Sex/Relații 

Dacă iubești – lăsă-l: îndrăgostiții  mai bine să doarmă separat

Persoanele în vrstă demult încalc această  tradiția conjugală,  să doarmă pe același pat. Cu vîrsta,  în locul romantismului  vin  problemele  de sănătate și un somn bun. Cu toate acestea, în ultimele decenii, tot mai multe cupluri tinere practică, de asemenea, dormitul separat.

Beneficiile somnului comun

In SUA, începînd cu  2001-2005 numărul de cupluri tineri care  dormeau separat, a crescut de 12 pînă la 23%. În 2015 numărul  fiind  deja de circa 40%

De ce oamenii merg la o asemenea măsură? Dormitul  împreună are avantajele sale. În primul rând, este util din punct de vedere al menținerii unei relații sexuale. Desigur, în teorie, nimeni nu interzice cuplu să facă dragoste, și apoi să plece fiecare la patul lui. Dar, în practică, dormitul separat  reduce șansele de o dorință spontană.

Mai mult de atît, un studiu a arătat că somnul femeilor care sunt  într-o relație, este mult mai strîns   decât somnul  femeilor singuratice. Acest lucru se datorează faptului că dormitul împreună ne dă un sentiment de siguranță. La nivelul hormonal se reflectă într-o scădere a cantității de cortizol, care este responsabil pentru starea de stres.

Dezavantajele  somnului comun

Cu toate acestea, beneficiile suprapun dezavantajele somnului comun. Astfel, într-un laborator la Universitatea  Ryerson unde se studiază somnul și depresiile,  a fost realizat un studiu  în care cuplurile au fost rugate  ca 10 zile să doarmă  împreună , iar mai apoi tot atîta să doarmă – separat. Procesul de monitorizare a somnului a fost efectuat cu ajutorul unui echipament  actografic. Ca urmare, rezultatele obținute și declarațiile  subiective ale cuplurilor testate  a indicat că dormitul împreună cu partenerul , înrăutățește  calitatea somnului.

Colleen Carney, director de laborator, declară următoarele:

Oamenii spun că le  este mai bine să doarmă împreună. Dar scanarea creierului arată că ei nu pot ajunge la stadiile profunde ale somnului, deoarece permanent se trezesc din cauza mișcărilor și sunetelor.

Dr. Nil Stenli (Neal Stanley), fondatorul laboratorului pentru Studiul de somn de la Universitatea din Surrey, declară că numărul de tulburări în urma somnului comun  a crescut cu 50%

Tradiție ultramodernă

Astfel, din punctul de vedere al sănătății și confortului psihologic dormitul separat este mult  mai sănătos. Cu toate acestea, influiența tradiției nu permite multora să ia în considerare în mod serios un astfel de gînd.

Nil Stenli face o observație extrem de interesantă:

Tradiția modernă a dormitului împreună își are originea în epoca revoluției industriale, cînd în orașele aglomerate nu erau suficient spațiu de locuit.

Adică, potrivit lui, această tradiție nu are rădăcini adînci, ea a aparut ca o necesitate practică. Dacă este așa, atunci a  devenit acum destul de rudimentar, și nu are nici un sens .

Mai mult decît atît, în cazul cu spațiu de locuit limitat oamenii mai faceau față  atunci problema cu  lipsa de timp este actuală pentru toată lumea. Un somn prost este urmat de boli de inimă și boli pulmonare, cu depresii, eficiență redusă. Deci, acum în fața noastră există o altă nevoie urgentă: să încetăm să sacrificăm un   somn prețios de dragul ciudățeniilor romantice.

Cu toate acestea, dacă sunteți mulțumit de calitatea somnului tău , atunci nu este  neapărat să urmezi  tendințele la modă. În caz contrar, luați aminte un life hack: dacă suferiți de o lipsă cronică de somn ,dormitul  separat poate rezolva problema ta.

Cum dormiți  mai bine?

Loading ... Loading ...

Related posts

Leave a Comment