Lifestyle 

De ce este normal să fii childfree

Acum câteva sute de ani, calitatea de contraceptie era la un așa nivel, încât funcționa o regulă „dacă faci sex, ai copii“. Un om matur sexual fără copii era sau bolnav, sau total neatractiv ca partener sexual sau soț/soție.

Relativ recent, am învățat să ne controlăm sistemul nostru de reproducere fără a ne afecta sănătatea. Și imediat au apărut oamenii childfree, care au distrus modelul, care a funcționat atâtea secole.

S-a dovedit, că poți trăi și în așa mod! Poți trăi fără copii, și nu mai rău, ba chiar mai bine decât cu ei.

Ce înseamnă childfree

Childfree sunt oamenii fără copii sau, mai precis, cei, care consideră, că orice om are dreptul de a nu avea copii, fără a fi supus controlului statului, presiunii sociale etc. Deci, oamenii fără copii sunt toți oamenii de pe planetă, care nu au copii copii. De exemplu, cei, care nu au putut să devină părinți din diverse motive, dar ar dori să aibă copii. Iar cei childfree sunt cei, care nu își doresc copii și nu suferă din cauza acestui lucru.

Cea mai renumită cercetătoare în acest domeniu, Jean Vivers, a divizat oamenii childfree în două grupuri:

 • acei oameni, care nu iubesc copiii;
 • acei oameni, cărorra le este bine și fără copii.

În ziua de astăzi, în general, cel mai adesea se deosebesc childfree și childhate (cei, care urăsc copiii).

Nimeni nu știe câți există pe pământ. În general, sunt 5-30% oameni fără copii, în funcție de țară.

Pentru ce ei fac asta

Principalul motiv – ei nu doresc. De ce anume, fiecare decide pentru sine. Există mai multe variante.

Libertatea

Trebuie să porți responsabilitățille părinților până ce copilul va avea 18 ani. Asta e teoria, dar, în practică – toată viața. Nu poți ignora copilul, nu poți scăpa de el pe câteva zile. Chiar dacă lași copilul părinților și pleci pe o insulă pustie, fără a avea vreo legătură cu ei, tu totuși vei avea un copil.

Responsabilitatea

Nu fiecare dintre noi are dorința de a avea grijă și de sine, și de un copil. Cineva nu are încredere în abilitățile sale, cuiva pur și simplu nu-i place responsabilitatea în orice fromă a ei.

Banii

Copiii costă scump, uneori foarte scump. Povestirile familiilor, în care copiii se nasc în ciuda neajunsului de finanțe sunt cel mai bun contraceptiv și o propagandă clară pentru childfree.

Cariera

Mai ales pentru femei. Îngrijirea copiilor a fost și a rămas încă o treabă pentru femei: 13-47 la sută dintre mame nu muncesc pentru că trebuie să aibă grijă de copii. Și în general, femeile sunt luate în serios numai dacă au născut.

Lipsa carierei

Copiii înseamnă că trebuie să ai un venit constant și în creștere, din cauza că odată cu creșterea lor, cresc și cheltuielile. Un om fără copii își poate permite freelance, venituri ocazionale sau mici sau o muncă pentru produse alimentare într-o tabără pentru voluntari.

Calități, care sunt incompatibile cu copiii

De la țipetele copiilor te doare capul. Din cauza caracterului dificil este imposibil să negociezi cu cineva. Din cauza agresiunii te trage să începi o bătaie. Problemele psihologice nerezolvate nu te lasă să adormi normal. Lista de motive „de ce nu este obligatoriu să devii părinte“ are zeci de puncte.

Frica

Există mai multe temeri: nașterea, sarcina, schimbarea statutului, schimbările în relații, dificultățile financiare și sute de mituri, care se învârtesc în jurului nașterii. Încearcă să pui o întrebare pe un site pentru femei, cum este – să fii în maternitate. Istoriile vor fi atât de grozave, încât Stiven King ți se va părea o poveste bună înainte de culcare.

De ce se unesc childfree

Persoanele fără copii formează comunități nenumărate din anii 70 ai secolului XX, pentru că ei sun t nevoiți să se apere. Atitudinile sociale nu au timp să se schimbe, pentru mulți „fără copil“ – este încă bolnav și nepotrivit (sau chiar inutil).

Absolut toți prietenii mei sunt întrebați despre copiii (fetele de câteva ori mai des). Întrebarea „când ai de gând să naști?“ este percepută de mulți la fel ca și întrbarea „ce oră e?“. Nedelicat, dar asta este realitatea.

Oamenii childfree activi sunt siguri că sunt asupriți, pentru că ei trăiesc într-o societate „centralizată pe copii“, unde copiilor și părinților lor le este permis totul, și din contul celor fără copii inclusiv, desigur. Pentru astfel de childfree, comunitățile sunt un mod de a promova punctele lor de vedere și de a lupta pentru modificări în legile statului.

De ce societatea nu iubește childfree

Persoanele cu copii luptă cu persoanele fără copii, luptele sunt verbale și, practic, se petrec pe Internet. În funcție de conținutul ele sunt asemănătoare cu coliziunile fanilor iPhone și Android. Este inutil să convingi pe cineva, care nu vrea copii, cât de bine este să ai un copil și câtă fericire acesta aduce. Dar războiul nu poate fi oprit.

Și, să fim sinceri, avem pentru ce să nju iubim childfree.

 • Pentru demonizarea copiilor și părinților. În comunități discută despre comportamentul dezgustător al copiilor, mamelor și taților. Și cauza acestor grosolănii sunt considerați anume copiii.
 • Pentru slang: toate aceste „larve“ și „ovulatori“, printre care se permite să există „cei adecvați cu copii“, într-adevăr pot jigni sentimentele fiecărui om.
 • Pentru etichete: toți oamenii cu copii sunt niște oameni adânc nefericiți și săraci, care abia au ce mânca, regretă că au luat așa decizie de a avea copii și suferă de lipsa de libertate.

Dacă childfree nu ar fi scos aceste „rufe murdare” în public, nu ar fi atât de mult negativ. Dar asta este plictisitor, iar războiul furios fierbe pe diferite resurse. Adică pe childfree nu-i iubesc nimeni anume pentru aceea, pentru ce ei îi acuză pe alții: încercările de a-și băga nasul unde nu le fierbe oala și de a învăța pe toată lumea să trăiască „corect”.

Cum nu trebuie să vorbești cu un childfree

Dacă un prieten, o rudă, un coleg sau un vecin de-al tău nu are de gând să aibă copii, iar tu ai aflat brusc despre asta, nu încerca să-l tragi într-un alt lagăr. Cele mai multe dintre argumentele tale în această dispută sunt lipsite de sens (cel puțin pentru el). Mai jos este o listă de expresii interzise, pe care childfree le aud în fiecare zi.

 • Copii sunt fericirea vieții.
 • Mai târziu vei regreta.
 • Ce facem cu continuarea speciei noastre?
 • Și tu nu vrei să ai un urmaș?
 • Când vei naște – vei începe să iubești copiii.
 • Vom muri ca mamutii.
 • Copii sunt lucru firesc.
 • Toți childfree sunt nenormali.
 • Și cine îți va aduce un pahar cu apă la bătrânețe?
 • Dumnezeu ți-a dat iepurașul – el îți va da și gazon; Dumnezeu te va pedepsi; Dumnezeu a poruncit.
 • Toți childfree sunt egoiști.

Este bine să fii childfree?

Să fii childfree este normal. Asta nu-i nici bine, nici rău, este o decizie individuală, care se referă la viața personală și intima.

Nu este bine însă să discuți viața personală a oamenilor străini și să-ți bagi nasul în patul altcuiva. Acest lucru este valabil atât pentru adversarii childfree, cât și pentru cei liberi de copii.

Ce atitudine ai tu față de oamenii childfree?

Loading ... Loading ...

Related posts

Leave a Comment