Sănătate 

Poți face abdomene în timpul menstruației sau nu? 

Viaţa fiecărei femei se învârte în jurul acestui fenomen lunar. Fiecare dintre noi deseori își dorește să scape de ea, iar alteori ne bucurăm mult când „vine”. Însă un lucru este clar și neschimbat, noi suntem femei, deci trebuie să trăim cu ea indiferent dacă ne place sau nu. Până de curând, cu coții credeam că sportul în timpul menstruaţiei este tabu, deoarece se considera că orice exerciții fizice pot fi dăunătore.

În același timp, foarte mulți aveau o mulțime de superstiții legate de acest fenomen. Acestea au venit la noi din trecut și multe dintre ele există până astăzi.

Așadar, femeia în aceste zile nu face următoarele lucruri:

 • nu merge la biserică;
 • nu pune aluatul și nu gătește nimic din făină;
 • nu scaldă copii mici;
 • nu poartă haine albe și strâmte;
 • nu se scaldă și nu face baie;
 • nu face sport.

În zilele de demult, în timpul menstruației, femeile nu arau, nu semănau, nu țeseau tesături – toate astea erau interzise. Unii până în ziua de astăzi respectă aceste reguli și cred, că dacă vor încălca aceste reguli, atunci lucrurile nu vor merge așa cum dorești.

Activitățile sportive în timpul menstruației, de asemenea, provoacă mari controverse.

Medicii spun cu convingere: menstruația nu este o boală, prin urmare, este chiar sănătos să faci sport în timpul menstruației, pentru a consolida mușchii și vasele de sânge. Dar efortul fizic trebuie să fie moderat. Singura recomandare este să limitezi sau chiar să eviți încordarea excesivă a mușchilor abdominali. Cu toate acestea, chiar și un astfel de efort ușor nu este recomandat pentru acele femei, care au un ciclu menstrual foarte dureros. Ar fi mai bine să nu facă deloc sport în această perioadă și să meargă la un specialist pentru un control medical.

De ce apar durerile în timpul menstruației?

Cauza durerilor, cu care se confruntă femeile în timpul menstruației, constă în contracțiile uterine intense. În timpul menstruației colul uterin se dilată cu până la 0,5 cm, în timp ce în timpul sarcinii acesta foarte strâns. Această lipsă de armonie a încordării mușchilor și este cauza durerilor lunare.

De unde se ia sângele?

Structura pereților uterului este compusă din trei straturi:

 • seros,
 • muscular,
 • mucos.

Stratul mucos mai este numit endometru. El este compus din două straturi:

 • bazal,
 • funcțional.

Acesta din urmă se detașează în perioada menstruației. Toate straturile uterului sunt străbătute de artere, care seamănă cu periuțe. Doar un mic număr de vase de sânge ajung la stratul funcțional. În fiecare lună, se formează noi ţesuturi membranare în uter, în scopul de a-l pregăti pentru sarcină. Într-un anumit moment, la jumătatea perioadei dintre ciclurile menstruale, ovarele eliberează un ovul. În cazul în care ovulul este fecundat de un spermatozoid, membrana mucoasă rămâne întreagă. Dar dacă niciun ovul nu este fecundat, uterul începe să sângereze pentru a elimina din corpul nostru membranele, particulele şi fluidele, care s-au format în uter. Aceste procese descrise arată că exercițiile pentru mușchii abdominali, care produc contracțiile uterine, nu provoacă creșterea sângerărilor. Dar, în același timp, epiteliul, care se elimină, are terminații nervoase. Acesta devine umflat și sensibil înainte de menstruație. Prin urmare, ar trebui să-l protejezi.

Deci, poți face abdomene în timpul menstruației sau nu? La această întrebare se poate răspunde afirmativ. Atunci când începi să-ți lucrezi abdomenul, fii atentă la senzațiile tale. Nu ignora durerea – acesta este un semn de avertizare. Dacă în timpul exercițiilor durerile s-au intensificat, mai bine lasă asta pe mâine. Iar până atunci te poți ocupa de întinderi sau pe o bicicletă staționară.

În concluzie: menstruaţia nu este un motiv de a sta la pat. „Mişcarea este viaţă” şi această regulă este valabilă în orice perioadă a lunii.

Related posts

Leave a Comment