ – adică să ștergem suprafețele de praf, să cheltuim aproximativ 10 minute pe zi, în loc să așteptăm până când toate se vor acoperi cu un strat de praf și murdărie timp de o săptămână.

Un alt punct important – „zonele fierbinți“ – sunt locuri, în care se acumulează în mod constant gunoi sau pur și simplu diverse obiecte, care nu ar trebui să se afle acolo. De exemplu biroul sau canapeaua. O dată pe zi, este necesar să faci curățenie acolo, să pui lucrurile în ordine.

Pentru fiecare zi trebuie să-ți programezi un lucru oarecare, înafară de „rutinele“ și „zonele fierbinți“. De exemplu, demontează un dulap, spală frigiderul sau spală geamurile. Și este obligatoriu să îndeplinești această treabă. Mulți fani ai sistemului „Flylady“ chiar își fac un calendar, în care își scriu toate treburile și sarcinile pentru o lună sau chiar un an înainte.

Dar există un detaliu foarte important – trebuie să încerci să rezolvi această treabă doar într-o oră – două și să nu o intinzi pe o jumătate de zi. Mai mult decât atât, Marla ne sfătuiește să luăm pauze la fiecare 15 minute, pentru a fi mai puțin obosite și să nu ne simțim ca un cal obosit.

„Flylady“ luptă nu numai cu praful și dezordinea, dar și cu lucruri inutile, care ne fură spațiul nostru. Deci, este necesar să scăpăm în fiecare zi de o anumită cantitate de lucruri inutile – aruncă-le, dă-le cuiva, dacă nu le folosești deja mai mult de șase luni, în cazul în care acest lucru s-a stricat, nu mai funcționează sau nu este de mărimea ta, etc.

Există site-uri și forumuri pe net dedicate acestei mișcări, unde întotdeauna te poți consulta cu celelalte gospodine, poți împărtăși succesele tale și să câștigi experiență în a face curățenie în casa ta.

Related posts

One Thought to “Curățenie timp de 5 minute – aproape că e magie”

  1. […] în mod regulat farfuriile lor, tualete și efectuați curățenie generală în casă cel puțin o dată pe săptămână cu produse de […]

Leave a Comment