Nutriție 

Eticheta vinului: CE PAHAR FOLOSEȘTI ÎN FUNCȚIE DE VINUL de PE masă?

Eticheta vinului – este o artă, care nu poate fi înțeleasă și învățată imediat, peste noapte, pentru a o înțelege, ai nevoie de ani de experiență. Deoarece este imposibil să înțelegi imensitatea, îți vom povesti despre un aspect al etichetei vinului – despre paharele pentru vin.

Vei învăța cum să alegi paharele de vin potrivite pentru anumite vinuri, astfel încât să nu arăți ridicol, ci dimpotrivă, să surprinzi plăcut fetele cu cunoștințele tale în acest domeniu. Crede-mă, orice doamnă va aprecia acest lucru și va fi bucuroasă să meargă cu tine pentru a gusta vin.

Paharele pentru vinul roșu

Pentru vinurile roșii seci, se folosesc, de regulă, paharele Bordeaux și Burgundia. În Franța, paharul tradițional pentru vinurile roșii Burgundy este numit ”balon”, asta datorită formei sale, piciorul nu este foarte mare, spre deosebire de Bordeaux. Manșonul nu este îngust. Astfel se lasă loc pentru nas, ceea ce îți permite să adulmeci aroma parfumată a vinului. Volumul paharelor Burgundia este de obicei de 700-750 ml

Volumul paharelor „Bordeaux” ar trebui să fie de cel puțin 600 ml. Altfel, unele dintre vinurile roșii bogate nu își vor putea deschide aroma lor completă.

Pentru vinurile roșii se fac pahare voluminoase (până la un litru). Ele efectuează parțial funcția decantorului (ce înseamnă asta, „citește” mai jos), având ca rezultat aerarea vinului, înmuierea și acumularea de aromă.

Astfel de pahare nu au nevoie de un picior înalt. Vinurile roșii sunt servite la temperatura camerei, astfel încât gustul și proprietățile sale nu se schimba de la căldura mâinilor.

Dacă îți place să savurezi fără grabă vinul roșu – cumpără pahare burgundia, care sunt destul de ”încăpătoare”, iar dacă ești un om practic – ai turnat, ai băut – ai mâncat repede ceva, ți se vor potrivi și paharele pentru vin bordeaux.

Paharele pentru vinul alb

Cu paharele pentru vinul alb este legat un fapt remarcabil. Mai multe regiuni viticole au paharele lor preferate. Această tendință este cauzată de cerințele opuse către vinurile albe: nu se lasă vinul să se încălzească, dar se lasă să se deschidă aroma parfumată. O altă cerință – se toarnă într-un pahar 100 – 150 ml, dar nu se lasă vinul să ”se răsufle” prea devreme.

Cu siguranță, gurmanzii vor avea întotdeauna argumente în ceea ce privește paharele pentru vinul alb – ei spun, că este necesar să ai în arsenalul tău mai multe seturi pentru vin alb. Cu toate acestea, pentru ca vinul să-și deschidă proprietățile sale, este suficient și un pahar de mărime medie și puțin mai larg – de exemplu, pentru Chardonnay.

În cazul în care ai decia să-ți cumperi un set, alege paharele clasice pentru vinul alb, care au volumul până la 350 ml. Vinurile roșii în așa pahare vor fi „fixate” de a-și deschide aroma și proprietățile sale gustative, iar cele albe vor da aroma și gustul său complet

Paharele pentru vinul spumant

Deoarece vinurile spumante nu ar trebui să fie încălzite de la căldura mâinilor omenești, picioarele acestor pahare sunt lungi. Există trei tipuri de pahare pentru vinuri spumante:

Clasica – un pahar nu prea adânc și larg. Există legende, că forma acestui pahar copiază forma bustului reginei franceze epocii baroc – Maria Antoaneta. Mai mult decât atât, această formă a fost în vogă în timpurile, când de la astfel de vinuri mirosea a drojdie și în păstrarea cărora nu era niciun sens.

Lalea – se aseamănă cu forma florilor cu același nume. Piciorul lung, paharul în sine este lung și manșon puțin larg.

Flaut – cel mai popular printre paharele pentru vinurile spumante. Paharul este îngust, înalt și aproape uniform. În astfel de pahar este plăcut și interesant să privești jocul bulelor de aer.

Paharele pentru vinurile tari și aromatizate

Vinurile de tipul Madera, Portvein, Marsal, Heres, Vermut și alte vinuri tari se beau din pahare mici cu o formă specială. Pentru fiecare tip de vin tare există propriile sale pahare, dar diferențele dintre ele sunt nesemnificative. Prin urmare, le poți alege în funcție de care băutură consumi de cele mai multe ori. O trăsătură caracteristică a paharelor pentru vinurile tari – forma de lalea și un volum nu prea mare. Cel mai mult se diferă paharul pentru sherry, deoarece această băutură are o aromă puternică și nu este nevoie să-l acumulezi.

Paharele pentru glintwein

Deoarece, indiferent de caracteristicile de preparare a acestui vin fiert (adică glintwein) și datorită faptului că acesta se bea fierbinte, componenta constantă a paharelor pentru glintwein este mânerul. Forma acestor pahare este aproape identică cu cea a paharelor pentru Irish Coffee și latte. Piciorul paharului este masiv și scurt, paharul este înalt, cu ”gâtul” larg, ceea ce îți permite să miroși cu plăcere aroma caldă și placută. Pereții paharului sunt adesea decorați.

Ai nevoie sau nu de un decantor?

Decantorul pentru vin – un vas special din sticlă (caraf), în care se toarnă vinul (se toarnă anume pe peretele vasului, pentru a „trezi” aroma vinului). Sensul decantării vinului constă, în primul rând, în eliminarea sedimentelor din vin. În al doilea rând, astfel permiți vinului să respire, să intre în contact cu aerul și să își desfășoare aroma, finețea și complexitatea. În al treilea rând, din punct de vedere estetic, decantorul arată prezentabil. Utilizarea acestuia dă solemnitate sărbătorilor, ceea ce este un alt plus în favoarea achiziției acestui vas.

Mulți consideră că acest atribut de vin este un semn de bună cunoaștere a etichetei vinului. Cu toate acestea, ai nevoie de decantor și în cazul în care vinul este tânăr, și are nevoie să intre în contact cu aerul și pentru a elimina sedimentele din el. Deși, același efect poate fi obținut prin utilizarea paharelor mari pentru vin roșu, degusându-l încet.

Related posts

Leave a Comment