Sănătate 

Moda mortală din trecut

Moda este la fel de contagioasă ca și infecția, iar moda din trecut era, uneori, chiar fatală. Fashioniștii din anii anteriori plăteau cu propria sănătate pentru capriciile ei și, uneori, chiar și cu viata. Despre unele dintre aceste cazuri, îți vom povesti acum.

Raze X pentru a elimina părul de pe corp

Moda din trecut, precum și cea modernă, a cerut întotdeauna de la doamne picioare netede. De aceea, femeile ”la modă” din acele timpuri își eliminau vegetația de pe corp prin intermediul electrolizei. Dar, această metodă era un adevărat coșmar: mult timp, costisitor, dureros și nu foarte eficient. Dar când s-au descoperit razele X, oamenii întreprinzători imediat au început să facă bani pe asta, adaptând mașinile pentru îndepărtarea părului. Cu ajutorul razelor X s-a accelerat foarte mult acest proces, iar costul acestor proceduri a scăzut considerabil. În general, metoda a fost foarte eficientă, dar și foarte periculoasă. Din cauza razelor pielea devenea mai subtire, acoperită cu riduri și asta provoca apariția cancerului. Dar, din păcate, oamenii nu au înțelea acest lucru dintr-o dată, ci numai două decenii mai târziu, după boom-ul de popularitate a acestei proceduri.

Șosete toxice

Moda britanică din anii anteriori presupunea prezența șosetelor colorate cu diferite desene în garderoba bărbaților de atunci. Dar bărbații, care au urmat o astfel de modă, umblau cu arsuri chimice pe picioare. Însă, ce-i drept, nu toți dintre ei, ci numai cei, care preferau culoarea roșie. Chimiștii au ajuns la concluzia, că vopseaua este de vină. Colorantul alcalin reacționa cu mediul acid din sudoarea umană, ceea ce provoca acele arsuri.

Albire cu plumb și lipitori

Moda din trecut a fost, de asemenea, foarte pretențioasă și la culoarea pielii adepților săi. În onoare era tenul palid aristocratic, care vorbea despre originea nobilă a posesorului său, indicând faptul că el nu a fost nevoit niciodată să facă muncă fizică. În ajutor veneau diferite produse de albire preparate din plumb cu adăugarea oțetului. Cei, care se temeau de conținutul de plumb, încercau să-și șteargă fața cu urină. Se mai foloseau în acest scop și lipitorile, care sugeau sânge, ceea ce făcea pielea mai palidă. Toate aceste experimente, uneori, duceau la consecințe fatale.

Îmbrăcăminte cu arsenic

Moda anilor anteriori nu-și răsfăța adepții săi cu o varietate de culori în haine, așa că atunci când în Anglia a fost inventată vopseaua verde, întreaga aristocrație literalmente a înnebunit, dorind să aibă în garderoba sa vreun element de aceeași culoare.

Dar, inventatorul acestui colorant, pentru a produce această culoare, a amestecat cupru și arsenic. Îmbrăcămintea de culoare verde, încet, dar sigur ucidea posesorii săi. De asemenea, riscau cu sănătatea sa și croitoresele, care au participat la fabricarea acestor obiecte de îmbrăcăminte, precum și persoanele implicate în producerea acestui țesut. Contactul permanent cu acest colorant ducea sigur la o varietate de boli, chiar și până la cancer.

Produse pentru lustruit pantofii

În ceea ce privește curățenia și strălucirea pantofilor, moda din trecut nu este diferită de cea din prezent. Diferă numai produsele pentru curățarea încălțămintei. În secolul al XIX-lea, produsele pentru luxtruirea pantofilor emitea nitrobenzen, care era toxic și care afecta în mod negativ ficatul și sistemul nervos. Mai ales că această otravă se absorbea în organism chiar și prin pielea pantofilor, care era unsă cu acest produs. oamenii au fost informați cu privire la pericolele care îi pot aștepta, dar (moda necesită victime) ei au continua să-l folosească. Atunci când a fost inventat un produs mai sigur pentru lustruirea pantofilor, fashioniștii continuau să-l folosească pe cel vechi, pentru că acesta avea un miros distinctiv, care de la distanță dădea de înțeles altora, că de ei se apropie o persoană, care are grijă de aspectului său.

Încălțăminte pe platformă

Moda anilor anteriori a fost destul de crudă cu femeile, forțându-le să meargă în pantofi pe platformă, care ajungeau la o înălțime de 80 cm. Această modă s-a născut în Turcia și Japonia, iar în urmă cu trei sute de ani a venit și în Europa. Acești pantofi erau foarte ”la modă” și costisitori, erau brodați cu fire de aur și mărgele, înfrumusețate cu marochin și mătase chineză. Dar era imposibil să mergi în astfel de încălțăminte fără ajutorul cuiva, de aceea doamnele nobile earu întotdeauna însoțite de cameriste, iar doamnele mai simple foloseau un baston. Preoții aprobau o astfel de modă, pentru că pantofii pe această platformă nu permiteau femeilor să danseze și, în general, puțin ce poate permite așa încălțăminte. Dar această modă a trebuit să fie interzisă, deoarece femeile umblau cu picioarele rupte și traumate.

Crinolină

Moda din trecut, cât și cea modernă, adora femeile cu figură de „clepsidră”. Pentru a crea aparența unei astfel de figuri, femeile erau nevoite să poarte crinolina. Acesta este un fel de carcasă rigidă, care este atașat la genunchi și se purta sub rochie. După cum vă puteți da seama, era cam problematic de mers pe jos, precum și era imposibil să stai jos în această construcție. În timpul mișcării femeile erau nevoite să facă pași mici, mutându-și încet picioarele. În plus, acest dispozitiv avea un diametru de până la doi metri, era foarte greu și nu îți permitea să trecu ușor prin ușă. Dar principalul pericol era că crinolina era un element inflamabil. Doamnele deseori atingeau cu ele candelabre, ceea ce ducea la un foc instantaneu, deoarece țesuturile contribuiau la acest lucru, precum și ajutau la răspândirea focului între corp și crinolină. Istoria cunoaște chiar și cazuri fatale ale consecințelor unei astfel de moda.

Tuberculoza

Moda anilor anteriori era, de asemenea, răspândită și asupra bolilor. Așa că, la sfîrșitul secolului nouăsprezece și începutul secolului trecut era foarte ”la modă” boala tuberculoza. În ciuda faptului că această boală este letală, oamenii visau să se îmbolnăvească de ea. Toți erau atrași de simptomele acestei boli – pierderea în greutate și tenul palid aristocratic, și tusea nobilă ca un cadou. După declarația lui Lord Byron că el va muri din cauza TB, o astfel de moarte a devenit teribil de prestigioasă. Prin urmare, cei, care au fost suficient de norocoși să se îmbolnăvească de TB, ignorau orice medicament și orice metodă de tratament a bolii. Iar cei, care nu au fost suficient de norocoși, încercau să simuleze simptomele bolii, de exemplu, folosind arsenic pentru a avea o față palidă.

Desigur, poți urma moda, dar încearcă să nu mergi prea departe, nu exagera. Trage concluzii pe baza experienței strămoșilor noștri și nu repeta greșelile lor.

Related posts

Leave a Comment