Sănătate 

Shopaholism-ul – o boală periculoasă a omului

Dacă procesul de cumpărare aduce omului o plăcere inexplicabilă, iar vizita la teatru el o înlocuiește cu umblatul prin magazine, atunci este probabil că shopaholism-ul (științific – oniomania) a preluat controlul asupra următoarei victime. În conformitate cu afirmația Dr. R. Elliott, de la Universitatea Oxford, obsesia de achiziții inutile, care a afectat în ultimii ani milioane de oameni, nu este mai puțin periculoasă pentru oameni, decât alcoolul sau drogurile.
Dependenților de cumpărături le este caracteristică nechibzuirea în achiziții și tendința de a cheltui toți banii disponibili pentru a-și satisface propriile pasiuni. Dependenți pot deveni atât cei bogați, care își pot permite această boală, cât și cei mai săraci oameni. Ei, de asemenea, aleargă în instituțiile comerciale la prima ocazie. Acest tip de dependență apare foarte rar de la sine. Eliot afirmă, că obsesia achiziției apare adesea la persoanele predispuse la depresie, fobii și care sunt nemulțumiți de viața lor personală. 65% dintre acești oameni – sunt reprezentantele sexului frumos.

Oamenii de știință au identificat trei grupe principale ale dependenților:

Unul dintre ele sunt „cumpărătorii răzbunatori”… De obicei acestea sunt soțiile oamenilor bogați și puternici, care sunt mereu ocupați la lucul său de muncă sau umblă des pe la diverse recepții și evenimente. Lăsate fără o atenție cuvenită, femeile încearcă din nou și din nou să „se arate” față de alți oameni cine sunt ele, cheltuind sume nebune de bani.

Al doilea grup – „cumpărătorii existențiali”. Ei nu nu numai se ”îmbată” de la procesul de achiziție, ci chiar încearcă să se afirme cu ajutorul ei. De obicei, reprezentanții acestui grup cred, că ei au un gust rafinat pentru lucruri scumpe și pot justifica destul de logic orice achiziționare, chiar și cea mai inutilă.

Al treilea grup include un număr relativ mic de oameni, care pur și simplu nu sunt capabili să treacă liniștit pe lângă produsele într-un ambalaj frumos și aprins la culoare. De obicei, acest tip de shopaholism sau, mai simplu spus, dependență de cumpărături, duce la aceea, că omul începe să mănânce prea mult și, ca rezultat, adaugă considerabil în greutate.

La grupurile menționate mai sus putem adăuga și al patrulea grup – „colecționarii”. Acest grup nu include colecționarii adevărați, care se ocupă de hobby-ul său intenționat și pe parcursul întregii vieți. Cumpărătorii obsedați ai acestui grup colecționează mai întâi pisici de porțelan, iar după câteva luni încep să colecționeze vaze, apoi trec la cărți de bucate sau altceva. În cele din urmă, crearea unei colecții este doar un pretext pentru vizitele fără sfârșit prin locurile de vânzare, ceea ce le aduce momente plăcute de satisfacție morală.

Un dependent de cumpărături bogat – este o adevărată mană cerească pentru rudele sale sărace. La urma urmei, el trebuie să scape într-un fel sau altul de lucrurile inutile, care s-au adunat într-o anumită perioadă de timp, în scopul de a continua cursa sa fără sfârșit prin locurile de pe piață. Bogații, care au obsesie de cumpărături, deseori cadonează, vând cu prețuri simbolice sau pur și simplu dau degeaba haine, mobilă și alte lucruri.
Această slăbiciune la cumpărături poate nu este o mare problemă pentru un om bogat, atunci când pentru oamenii, să zicem, așa, mai puțin bogați, această „pasiune” are de multe ori consecințe fatale – numărul persoanelor, care se află în stare de faliment este în creștere rapidă în lume. Milioane de oameni au intrat până la urechi în datorii, iar acum bătrânețea lor liniștită este pusă la îndoială. Cele mai multe dintre victimele în domeniul consumului sunt anume dependenții de cumpărături. Mai mult decât atât, rudele și prietenii, de obicei, nu iau în considerare această obsesie a lor de cumpărături ca fiind o boală și nici nu-și dau seama, că ei au nevoie urgentă de ajutorul unui medic.

Desigur, pasiunea menționată – nu este heroina, și există modalități de a scăpa de dependența de consumator. Mai jos sunt prezentate câteva sfaturi.

  • Trebuie să analizezi cu luciditate necesitatea tuturor achizițiilor din ultima lună și să calculezi suma cheltuită pe acele lucruri, fără de care puteai trăi cu ușurință mai departe. Rezultatul obținut este adesea copleșitor.
  • Este necesar să eviți cumpărăturile „spontane”: înainte de a merge la orice magazin, după orice cumpărături, fie haine sau produse alimentare, este necesar să știi exact ceea de ce ai nevoie să cumperi și să ai bani numai pentru achiziționarea planificată.
  • Dorința de a umbla prin magazine pentru cumpărături este de dorit să o scimbi pe alte dorințe, mai puțin costisitoare, cum ar fi vizitele la un muzeu. Cheltuielile se vor reduce semnificativ, iar beneficiile vor fi mult mai mari.

Atunci când cumpărați o haină, gândiți-vă dacă se va asorta cu restul din garderobă. Cum să combinați corect culorile, citiți aici

Related posts

One Thought to “Shopaholism-ul – o boală periculoasă a omului”

  1. […] Această metodă este utilizată și în restaurante – acestea includ în meniu bucate foarte scumpe,ca prețul altora să pară destul de rezonabile. Din acest motiv, alegem de multe ori ceva de la mijloc  – nu prea scump, dar, de asemenea, nu cel mai ieftin. Cum  să eviți dependența  de cumpăraturi.  […]

Leave a Comment