Frumusețe 

Secrete de frumusețe tinerețe și de a fi mereu calmă – vei fi surprinsă 

Melisa este o plantă aromată, care crește mai mulți ani la rând. Mai este cunoscută în popor și sub numele de roinița, mătăciune sau iarba de alamai. Ceea ce o distinge de suratele ei este mireasma pe care o răspândește și care seamănă cu lămâia. Această plantă nu este deloc pretențioasă și poate fi sădită într-un loc umbros și lipsit de umiditate. Așa că o poți cultiva foarte ușor acasă și atunci vei obține un produs pur ecologic, fără impurități dăunătoare.

Melisa este o plantă destul de răspândită, care este utilizată pe scară largă în domeniul farmaceutic și în medicina tradițională. Aceasta este una dintre puținele plante, consumul căreia este permis în timpul sarcinii și chiar copiilor mici. Beneficiile melisei pentru sănătatea noastră este de neprețuit. Toată lumea știe despre proprietățile sedative ale roiniței. Extractul de roiniță face parte din mai multe produse sedative atât pentru adulți, cât și pentru copii. Între timp, această plantă este sănătoasă nu numai pentru sistemul nervos, dar și pentru inimă, pentru digestie și pentru organele urogenitale. Melisa are un efect de tonifiere asupra întregului organism și luptă foarte eficient împotriva diferitor tipuri de spasme. Și acest lucru nu este surprinzător, deoarece în compoziția acestei palnte întră mai mult de două sute de denumiri de diferite substanțe – vitamine, acizi organici, flavonoide, minerale, etc. Melisa este un excelent antioxidant și are proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene.

Melisa poate fi folosită în mai multe moduri, atât intern – sub formă de ceaiuri, tincturi, infuzii și ierburi proaspete, cât și extern – sub formă de măști, comprese și amestec pentru frecat pielea. Se mai folosește foarte des și sub formă de ulei esențial de melisa. Acesta are un efect calmant asupra sistemului nervos, atunci când este utilizat în calitate de aromaterapie.

Melisa este un ajutor de neînlocuit în menținerea nu numai a sănătății, ci și a frumuseții. Din planta de roiniță putem face măști pentru tratamentul acneei, atunci când apare mătreață și chiar boli fungice de piele. În acest caz, se folosește de obicei frunze proaspete de melisa, decoct de plante uscate sau ulei esențial.

Deci, cum putem pregăti această plantă extrem de utilă, pentru a o putea folosi nu numai în sezonul ei, dar și în timpul iernii? Melisa poate fi uscată, atât înainte de înflorire, cât și în timpul ei. Dacă vei depune un oarecare efort, vei putea obține două – trei recolte pe sezon. Pentru început, de la melisa se culege partea aeriană, adică tulpina, frunzele, florile, acestea se taie cu grijă, pentru a nu dezrădăcina planta, care va da apoi alte tulpini. Acest lucru ar trebui să se facă pe timp frumos, însorit, înainte de prânz și în zile fără vânt, pentru a nu favoriza evaporarea uleiulior volatile din plantă. După culegere, iarba se lasă într-un loc umbros și lipsit de umiditate, astfel încât ea să se vestejească un pic. Și numai apoi se atârnă în mănunchiuri mici afară sau într-o încăpere bine aerisită, astfel încât lumina solară să nu cadă direct pe iarbă. Iar dacă dorești să usuci numai frunze, acestea ar trebui să fie puse atent pe o hârtie sau pânză într-un strat subțire. Procesul de uscare nu durează prea mult, iar dacă afară este o vreme însorită uscată, va fi suficient numai o săptămână. Trebuie remarcat faptul că melisa trebuie să fie curată și uscată, nu se recomandă să se spele iarba ruptă înainte de uscare. Dacă iarba este murdară, mai bine trebuie spălată dintr-o stropitoare direct pe pământ, apoi așteaptă, când iarba se va usca și culege-o curată și uscată. Mai există modalități de a o usca în cuptor, într-un uscător special sau în cuptorul cu microunde, dar în acest caz melisa își va păstra mai puține substanțe utile, decât atunci, când uscarea are loc în mod natural. Fiecare are opinia sa, deci alege singur o metodă din cele de mai sus.

De asemenea, poți face o infuzie din planta de melisa. Pentru asta mărunțește planta, apoi toarnă deasupra vodca sau etanol. Apoi, trebuie să închizi strâns capacul recipientului și să-l pui într-un loc umbros și rece și se ține timp de cel puțin două săptămâni, agitând din când recipientul cu infuzia noastră.

În serile reci de iarnă, un ceai delicios de melisa cu aroma de lămâie te va încălzi și îți va da energie. ”Tea Party” va fi de două ori mai plăcută, dacă îți vei aminti, că tu ai strâns cu propriile tale mâini iarba pentru acest ceai.

În ciuda tuturor beneficiilor roiniței pentru sănătatea umană, totuși există oameni, cărora nu se recomandă să o consume. Este vorba despre acei oameni, care suferă de tensiune arterială scăzută și au un ritm cardiac lent. Și, desigur, trebuie de remarcat intoleranța individuală a acestei plante. Ar fi mai bine, dacă înainte de a consuma ceva ce conține melisa, să te consulți cu un specialist. Dacă vei urma niște reguli simple pentru consumul roiniței, apropo, ca și pentru orice alte plantă medicinală, aceasta îți va aduce cu siguranță numai beneficii organismului tău și îți va dărui o stare de spirit bună.

Vă doresc sănătate și o mulțime de momente plăcute! Nu-i rău să păstrezi acasă o varietate de plante, ele te pot ajuta în orice situație .

 

Related posts

Leave a Comment