Sănătate 

PROBLEMEle Vârstei: 4 metode pentru a începe să întinerești chiar ACUM

Avem o veste proastă: după ce sărbătorești cea de-a 25-a zi de naștere, organismul tău începe să se distrugă lent. Avem și o veste bună: trebuie să faci doar câteva modificări minore în programul tău zilnic, pentru a încetini acest proces – pentru a rămâne tânără cât mai mult timp posibil! Începe să întinerești chiar acum.

Ai dori să trăiești până la 100 de ani? Nu te grăbi cu răspunsul – imaginează-ți, că ultimii 40 de ani din această perioadă, tu le vei petrece în coridoarele clinicilor, spitalelor sau chiar în îmbrățișarea magică a lui Alzheimer. Din păcate, chiar dacă astăzi speranța medie de viață este mai mare ca niciodată, „speranța de sănătate” – perioada, în care o persoană este suficient de viguroasă, pentru a se bucura de viață, nu doar a se agăța de ea, – nu este prea impresionantă.

„Deși, ar trebui să înțelegem aici. O parte semnificativă a simptomelor de senilitate, pe care le vedem odată cu înaintarea în vârstă, nu sunt de fapt legate de procesul de îmbătrânire. Acesta este rezultatul așteptărilor și a atitudinii noastre, – spune profesorul de psihologie socială de la Universitatea Harvard, Ellen Langer. – Noi așteptăm, că vom începe să ne „distrugem” și iată, de ce ne permitem să devenim niște „dărâmături”.

Dar ce va fi dacă, îți vei schimba atitudinea și, în același timp, vei decide să rămâi pentru totdeauna în tinerețe? Noile date științifice ne dovedesc, că este posibil de a inversa sau, cel puțin de a încetini considerabil efectul distructiv al timpului.

1. Plămânii tăi

Dauna Chiar dacă nu ai atins niciodată o țigară și nu ai stat alături de un fumător, îți va fi greu să sufli și să stingi 40 de lumânări dintr-o dată de pe tortul cu ocazia zilei de naștere – funcționarea plămânilor se înrăutățește la această vârstă. Culmea activității „fabricii tale de oxigen” este aproximativ la 25 de ani, iar la mijlocul deceniului al patrulea începe scăderea producției. După cum au descoperit oamenii de știință de la Universitatea Georgetown, suprafața totală a alveolelor – sacilor de aer mici, care transmit oxigen la sânge și iau din el dioxidul de carbon, – se reduce treptat. Și iată, că tu nu ai deja suficient aer atunci când urci pe scări…

Butonul „Înapoi” Nu-ți șterge „mustața de lapte” de pe buze – este un semn de tinerețe a plămânilor tăi! Oamenii, care consumă două căni de lapte degresat sau câteva porții de brânză de vaci sau iaurt pe zi, au cu mult mai puține modificări în plămâni legate de vârstă. Cauza constă doar în două litere: vitamina D protejează plămânii de daune, în timp ce vitamina A include genele, care sunt responsabile pentru divizarea celulelor în țesuturile pulmonare. Și, ieși mai des la soare, atunci când el strălucește în împrejurările tale. Tu doar ții minte, că razele stelei noastre stimulează producerea de endogene D în organismul tău?

2. Inima ta

Dauna Ceasul din pieptul tău ticăie și, într-o zi, nu-l vei mai putea porni. Aproximativ la 40 de ani în aortă începe procesul de înlocuire a elastinei (o proteină, care se poate extinde și contracta) cu colagen (o proteină fibrilară dură). „În același timpm miocitele, baza țesutului tău muscular, se înlocuiesc treptat cu țesut cicatricial, astfel încât inima devine mai mică” – ne bucură cardiologul Joao Lima de la Johns Hopkins Hospital (Statele Unite ale Americii). O inimă mică și dură (apropo, de ce acesta nu poate fi denumirea pentru un hit pop?) nu poate face față volumului de muncă și efort fizic, treptat crește riscul de a avea într-o zi un atac de cord.

Butonul „Înapoi” Fiecare minut petrecut pe o bandă de alergare, – este timpul, care se întoarce înapoi. Cardio restabilește elasticitatea mușchiului inimii și a arterelor și asigură normalizarea ritmului cardiac în stare de repaus. Antrenamentele cu interval, pe care le recomandăm în mod regulat atleților, sunt bune pentru îmbunătățirea performanțelor atletice – iar pentru însănătoșirea inimii este mai bine de a menține un ritm stabil. Publicația International Journal of Cardiology a pregătit recomandări: trebuie să petreci pe banda de alergare cel puțin o jumătate de oră, de trei ori pe săptămână.

3. Creierul tău

Dauna Aproximativ de la 25 de ani, creierul uman începe să se micșoreze lent în dimensiune. Și capacitatea ta mentală se topește. Așa cum ne explică profesorul de psihiatrie de la Universitatea din Texas, Deborah Little, odată cu micșorarea creierului, materia lui albă începe să transmită mai rău impulsurile nervoase: memoria ta de lucru (abilitatea de a gândi, de a înțelege și de a păstra informațiile pe termen scurt) devine din ce în ce mai greoaie.

Butonul „Înapoi” Un studiu britanic din anul 2009 a găsit la persoanele, care practică jonglerie pe parcursul a șase săptămâni, o îmbunătățire semnificativă a integrității structurale a materiei albe din creier. Și nu contează, cât de bine reușeau ei să se ocupe de acele bile. Achiziționarea oricărei noi abilități stimulează producerea de mielină – din ea și este compusă această substanță albă. Uită-te pe YouTube un tutorial video Learn How to Juggle 3 Balls ( «Învață cum să jonglezi trei bile”) de la un jongleur, Jason Garfield. Ocupă-te cel puțin o jumătate de oră pe zi, cinci zile pe săptămână. Sau, conform sfatului autorului studiului, Jan Scholz, învață orice altceva, care implică activitatea fizică și mișcările precise ale brațelor-picioarelor: trasul cu arcul, surfing, bowling, etc.

4. Oasele tale

Dauna Până ce tu îți ungi pielea cu cosmetice antiîmbătrânire, pentru a-ți păstra tinerețea exterioară, oasele din interiorul tău se distrug fără supraveghere și îngrijire. Un studiu efectuat recent la Clinica Mayo a arătat, că grosimea osului spongios în scheletul bărbaților în perioada de la 24 până la 48 de ani se reduce cu 30%. Și apoi, aproape de 65 de ani, oasele încep să-și piardă mineralele, care le asigurau până acum tăria lor. Este necesar să iei măsuri!

Butonul „Înapoi” O adevărată baghetă magică, în acest caz, sunt preferatele noastre fructe uscate. „Prunele conțin polifenoli unici, care au proprietăți antioxidante și ajută la lupta împotriva osteoporozei (ceea ce înseamnă „os poros”) – se bucură șeful departamentului de nutriție de la Universitatea din Florida, Bahram Ardzhmandi. – Pe lângă toate astea, prunele cresc conținutul de magneziu din oase”. Iar magneziul, după cum știm cu toții aici, este foarte important pentru densitatea și puterea scheletului tău. Mănâncă cel puțin trei prune uscate pe zi, cu un pahar cu apă sau încearcă să adaugi prune la fulgii de ovăz din micul dejun de dimineață. Pentru a consolida efectul, Ardzhmandi ne recomandă, de asemenea, să mâncăm câte două mere sau 50 de grame de afine proaspete pe zi, ceea ce reduce pierderea de calciu și stimulează creșterea oaselor.

Un alt mod de a arăta mai tânără – luminarea pielii

 

Related posts

Leave a Comment