Sănătate 

Dacă soțul sforăie noaptea

Când noi adormim noaptea, tonusul mușchilor căilor respiratorii se reduce, iar dacă există orice factori, care îngustează lumenul căilor respiratorii, apare sforăitul. Dar apneea nu este doar un sforăit inofensiv. Din cauza prezenței unei cantități excesive de țesut adipos, în special la nivelul gâtului, lumenul căilor respiratorii se poate îngustafoarte mult și ciar se poate închide complet – respirația se oprește. Exterior, acest lucru arată astfel – pe fundalul sforăitului eroic apare brusc o tăcere – pauza, persoana nu respiră. Mai departe, creierul primește semnale, că respirația s-a oprit și restabilește respirația normală. După aceea, omul sforăie brusc și începe să respire. Într-o singură noapte pot fi până la 500 de astfel de pauze în respirație! Durata lor – este de la câteva secunde la câteva minute. În aceste momente, din cauza închiderii căilor respiratorii se reduce saturația sângelui cu oxigen.

Pentru a stabili un diagnostic de apnee de noapte, există metode speciale de cercetare, care, de obicei, sunt efectuate pe timp de noapte la spital. Daca ai fost diagnosticat cu apnee în somn, medicii cu siguranță îți vor propune un aparat special pentru tratamentul acestei afecțiuni – CPAP (sipap) sau ВРАР (bipap) – în funcție de gravitatea afecțiunii. Acest aparat reprezintă prin sine o mască nazală sau nazalo-bucală conectată la un aparat mic, care creează o presiune pozitivă excesivă în căile respiratorii și nu le lasă să se îngusteze și să se astupe.

Apneea în somn este o afecțiune foarte periculoasă, care necesită o consultație medicală. În timpul pauzelor din respirație pot apărea atât pauze în funcționarea inimii (inima nu se zbate timp câteva secunde), cât și episoade de aritmie – cum ar fi bătăile de inimă accelerate și neregulate.

Apneea în somn apare și atunci când persoana suferă de așa-numita hipertensiune „refractară” – atunci când în ciuda faptului, că această persoană utilizează o schemă mare de medicamente antihipertensive bune, totuși presiunea nu se reduce.

Sindromul de apnee în somn poate determina tulburări hormonale, în special, încălcări ale producerii de testosteron și impotența la bărbați. Mai mult decât atât, din cauza tulburărilor hormonale în timp de noapte, pierderea în greutate devine foarte complicată – oamenii nu pot pierde în greutate, în ciuda tuturor eforturilor sale.

Somn ușor!

Related posts

Leave a Comment