Dacă iubești – lăsă-l: îndrăgostiții mai bine să doarmă separat
Persoanele în vrstă demult încalc această tradiția conjugală, să doarmă pe același pat. Cu vîrsta, în locul romantismului vin problemele de sănătate și un somn bun. Cu toate acestea, în ultimele decenii, tot mai multe cupluri tinere practică, de asemenea, dormitul separat.
Beneficiile somnului comun
In SUA, începînd cu 2001-2005 numărul de cupluri tineri care dormeau separat, a crescut de 12 pînă la 23%. În 2015 numărul fiind deja de circa 40%
De ce oamenii merg la o asemenea măsură? Dormitul împreună are avantajele sale. În primul rând, este util din punct de vedere al menținerii unei relații sexuale. Desigur, în teorie, nimeni nu interzice cuplu să facă dragoste, și apoi să plece fiecare la patul lui. Dar, în practică, dormitul separat reduce șansele de o dorință spontană.
Mai mult de atît, un studiu a arătat că somnul femeilor care sunt într-o relație, este mult mai strîns decât somnul femeilor singuratice. Acest lucru se datorează faptului că dormitul împreună ne dă un sentiment de siguranță. La nivelul hormonal se reflectă într-o scădere a cantității de cortizol, care este responsabil pentru starea de stres.
Dezavantajele somnului comun
Cu toate acestea, beneficiile suprapun dezavantajele somnului comun. Astfel, într-un laborator la Universitatea Ryerson unde se studiază somnul și depresiile, a fost realizat un studiu în care cuplurile au fost rugate ca 10 zile să doarmă împreună , iar mai apoi tot atîta să doarmă – separat. Procesul de monitorizare a somnului a fost efectuat cu ajutorul unui echipament actografic. Ca urmare, rezultatele obținute și declarațiile subiective ale cuplurilor testate a indicat că dormitul împreună cu partenerul , înrăutățește calitatea somnului.
Colleen Carney, director de laborator, declară următoarele:
Oamenii spun că le este mai bine să doarmă împreună. Dar scanarea creierului arată că ei nu pot ajunge la stadiile profunde ale somnului, deoarece permanent se trezesc din cauza mișcărilor și sunetelor.
Dr. Nil Stenli (Neal Stanley), fondatorul laboratorului pentru Studiul de somn de la Universitatea din Surrey, declară că numărul de tulburări în urma somnului comun a crescut cu 50%
Tradiție ultramodernă
Astfel, din punctul de vedere al sănătății și confortului psihologic dormitul separat este mult mai sănătos. Cu toate acestea, influiența tradiției nu permite multora să ia în considerare în mod serios un astfel de gînd.
Nil Stenli face o observație extrem de interesantă:
Tradiția modernă a dormitului împreună își are originea în epoca revoluției industriale, cînd în orașele aglomerate nu erau suficient spațiu de locuit.
Adică, potrivit lui, această tradiție nu are rădăcini adînci, ea a aparut ca o necesitate practică. Dacă este așa, atunci a devenit acum destul de rudimentar, și nu are nici un sens .
Mai mult decît atît, în cazul cu spațiu de locuit limitat oamenii mai faceau față atunci problema cu lipsa de timp este actuală pentru toată lumea. Un somn prost este urmat de boli de inimă și boli pulmonare, cu depresii, eficiență redusă. Deci, acum în fața noastră există o altă nevoie urgentă: să încetăm să sacrificăm un somn prețios de dragul ciudățeniilor romantice.
Cu toate acestea, dacă sunteți mulțumit de calitatea somnului tău , atunci nu este neapărat să urmezi tendințele la modă. În caz contrar, luați aminte un life hack: dacă suferiți de o lipsă cronică de somn ,dormitul separat poate rezolva problema ta.
