Nutriție 

Gătește înțelept – cum să păstrezi beneficiile alimentelor în timpul gătirii 

Nu numai temperaturile ridicate de pregătire a bucatelor pot duce la pierderea vitaminei C din produsele alimentare. În ciuda faptului că vitamina C are niște componente valoroase de conservare a produselor alimentare de influența factorilor externi, dar ea, de asemenea, este supusă descompunerii. Cei mai mari inamici ai ei sunt temperaturile ridicate și accesul oxigenului.

Vitamina C, deseori numită de asemenea și acid ascorbic, joacă un rol important în funcționarea corectă a organismului uman. Este un antioxidant excelent, reglează circulația sângelui și susține, de asemenea, imunitatea noastră. Trebuie să știm alimentele, care sunt bogate în antioxidanți și funcția lor importantă, pe care o joacă ele în organismul uman. Din aceste motive, este necesar să ne aprovizionăm organismele cu vitamine, deoarece noi, din păcate, nu suntem capabili să le creăm singuri. O mulțime de legume și fructe, în special fructele de pădure și citricele, conțin vitamina C. Se recomandă să consumăm 1 sau 2 grame de vitamina C pe zi, pentru a avea o imunitate mai puternică, iar în timpul răcelilor se recomandă creșterea dozei.

Vitamina C – temperatura de descompunere

Această vitamină este cea mai sensibilă dintre toate vitaminele, la efectul factorilor externi asupra ei. Aceasta poate fi distrusă de temperatura înaltă și joasă, reacția alcalină, contactul produselor alimentare care conțin vitamina C cu lumina și aerul. De aici putem face o concluzie: că este mai bine să consumăm produsele alimentare care conțin vitamina C în forma lor cea mai proaspătă și crudă.

Dar, să ne concentrăm totuși la efectul temperaturii asupra descompunerii vitaminei C. Din cauza faptului că vitamina C se referă la grupul de vitamine solubile în apă, ea este foarte sensibilă la temperatura mediului ambiant, în care se dizolvă această vitamină. Prelucrarea termică a produselor alimentare, cum ar fi pasteurizarea sau gătirea obișnuită a alimentelor, conduce la faptul că această vitamină se pierde aproape complet. Temperatura de 70C are deja un efect negativ, așa că atunci când pui o felie de lămâie în ceai fierbinte, rămâne foarte puțină vitamina C în acea lămâie. Cu toate acestea, noi nu trebuie să ne limităm la gătirea tradițională a produselor alimentare, care conțin această vitamină. Gătitul la aburi sau la cuptorul cu microunde, unde noi putem controla temperatura, fac cu siguranță ca fructele și legumele să piardă cât mai puține vitamine, inclusiv vitamina C. În cazul gătitului la aburi pierderile sunt de aproximativ 20-30%, în cazul cuptorului cu microunde sunt de aproximativ 10%, această variantă este destul de optimistă.

Un lucru interesant este faptul că noi putem găsi vitamina C în cantități mai mari în produsele congelate, decât în cele în stare proaspătă! Congelarea determină ”frânarea” vitaminei C în produsele alimentare (este vorba despre temperaturile potrivite pentru congelarea fructelor și legumelor). Depozitarea obișnuită duce la faptul, că o parte din această vitamină, cu toate acestea, dispare.

De asemenea, este demn de reținut faptul că vitamina C se descompune atunci când ea are acces la oxigen, deci, alimentele bogate în vitamina C ar trebui să fie protejate de aer cât mai mult posibil. Astfel, vitamin își va păstra efectele sale benefice asupra organismului nostrum.

Vitamina C – pierderile

Cel mai adesea noi pierdem vitamina C în rezultatul utilizării temperaturilor ridicate în timpul prelucrării alimentelor. De asemenea, cojitul fructelor și legumelor are un efect negativ asupra cantității acestui antioxidant valoros, deoarece în multe produse, concentrația de acest antioxidant este cea mai mare anume sub coajă. Prin urmare, este necesar să gătim legumele cât mai curând posibil, astfel, încât apa în care noi le aruncăm să fie cât mai fierbinte, și imediat după ce au fost gătite să fie separată de produse, iar forma cea mai recomandată de gătire a legumelor și fructelor este gătitul la aburi. Datorită acestui tip de gătire a bucatelor, fructele și legumele vor fi mai delicioase și, în același timp, vor conține mai multe vitamine.

Un aspect important este descompunerea naturală a vitaminei C în timpul contactului cu aerul. La acest proces contribuie prezența unui ferment special.

Cartofii gătiți prin mijloace tradiționale, adică, atunci când deasupra lor se toarnă apă rece și se fierb, pierd până la 35% de vitamina C.

Sucul de fructe sau legume bogate în vitamina C, ar trebui să fie utilizat, de exemplu, pentru a preveni închiderea la culoare a fructelor și legumelor mărunțite – țelina, merele sau ciupercile – pentru asta trebuie doar să torni puțin suc peste ele.

Modurile de a reduce pierderea vitaminei C

  • se reduce cantitatea de apă utilizată pentru gătitul bucatelor;
  • se adaugă legumele în apă clocotită și se aduce la fierbere cât mai curând posibil;
  • se gătește la fierbere slabă;
  • se reduce timpul gătitului la minimum;
  • se gătește de preferință la aburi;
  • se folosesc bulioane pentru gătitul supelor și sosurilor;
  • bucatele se gătesc direct înainte de consum;
  • mâncărurile se pregătesc în vase speciale, pe care le puteți cumpăra aici;
  • se folosesc cuțite și instrumente din oțel inoxidabil.

Hai să ne susținem sistemul nostru imunitar și unele procese, care au loc în organismul nostru, consumând regulat produse alimentare care conțin vitamina C. Pentru a ne asigura cu o cantitate constantă de această vitamină, trebuie să ne echilibrăm regimul nostru alimentar, în care nu vom pierde norma de consum de legume și fructe proaspete. Trebuie să reținem, că deficitul acestei vitamine poate fi mai periculos pentru sănătatea noastră, decât supradoza ei.

Related posts

Leave a Comment