Frumusețe Sănătate 

Îți Cade Părul? Cum Să Oprești Căderea Părului Rapid Și În Condiții Casnice?

Cine nu visează să aibă un păr lucios, des și mătăsos? Noi, femeile, depunem foarte mult efort și cheltuim mulți bani pentru a menține sănătatea și frumusețea părului. Prin urmare, este foarte trist atunci când te trezești dimineața și găsești urme ale podoabei tale capilare pe pernă. Nu bucură nici cantitatea de păr căzut, care rămâne pe pieptene sau pe îmbrăcăminte. Ce să faci dacă părul cade foarte mult, cum să-i întorci fosta densitatea?

Controlăm procesul de cădere a părului

Ai observat, că densitatea părului se reduce foarte repede și înțelegi, că a venit timpul să faci ceva? Experții sunt de părerea, că este normal să pierdem zilnic aproximativ o sută de fire de păr. Numărul acestora poate varia în funcție de sezon, precum și de regimul alimentar. De asemenea, este foarte important și cum ai grijă de păr. Pentru a verifica dacă este necesar să iei măsuri de urgență, trage puțin o șuviță nuprea mare de păr. Mai mult de două fire de păr rămase în mână – este un semn de cădere excesivă a părului.

Nu te speria. Dacă nu merge vorba despre cazul patologiei alopeciei, care poate fi confirmată numai de un medic-triholog, situația poate fi corectată. Înainte de a decide, ce să faci în cazul în care îți cade părul, trebuie să afli cauzele acestui proces neplăcut.

De ce părul părăsește capul?

Structura

Prin structura sa, părul este ca un organism viu, care se reînnoiește permanent, moare și crește din nou. Acesta se compune din:

 • bulb folicular, din care apar noi fire de păr;
 • papila dermică, care aduce hrană pentru producerea unui păr nou;
 • punga cu glande sebacee, care protejează rădăcina;
 • irul de păr – acea parte a părului deasupra pielii, pe care o vedem de fapt.

Un motiv foarte răspândit a pierderii părului este rădăcina slăbită a firelor de păr sau deteriorarea bulbului.

Interesant!

 • Din fiecare folicul sănătos, numărul cărora ajunge la 150 de mii, pot apărea până la 25 de fire noi de păr.
 • Rata de creștere a părului variază în funcție de anotimpul anului și de timpul zilei.
 • În medie, părul crește la 1,5 cm timp de o lună.

Cauzele căderii părului

Dacă ai observat, că părul a început să-și piardă densitatea sa, nu mai strălucește deja și îți faci griji cu privire la pierderea părului, încearcă să înțelegi posibilele cauze ale acestor simptome amenințătoare. Acestea pot fi rezultatul cât a unor dereglări interne ale organismului, atât și a factorilor externi.

Semnalele organismului

Pierderea activă a părului poate fi adesea legată de unele dereglări hormonale,de lipsa de nutrienți sau de unele boli ale organismului.

 • Unul dintre principalii inamici ai părului sănătos sunt tot felul de diete. Organismul reacționează imediat la pierderea în greutate, la lipsa constantă de vitamine, de cantitatea necesară de proteine și grăsimi sănătoase. Iar rezultatul acestei reacții este fragilitatea și căderea părului. Lipsiți de fier, de vitaminele C și B, de calciu și magneziu, foliculii mor.
 • Starea și numărul firelor de păr pot fi afectate și de schimbările hormonale. Aproape toate femeile sunt îngrijorate cu privire la întrebarea: „Ce să fac, dacă îmi cade foarte rău părul?”. Unele femei observă căderea excesivă a părului în timpul sarcinii sau a menopauzei și, uneori, ca urmare a consumului de preparate contraceptive. Este posibil, ca pierderea părului în cazul tău să fie o predispoziție genetică.
 • Căderea excesivă a părului, mătreața și încărunțea prematură pot fi și consecințele sau simptomele unor boli ale sistemului endocrin, sistemului digestiv, a pielii, dosteocondrozei, ale unor probleme cu ficatul, rinichii sau vezica biliară.

Din păcate, nici măștile și nici infuziile, ci numai un tratament specializat în astfel de cazuri te va ajuta să-ți păstrezi părul și să oprești căderea acestuia.

Pericol exterior pentru păr

 • Un factor serios, care stimulează pierderea părului este stresul constant. De regulă, consecințele experiențelor emoționale apar pe păr după trei sau patru săptămâni.
 • Vopsirea frecventă afectează structura firului de păr, precum și agresarea termică frecventă a părului (folosirea uscătorului de păr, ondulatorului, etc.).
 • Nu ignora și influența razelor solare, care deshidratează părul, schimbările de temperatură, detriorarea din cauza acţiunilor mecanice, care încalcă hrănirea foliculului.
 • Motivele pentru pierderea intensivă a părului pot deveni adesea și folosirea produselor pentru spălarea părului cu substanțe periculoase, piepteni de metal, apa cu clor.
 • Și, desigur, este de prisos să vorbim despre pericolele cunoscute de toată lumea ale fumatului, alcoolului și medicamentelor asupra organismului și a părului.

Metode eficiente pentru salvarea părului

Ce e de făcut, dacă părul și-a pierdut strălucirea, elasticitatea și cade în fiecare zi din ce în ce mai mult? Dacă ai hotărât să întorci sănătatea podoabei tale capilare, să oprești căderea părului, trebuie să „bați pe toate fronturile” simultan.

Ce ai în farfurie?

Primul lucru, la care trebuie să acorzi atenție este, desigur, alimentanția. Părul tău îți va mulțumi, va crește repede și va avea o frumusețe strălucitoare, dacă vei include carnea în regimul tău alimentar de zi cu zi (este mai bine să preferi carnea de păsăre, de vită fără grăsime, și ficatul). Iar cașcavalul, brânza de vaci și produsele lactate fermentate vor satura organismul cu calciu, vor îmbunătăți funcționarea tractului digestiv. Foarte bine stimulează creșterea părului și leguminoasele, nucile, germenii de grâu, cerealele, o cantitate mare de fructe și legume. De asemenea, nu va fi de prisos să iei biotină ceva timp -acesta este un complex de multivitamine pentru piele și păr.

Sfaturi utile

Dacă îți cade părul regulat, te vor ajuta foarte mult măștile cu uleiuri vegetale și esențiale, masajul regulat și o îngrijire corespunzătoare.

 • Îți recomandăm să nu-ți speli prea des părul. Varianta ideală, în cazul în care nu ai probleme cu glandele sebacee, – de 2 ori pe săptămână. De asemenea, tunsoarea la timp a vârfurilor despicate stimulează creșterea părului.
 • Arsenalul tău nu trebuie să conțină piepteni cu dinți ascuțiți de metal. În fiecare zi, dimineața și înainte de a merge la culcare masează-ți capul cu un pieptene (e de preferință să fie de lemn) în direcții diferite, pentru stimularea foliculilor de păr. Această procedură foarte simplă și verificată de mulți este foarte eficientă în lupta cu căderea excesivă a părului.
 • Dintr-un motiv oarecare, mulți ocolesc produsele speciale de întărire, care se vând în farmacii și magazine cosmetice. Și în zadar! Un șampon de calitate înaltă sau, de exemplu, un balsam cu extract de ginseng, ulei de jojoba sau pantenol te pot ajuta într-adevăr să ai un păr mai puternic, să întărești rădăcinile părului și să oprești căderea acestuia.
 • Se recomandă o dată sau de două ori pe săptămână să faci măști hrănitoare și măști pentru întărirea parului, să aplici tincturi pe bază de plante pentru clătire și frecare. În acest sens este ideală urzica, decocturi de mușețel, coada șoricelului. Pentru a prepara tinctura, într-un pahar de apă fiartă se adaugă 1 lingură de plante și se lasă pentru o jumătate de oră.
 • Dacă îți cade părul pentru o lungă perioadă de timp, îți vor veni în ajutor uleiurile esențiale. Câteva picături de ulei de ienupar, de cedru și de lavandă se aplică și se întind păr, se freacă în piele, iar în prealabil se amestecă cu o bază. Aceasta poate fi miere lichidă, ulei vegetal sau smântână.
 • Cel mai bun mijloc de a stimula maturizarea foliculară și creșterea părului este considerată a fi masca de muștar și tinctură de ardei iute, cu ulei de macadamia, jojoba si rozmarin.
 • Pentru a reduce efectele nocive ale șamponului de magazin asupra părului tău, încearcă produse ayurvedice pentru spălarea părului. Pentru a prepara un astfel de șampon lecuitor, se amestecă aceeași cantitate de praf din migdale și făină de porumb. Dupa frecarea în piele a amestecului obținut, trebuie doar să scuturi bine capul.

Sperăm că recomandarile noastre te vor ajuta să uiți despre căderea părului o dată pentru totdeauna. Iar podoaba ta capilară va fi un lucru, de care te vei mândri.

Related posts

Leave a Comment