Sănătate 

Semnele de sarcină, în care poți avea încredere și în care nu

Menstruația întârziată, greața de dimineață, schimbări de dispoziție, pasiunea  bruscă pentru lămâi cu sare… Blogul nostru îți va spune, în ce poți avea încredere și care simptome sunt doar superstiții, și îți va explica, când trebuie să faci un test de sarcină.

Când apar primele semne de sarcină

Putem vorbi despre unele semne mai mult sau mai puțin sigure nu mai devreme decât la a cincea săptămână de sarcină. Întotdeauna se are vedere perioada de maternitate din punct de vedere obstretic. Ce înseamnă asta?

Termenul de sarcină nu se calculează din momentul concepției, deoarece este imposibil să determini această dată (chiar dacă știi, când ai avut contactul sexual). Pentru a evita confuzia, termenul de sarcină se calculează de la prima zi al ultimului ciclu menstrual. Se măsoară întotdeauna în săptămâni, nu în luni.

Deci, hai să aflăm, de ce nu poți determina sarcina mai devreme decât de cinci săptămâni? Trebuie mai întâi să explicăm pe scurt teoria.

Pentru a rămâne însărcinată, ovulul trebuie să se întâlnească cu spermatozoidul în trompa uterină. Acest lucru ar trebui să se întâmple în termen de una sau două zile după ovulație – maturarea ovulelor în ovare. Oul fertilizat din tubul uterin pleacă spre uter, pentru a se prinde de peretele uterului.

Între fertilizare și prinderea embrionului de peretele uterului trec câteva zile.

În primul rând, ovulul fertilizat ajunge la uter, apoi încă așteaptă prinderea de peretele acestuia. Această perioadă durează de la 5 până la 9 zile după concepție. În timpul tranziției în uter, oul reușește să se divizeze de câteva ori și să formeze un embrion. În cazul în care diviziunea oului are loc incorect, embrionul defect nu se poate atașa la peretele uterului. Adică, sarcina va lua sfârșit chiar înainte de a se începe. Și astfel de cazuri sunt până la 80%, iar majoritatea femeilor nu observă deloc aceste procese, deoarece acestea nu pot fi urmărite. Apoi, embrionul trebuie să se prindă de peretele uterin. Aceasta va dura până la două săptămâni.

Ce înseamnă asta pentru noi? Acest lucru înseamnă, că este un nonsens să încercăm să detectăm sarcina imediat după actul sexual. De regulă, poți înțelege că ești gravidă, nu mai devreme decât la a cincea sau a șasea săptămână de sarcină.

Adică, ar trebui să treacă aproximativ cinci săptămâni de la prima zi al ultimului ciclu menstrual. În acest timp, are loc concepția, ovulul se prinde de peretele uterului, organismul începe să producă HCG (Gonadotropina corionică umană – un hormon special necesar pentru începerea cu succes a sarcinii), ovulul fertilizat devine vizibil la examinarea cu ultrasunete. Și aceasta în ciuda faptului că ai un ciclu menstrual standard – de la 21 până la 32 de zile. Pentru cazuri excepționale și termenele vor fi diferite.

Semnele, care indică sarcina

Așa cum am înțeles deja, nu putem vorbi de niciun fel de semne speciale de sarcină imediat după contactul sexual. Uneori, putem întâlni femei deosebit de sensibile, care pot determina la nivelul intuiției, că în organismul lor ceva s-a schimbat. Dar aceste senzații nu pot fi măsurate și confirmate, deci nu vei reuși să determini cu ajutorul, dacă ești gravidă sau nu.

Lipsa ciclului menstrual

Probabil cel mai evident simptom de sarcina este lipsa ciclului menstrual sau întârzierea acestuia de mai mult de șapte zile – astea sunt o ocazie de a merge la medic și de a trece un control ginecologic, care îți vor arăta ce s-a întâmplat. Uneori, în timpul sarcinii au loc menstruații false, sângerare implantară. Dacă ciclulș tău obișnuit nu trece așa cum acum, merită să merhi la un medic să afli de ce.

Dureri de sâni

Este un simptom indirect, care nu se poate menifesta deloc sau poate semnala boli de sân (sau un sutien inconfortabil). De obicei, sânii răspund la schimbările hormonale din organism.

Testul de sarcină pozitiv

Testele farmaceutice detectă nivelul de HCG, același hormon, care este eliberat atunci când ovulul se prinde de uter. În ceea ce privește termenul, acest lucru se întâmplă în același timp, în care întârzie ciclul menstrual. Prin urmare, se recomandă să faci testul în prima zi de întârziere a ciclului.

Orice test de la domiciliu poate arăta un rezultat fals, asa ca nu fi leneșă să repeți testul și, în cazul în care rămân îndoieli – să treci un control medical precis.

Testul de sânge pentru HCG

Pentru analiza în laborator trebuie să dai sânge din venă de dimineață, pe stomacul gol. O astfel de verificare este mai precisă decât testele rapide din farmacie și rezultatul îl poți obține destul de rapid, cel mult peste o zi.

Rezultatul poate fi fals, dar în cazuri foarte rare, care, de obicei, vorbesc despre vreo boală, dar acesta este un subiect de dialog cu medicul.

Ecografia medicală

În timpul ecografiei medicale după a cincea săptămână de sarcină, medicul poate vedea deja ovulul fecundat, poate identifica o sarcină extrauterină, poate verifica starea organelor.

Bătăile de inimă și mișcările fătului

Medicul obstetrician-ginecolog cu ajutorul unor echipamente speciale pot auzi bataile inimii fatului de la a 8-9-a săptămână, iar de la a 16-18-a săptămână este nevoie numai de stetoscop pentru a face acest lucru. Pe la saptamana a 20-a se simt mișcările bebelușului din burtică, și formele femeii de multe ori vorbesc de la sine – este mijlocul sarcinii. Dar există, de asemenea, cazuri, în care femeia nu este conștientă de starea sa chiar și în acest moment.

Starea specială a organelor

Unele semne de sarcină pot fi văzute doar de medic și el le va marca cu siguranță în timpul controlului medical.

Semnele timpurii ale sarcinii, care ne spun puține lucruri

Corpul femeii reacționează la noua stare și, prin urmare, starea femeii gravide este diferită de cea obișnuită. Unele reacții îale corpului îți pot sugera, ce se întâmplă cu corpul tău.

Creșterea temperaturii bazale

Temperatura bazală este acea temperatură orală, pe care o ai când te trezești dimineața. Aceasta temperatură crește după ovulație și rămâne la acest nivel pâna la următorul ciclu. O astfel de temperatură poate fi observată doar de femeile, care își verifică această temperatură în fiecare dimineață și nu fac greșeli în măsurarea acesteia. Nivelul crescut poate indica, că ești gravidă sau că tempreatura pur și simplu s-a ridicat. Sau poate fi doar o greșeală statistică obișnuită.

Greața de dimineață

Așa zisul “rău de dimineață”, care este de multe ori arătat în filme, pentru a arăta că femeiea este gravidă, poate apărea de fapt în orice moment al zilei sau nopții și este unul dintre semnele timpurii ale sarcinii. La unele femei, această greață apare la 2 săptămâni de la concepție și se datorează nivelului crescut de estrogen, care cauzează eliminarea mai lentă a conținutului stomacului. Femeia gravidă devine mai sensibilă la mirosuri, cum ar fi de mâncare, de parfum, etc. Însă greața numai după o săptămână după presupusa concepție – poate însemna mai degrabă probleme digestive, decât “răul de dimineață”.

Totul s-a schimbat

Din cauza noilor procese din organism, se schimbă foarte multe.

  • Vrei mereu să dormi.
  • Starea de spirit devine instabilă, apare iritabilitate și femeia deseori plânge fără motiv.
  • Apar noi obiceiuri gustative: vrei dulce, acru, sărat, combinații neobișnuite de alimente. Iar felurile de mâncare favorite până acum, dimpotrivă, încetează să-ți mai placă.
  • Se simte un disconfort, ca în timpul unei răceli ușoare.

Toate aceste semne sunt instabile, nu indică exact la o sarcină și dau un indiciu suplimentar la întârzierea ciclului menstrual.

Mergi foarte des la toaletă

Datorită faptului că crește nivelul de HCG, chiar și la etapele relativ timpurii ale sarcinii, unele femei sunt nevoite să viziteze de multe ori toaleta: se pare că vezica este permanent plină, cu toate că nu este așa. Acest semn apare după atașarea ovulului la peretele uterului.

Pe lângă asta, urinările prea dese pot fi și un simptom al inflamației vezicii urinare, așa că nu confunda una cu alta.

Ai visat pește

Chiar dacă peștele făcea peștișori micuți, nu merită să te bazezi pe semnele prevestitoare și superstițiile create de oameni. Sau să încerci să detectezi sarcina prin metode cu iod, un inel pe un fir de ață și ghicit. Un test obișnuit se face cu mult mai rapid, iar rezultatele sunt, evident, mai precise.

Cum să afli, dacă ești însărcinată

Pentru început, ascultă-te pe tine și organismul tău, și nu înnebuni. Primele simptome mai mult sau mai puțin sigure apar în decurs de câteva săptămâni după concepție, așa că nu trebuie să faci teste în fiecare zi și să cauți sub microscop cele două linii. Dacă îți faci prea multe griji în privința posibilei sarcini, atunci poți obține un set complet de simptome false: grețurile de dimineață și schimbări de dispoziție, și dragoste pentru lămâi cu sare, etc.

Iar atunci când organismul îți va trimite semnale clare – întârzierea ciclului, dureri și alte simptome – este necesar să mergi numaidecât la medic.

Te-ai întâlnit vreodată cu semne false de sarcină?

Loading ... Loading ...

Related posts

Leave a Comment