Sănătate 

De ce apar negii și cum scapi de ei

Internetul ne propune cele mai ciudate metode de a lupta cu negii, de la coji de banane și până la banda adezivă. Blogul nostru a studiat această întrbare și a încercat să înțeleagă, care dintre aceste metode funcționează și când trebuie să fugi la medic.

Ce sunt negii?

Deși negii sau verucile au aspectul unor bătături, acestea sunt de fapt papule, adică leziuni proeminente cu conținut solid, de o culoare mai deschisă sau mai închisă decât pielea. În interior acestea pot avea niște pete negre, care reprezintă mici vase de sânge înfundate. Negii pot apărea pe mâini şi degete, însă există şi forme care apar la nivelul tălpii, pe scalp, faţă, gât sau genunchi.

De ce apar negii?

Negii apar din cauza infecţiei pielii cu HPV – Human Papilloma Virus, care afectează celulele pielii și membranelor mucoase (de exemplu, a gurii și organelor genitale). Există aproximativ 150 de tipuri de HPV. Fiecare dintre ele determină apariţia diferitor veruci pe diverse zone ale corpului. Din acest motiv, vaccinul anti HPV nu poate preveni apariţia negilor, pentru că este destinat unor tipuri diferite. Verucile obișnuite (simple, vulgare) afectează orice zonă a corpului, însă de cele mai dese ori se manifestă pe degete, palme, genunchi și coate, deoarece anume aceste zone obțin microleziuni mai des decât altele..

Virusul Papilloma se transmite prin contact direct cu persoanele infectate, dar deseori contaminarea poate avea loc la contactarea cu supfafețele contaminate și este favorizată de spațiile unde există umezeală (piscina, sauna). Cel mai adesea HPV afectează pielea cu microleziuni (zgârieturi, inflamație) sau pielea umedă (de exemplu, atunci când picioarele transpiră). Cu toate acestea, chiar și pielea normală nu garantează o protecție desăvârșită. Și între infecție și apariția negilor poate trrece chiar și până șase luni.

Cine este în grupul de risc?

Verucile comune apar cel mai frecvent la copii și tineri, precum și la persoanele, care contactează foarte des cu carnea crudă (de exemplu, la locul de muncă). Riscă și persoanele cu boli cronice de piele (eczeme, psoriazis) sau cei cu o imunitate scăzută. 

Când trebuie să mergi la medic?

Întotdeauna. Medicul va ajuta să determini, dacă ai o verucă sau este altceva. Arată numaidecât erupțiile cutanate de pe piele, dacă acestea provoacă dureri, devin inflamate, cresc rapid sau devin întunecate la culoare.

Verucile obișnuite pot fi înlăturate de medic cu ajutorul crioterapiei sau medicamentelor puternice. Crioterapia – congelarea cu azot lichid. Medicul aplică azotul lichid direct pe negi timp de 10-20 de secunde. Locul verucii se vindecă timp de 4-7 zile. Dar, uneori, această procedură poate fi dureroasă, mai ales pentru copii.

Cum scapi de negi?

Acidul salicilic este primul remediu pentru negi. Loțiunile, unguentele, plasturile cu acid salicilic pot fi achiziționate în farmacii fără prescripție medicală.

Pentru ca produsul să acționeze, ține zona afectată în apă caldă (poți chiar să freci ușor veruca cu o piatră ponce). Apoi aplică medicamentul.

De asemenea, în farmacii se vând produse cu fenol și extracte de plante, care funcționează cu eficacitate diferită.

Ajută oare remediile naturiste?

Rețetele populare se bazează pe legende. Când totuși reușești să scapi de negi, este dificil de spus, dacă asta se datorează faptului că sistemul imunitar s-a „încordat” și i-a distrus, sau te-au ajutat remediile naturiste.

Cele mai populare remedii naturiste:

  • Oțet din cidru de mere.
  • Cartof crud.
  • Aloe vera.
  • Coaja de portocală.
  • Lac de unghii transparent.
  • Usturoi crud.
  • Banane și coaja de banane.
  • Suc de păpădie.
  • Suc de rostopască.

Din păcate, nu există studii științifice, care ar putea confirma sau nega eficacitatea acestor remedii.

Ce se va întâmpla, dacă vei lipi veruca cu o bucată de bandă adezivă?

Oamenii de știință nu știu cum funcționează banda adezivă. Poate că blochează accesul negilor la aer. Sau irită pielea sănătoasă din jurul negului și provoacă o inflamație, care, la rândul său declanșează un răspuns imunitar. Acestea sunt doar niște teorii, nu există nici o confirmare ificială pentru ele.

Dacă dorești să încerci varianta cu o bandă adezivă – folosește banda argintie, care se lipește mai bine de piele. Acoperă negul timp de cel puțin 6 zile, apoi înlătură banda adezivă și introduce zona afectată în apă caldă timp de 20 de minute. După baie, poți freca ușor veruca cu piatra ponce. Pe timp de noapte nu trebuie să-l acoperi cu nimic, apoi folosește banda adezivă din nou.

Dacă nu observi nicio schimbare după ce ai folosit banda adezivă a doua oară, asta înseamnă, că această variantă nu funcționează pentru tine. În acest caz, nu este nevoie să efectuezi experimentul a treia oară.

Nu poți folosi această metodă, dacă ai infecții ale pielii, ulcere, diabet, insuficiență circulatorie periferică sau piele sensibilă.

Ce nu ar trebui să faci?

Nu încerca să tai negii, deoarece astfel poți introduce o infecție, te poți răni și, eventual, poți rămâne cu o cicatrice. Chirurgia independentă crește riscul răspândirii verucilor. Prin urmare, este mai bine să nu încerci deloc metode pentru îndepărtarea mecanică a negilor.

Orice tratament local (prescris de medic sau independent) poate provoca alergii. Dacă pielea este înroșită, ai măncărimi, atunci nu mai folosi medicamentul dat și spune-i medicului tău.

Femeile gravide și care alăptează trebuie să consulte un medic înainte de a încerca orice produs.

Negii pot dispărea fără tratament?

Da, pot. Când sistemul imunitar funcționează bine, negii dispar de la sine. Aproximativ 20% dintre oameni se recuperează în decurs de două – trei luni, iar două treimi dintre pacienți – în decurs de doi ani. Este suficient să susții imunitatea într-o stare excelentă: să mănânci bine, să faci sport, să dormi suficient. Acestea sunt cele mai bune remedii naturiste.

Dacă negii nu te deranjează, poți pur și simplu să-i ignori. Este obligatoriu să îndepărtezi verucile numai dacă acestea se răspândesc, te dor sau pur și simplu nu-ți plac.

Pot vindeca negii o dată pentru totdeauna??

Din nefericire, ei revin. Și nimeni nu poate spune dacă negii au plecat pentru totdeauna sau vor apărea din nou.

Te-ai confruntat vreodată cu problema negilor și cum ai luptat cu ei??

Loading ... Loading ...

Related posts

Leave a Comment