Sex/Relații 

De ce bărbatul tău nu are nevoie de o femeie ideală?

Răspunsul la întrebarea introdusă în titlu sună așa: „Pentru că nu are nevoie”. Probabil, putem termina articolul cu acest răspuns, dar tu, probabil, vrei mai multe detalii, nu-i așa? Ei bine, hai să vedem aceste detalii.

Voi începe cu o istorie personală.

Ne întâlneam deja timp de un an și jumătate, dar relația nu trecea la nivelul următor. Nu înțelegeam ce nu este în regulă, mi se părea, că eram atât de bună, de cât eram capabilă. Eram îndrăgostită și investeam în aceste relații toată puterea și energia mea. Dar ceva nu ieșea.

A sosit timpul pentru o conversație serioasă și sinceră. Atunci bărbatul a spus, printre altele, o frază, care mi-a răsturnat pentru totdeauna mintea și ideile mele. El vorbea despre cât de minunată sunt eu, bună, amabilă, îngrijitoare, interesantă, inteligentă, sexy, amuzantă și așa mai departe confrom listei. Eu eram de acord cu el în interiorul meu, iar vigilența mea a slăbit din cauza acestui flux de complimente, când, la final, a spus: „Dar, fir-ar să fie, ești într-un fel prea perfectă! Cu tine este pur și simplu insuportabil din cauza asta!”.

În acel moment, mi s-a părut că mi-am turnat o găleată de apă rece, după ce am părăsit camera de aburi fierbinte. Această frază a fost dură, neașteptată, dureroasă. Dar era adevărată. Eu, într-adevăr încercam din toate puterile să fiu perfectă, astfel încât el să vrea să fie cu mine până la sfârșitul zilelor sale. Și asta chiar a dus la rezultatul opus.

În acea zi m-am uitat la modelul meu obișnuit în relații pe de altă parte, și în acea zi am început calea mea de la „mine ideală” spre „mine naturală”.

Ce înțeleg eu prin „a fi perfectă”?

Ai vizionat filmul „The Stepford Wives”? Dacă nu – vizionează-l numaidecât acest film. Nicole Kidman este minunată acolo. O femeie, care încearcă să fie perfectă, după părerea mea, este, doar ca o soție din acest film. Da, ea întotdeauna arată bine, da, ea este întotdeauna într-o stare bună, da, ea este foarte grijulie, da, ea niciodată nu spune „nu”, da, ea este confortabilă pentru un bărbat. Dar este artificială, prea ducle și goală înăuntru. Este ca o pară de ceară într-un coș de fructe proaspete: este frumoasă, dar nu-i naturală. Acesta poate fi folosită pentru a decora interiorul, dar cu siguranță nu va fi capabilă de a satura și de a umple cu plăcere, cum pot face vecinele sale din coș, deși acestea sunt nu prea proaspete sau au lovituri. În general, cred că analogia este clară.

De ce noi dorim să fim ideale?

După cum știi, omul întotdeauna acționează în modul, care este benefic pentru el însuși, deși aceste beneficii pot să nu fie evidente. Dorința de a fi ideală într-o relație cu un bărbat are și ea motive ascunse. Iată câteva dintre ele.

Frica de singurătate

Ni se pare (și pare logic) că, dacă vom fi ideale, dacă nu vom avea neajunsuri, dacă vom arăta partenerului doar cele mai bune părți, atunci el pur și simplu nu va avea niciun motiv să plece de la noi. De ce să întrerupi relațiile cu o persoană, care este bună în toate privințele? Dar în realitate, se pare că este imposibil să fii perfect oricum, iar prin eforturile noastre noi facem mai rău numai partenerului nostru.

Psihologii sunt de acord, că toate modelele de comportament provin din copilărie. Poate că, am fost pedepsiți cândva pentru vreo vină sau pentru un comportament inadecvat și atunci s-a format în cap un ligament: dacă voi fi rea, atunci nimeni nu mă va iubi și voi fi pedepsită, voi rămâne singură.

De aceea, noi încercăm să fim buni din toate puterile, astfel încât să nu fim respinși pentru un comportament rău sau pentru calități proaste.

Dorința de a controla

Frica de despărțire și pierderea partenerului duce la dorința de a controla relațiile. Atunci noi începem să depunem tot mai multe eforturi pentru a ne mări atractivitatea și valoarea în ochii bărbatului.

De fapt, scopul adevărat este de a obține puterea emoțională, pentru a nu mai fi îngrijorate de faptu,l că putem rămâne părăsite și singure.

Dorința de a fi iubită și apreciată

Încercăm să fim bune, în scopul de a fi apreciate, lăudate. Noi oferim dragostea, grija, tandrețea, atenția, sprijinul nostru și așteptăm același lucru în schimb. Și cu cât mai puțin primim în schimb – cu cât încercăm mai mult, meritând dragostea partenerului: „Uite, cât de ideală sunt, sunt vrednică de dragostea ta?”.

Atunci, când avem nevoie absolută de dovezi, că avem pentru ce să fim iubite – noi încercăm din toate puterile să prezentăm aceste dovezi cu orice preț.

Stima de sine scăzută și autocritica

Există o dependență directă: cu cât este mai mică stima de sine – cu atât încercăm mai mult să părem încrezătoare, atractive, dorite. Observă, nu să fim, și anume să părem. Înăuntru, încă suntem neîncrezute în sine. În interior, ne criticăm pentru slăbiciuni și neajunsuri, iar în exterior demonstrăm calitățile opuse.

Mai simplu spus, în acest caz, motivația de a fi ideală este blocată de „neidealitate”.

Dragostea și idealizarea partenerului

Când suntem îndrăgostiți, chimia sentimentelor ne încurajează să ne uităm la iubitul nostru prin ochelari de culoare roz. Observăm cele mai bune calități ale partenerului (sau chiar le inventăm, înfrumusețând realitatea), în timp ce închidem ochii la unele neajunsuri. Noi idealizăm și punem pe piedestal alesul nostru.

Bineînțeles, noi dorim, de asemenea, să corespundem acestui ideal inventat. Și atunci încercăm să arătăm așa, cum credem, că partenerul nostru vrea să ne vadă. Încercăm să fim cel mai cel mai. În plus, noi, fiind îndrăgostite, tindem cu tot sufletul să avem grijă de partenerul nostru, să ne exprimăm dragostea pur și simplu pentru că ne simțim bine cu el și dorim, ca el să se simtă la fel de bine.

În final, reiese, că dorința de a fi perfectă este un fel de manipulare. În scopul de a arăta bine în ochii celorlalți, în scopul de a câștiga dragoste, de a câștiga controlul asupra relațiilor, pentru a ține un bărbat aproape și așa mai departe… Gelozia ne orbește, și ce urmează mai departe?

Ascultă-te pe tine însuți: ce te motivează atunci, când încerci să-ți arătați numai cele mai bune calități, când încerci să devii ideală pentru el? Se spună, că conștientizarea este primul pas spre schimbări.

Deci, de ce bărbatul tău nu are nevoie de o femeie ideală?

Să revenim la titlul acestui articol. Să vedem, la ce duce la modelul „ideal” al comportamentului femeii în relații.

Critica și reproșurile

La un moment dat în orice pereche apare un dezechilibru în echilibrul „a lua -a da”. Noi începem să facem pretenții din seria: „Uite, cât de mult mă strădui și fac pentru tine! Iar tu ce faci?.

Bărbatul, probabil, nici nu ne-a cerut să facem atât de multe pentru el, dar noi continuăm să facem lucruri bune cu forță și, cel mai important, să cerem ceva în schimb. Desigur, apare o asimetrie: o femeie nu primește ceea, ce așteaptă și începe nu doar să roagă, ci chiar să ceară, arzând în flăcări cu furie îndreptățită. În același timp, depunând tot mai mult efort în speranța că bărbatul va aprecia totuși eforturile ei. Cercul se închide.

Sentimentul de vinovăție

Criticând un bărbat, noi, în mod inconștient, provocăm în el un sentiment de vinovăție pentru faptul că el nu corespunde așteptărilor noastre. Oricine a experimentat vreodată sentimentul de vinovăție știe, cât de neplăcut și cât de greu este să te afli în această stare mult timp. Desigur, în loc de a corespunde, partenerul se închide și se îndepărtează. Și, uneori, chiar se comportă invers, încercând să-și apere dreptul la libertate.

La urma urmei, de fapt, bărbatul nu vrea să fie perfect, el vrea să fie el însuși. Da, cu slăbiciunile și neajunsurile sale. Deoarece anume aceste calități îl fac deosebit și el are tot dreptul să fie așa cum este, chiar dacă o femeie nu-și poate permite același lucru.

Oboseala și depresia

Noi într-adevăr obosim foarte mult și suntem deznădăjduite de faptul că tot timpul trebuie să avem grijă de noi și să păstrăm marca „Sunt o femeie ideală”. Ca rezultat, în loc de bucurie și satisfacție, în noi se acumulează resentimente, iritație, disperare, obijduire și nemulțumire. Toate acestea consumă o cantitate imensă de energie și ne golește emoțional.

Cred că este inutil să spun, că în această stare nouă nu ne mai rămân resurse necesare pentru a umple emoțional un bărbat cu emoții pozitive și pentru a menține armonia în relație?

„Bun – Rău”

Nu știu cum funcționează asta, dar s-a observat demult: cu cât mai mult încearcă să fie perfect unul, cu atât mai multe defecte apar la celălalt. Urmărește această dinamică în perechea voastră. Ca rezultat, ambii parteneri se simt nemultumiți și nefericiți, și nu înțeleg ce se întâmplă, de ce relația se destramă.

Bărbatul se plictisește

El își pierde motivația de a se dezvolta, de a realiza, de a cuceri. Și într-adevăr, pentru ce? La urma urmei, el are o femeie slugarnică și confortabilă, care iartă totul și este gata să se împace cu totul, indiferent de comportamentul lui și rezultatele acestui comportament.

Cu cât mai puțin o femeie își simte limitele personale, cu atât mai mult bărbatul începe să verifice, cât de departe poate să meargă el în libertatea sa de a face orice vrea, fără teama de a pierde aceste relații. Este o imagine nu prea veselă, nu-i așa?

Deci, ce e de făcut cu asta?

Cât de ciudat nu ar suna, dar la prima etapă NI-MIC. Nu fă acțiuni bruște, nu te îndepărta de partenerul tău pentru a rupe acest cerc vicios.

Pentru început, trebuie doar să conștientizezi. De ce încerci să fii perfectă? Ce te motivează? Ce vrei să obții în schimb? Cum afectează acest lucru relația cu partenerul tău?

Trebuie să aduci toate acestea de la nivelul inconștient la nivelul conștient. Când vei recunoaște sincer motivația, când vei vedea, la ce duce asta, când vei înțelege, ce dorești tu cu adevărat – merită să discuți sincer și deschis despre acest lucru cu partenerul tău, să vă împărtășiți descoperirile voastre și să-l inviți la un dialog sincer.

Sunt sigură, că și el are ceva de spus. Și atunci amândoi veți avea de ales. O alegere foarte simplă: să acționați în același mod, în care sunteți obișnuiți sau să faceți ceva diferit. Cum anume „diferit” – veți decide împreună, aici nu vă pot sfătui nimic.

Ești gata să te schimbi și să nu mai fii perfectă?

Loading ... Loading ...

Related posts

Leave a Comment